Presedintele tarii nu va mai putea refuza numirile in functiile de presedinte si vicepresedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), fiind obligat sa accepte propunerile CSM, a decis, vineri, comisia parlamentara speciala, dupa dezbateri aprinse.

UPDATE: Majoritatea PSD-ALDE din Comisia speciala a Parlamentului pentru legile justitiei a respins in sedinta de vineri propriile modificari aduse la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Astfel, parlamentarii PSD si ALDE au votat sa isi abroge toate modificarile privind procedura de numire si revocare din initiativa legislativa, iar Presedintele Romaniei va ramane parte a ambelor proceduri, exact asa cum prevede legea in prezent, potrivit Hotnews.


In cazul numirii presedintilor si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele nu va mai putea refuza propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii. Cu alte cuvinte, daca ramane valabila modificarea adoptata de Comisia Iordache, seful statului va primi propunerea de la CSM si va fi nevoit sa numeasca la conducerea ICCJ, fara a putea face observatii si fara a putea refuza.

Amendamentul a fost propus in primavara de CSM, scrie News.ro.

Amendamentul a fost adoptat cu 11 voturi ”pentru”, din partea PSD si ALDE, 5 voturi ”impotriva”, din partea opozitiei, si o abtinere, a lui Marton Arpad (UDMR).

Opozitia a sustinut mentinerea actualei forme a legii, care prevede ca presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere de la ICCJ decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului, iar Marton Arpad a formulat un amendament care stabilea ca presedintele poate refuza aceste numiri doar o data.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.