Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord si principele Philip, Duce de Edinburg, sarbatoresc luni nunta de platina - saptezeci de ani de la casatorie. Un portret aniversare a fost lansat, iar evenimentul este marcat si de emisia unei serii de timbre.

Cei doi s-au cunoscut la nunta principesei Marina a Greciei si Danemarcei cu principele George, Duce de Kent, in 1934.

Dupa o a treia intalnire, in iulie 1939, viitoarea regina, care avea varsta de 13 ani, s-ar fi indragostit de Philip si au inceput sa tina o corespondenta, potrivit royak.uk.

Elizabeth si Philip s-au logodit in secret in 1946, iar regele George VI a ordonat ca orice angajament formal sa fie amanat pana ce fiica lui urma sa implineasca 21 de ani, in aprilie 1947.

Logodna lor a fost anuntata oficial pe 9 iulie 1947, informeaza News.ro.

Slujba de cununie a printesei Elizabeth a Marii Britanii cu printul Philip a avut loc pe 20 noiembrie 1947, in Abatia Westminster, la Londra. Regina a avut opt domnisoare de onoare, intre care sora ei printesa Margaret. Doua mii de persoane au fost invitate la nunta, iar intre cei prezenti la ceremonie s-au aflat regele Mihai si mama lui, regina Elena.

Elizabeth a fost al zecelea membru al familiei regale britanice care s-a casatorit la Westminster Abbey.

Printul Philip a fost numit Duce de Edinburgh, Earl of Merioneth si Baron Greenwich of Greenwich, in dimineata zilei in care a avut loc nunta.

Ceremonia a fost inregistrata si transmisa de BBC Radio, pentru aproximativ 200 de milioane de oameni din intreaga lume.

Rochia de mireasa a fost creata de Sir Norman Hartnell, care a transmis mai multe variante. Elizabeth a ales modelul in luna august, cu doar trei luni inainte de casatorie. El a fost inspirat, potrivit creatorului, de tabloul „Primavera” al lui Botticelli. Din cauza masurilor economice luate dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, printesa Elizabeth a fost nevoita sa foloseasca cupoane de ratie pentru haine pentru a plati rochia. Sute de oameni din Marea Britanie i-au trimis printesei cupoane pentru a o ajuta, insa acestea au fost returnate pentru ca ar fi fost ilegal sa le foloseasca.

Citeste si:
Care este cauza oficială a morții Reginei Elisabeta a II-a. Ce se...
Care este cauza oficială a...

Dupa nunta, rochia a fost expusa la St James's Palace si a fost apoi dusa in diverse locuri din Marea Britanie pentru a fi admirata.

Receptia pentru nunta a fost tinuta la Ball-Supper Room din Palatul Buckingham. Totul oficial, realizat de McVitie & Price din ingrediente aduse din diverse colturi ale lumii, a avut o inaltime de 2,7 metri si a fost dispus in patru etaje.

Cuplul a primit peste 2.500 de cadouri din intreaga lume si aproximativ 10.000 de telegrame de felicitare.

Mahatma Gandhi a trimis o bucata de bumbac pe care a tesut cuvintele „Jai Hind" (Victory for India).

De asemenea, cadourile au fost expuse la St James's Palace, pentru ca oamenii sa le poata vedea.

Cuplul a petrecut luna de miere la Broadlands, in Hampshire, la casa unchiului principelui Philip, Earl Mountbatten, si la Birkhall, in Balmoral.

Regina Elizabeth si printul Philip au patru copii - Charles, Print de Wales, nascut in 1948; principesa Anne, nascuta in 1950; Andrew, Duce de York, nascut in 1960, si Edward, Earl of Wessex, nascut in 1964.

Citeste si:
VIDEO Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în baston la un...
VIDEO Regina Elisabeta a II-a...

Ei au opt nepoti - printul William, printul Harry, Peter Philips, Zara Philips, printesa Beatrice, printesa Eugenie, Lady Louse Windsor si James, Viscount Severns - si patru stranepoti - Isla Phillips, Savannah Phillips, printul George si printesa Charlotte, iar un al cincilea, viitorul copil al cuplului William si Catherine, urmeaza sa se nasca in aprilie.

Portret si timbre aniversare

Pentru a marca a 70-a aniversare a casatoriei cuplului regal, au fost lansate portrete fotografice. Realizate de fotograful britanic Matt Holyoak de la Camera Press, portretele au fost facute in White Drawing Room din Castelul Windsor, la inceputul lunii noiembrie.

In prima imagine dezvaluita, regina si printul sunt incadrati de portretele lui George III si al reginei Charlotte, care au fost casatoriti 57 de ani, realizate de Thomas Gainsborough in 1781

Citeste si:
Interviu cu un bijutier – de ce sa optezi pentru platină în 2019? (P)
Interviu cu un bijutier – de...

Rochia pe care o poarta regina in aceasta fotografie a fost creata de Angela Kelly, iar in piept poarta o brosa primita cadou de la printul Philip in 1966.

O serie de sase imagini captate in urma cu 70 de ani, la nunta regala, in timpul lunii de miere si la ceremonia de logodna fac obiectul unei emisiuni filatelice dedicate aniversarii.

Regina Elizabeth si printul Philip sunt primul cuplu regal britanic care celebreaza 70 de ani de mariaj.

„O nunta de platina este rara, iar pentru familia regala este unica. Suntem incantati sa emitem aceste sase timbre pentru a marca a 70-a aniversare a casatoriei Majestatii Sale cu Ducele de Edinburgh”, a transmis un reprezentant al Royal Mail, citat de Express.

Luni, clopotele Abatiei Westminster vor bate timp de trei ceasuri, incepand cu ora locala 13.00.

Este o traditie ca la Westminster Abbey clopotele sa bata pentru a marca aniversari sau momente speciale ce au legatura cu familia regala.

Citeste si:
Laura Giurcanu, despre căsătorie și copii, după ce s-a sărutat cu...
Laura Giurcanu, despre...

Printul Philip, acum in varsta de 96 de ani, s-a retras, toamna aceast, din angajamentele publice, in timp ce regina, in varsta de 91 de ani, este in angajata in diverse proiecte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.