Primarul capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, ca municipalitatea ii va intreba pe bucuresteni daca doresc introducerea unei taxe de mediu, pentru ca altfel nu se va mai putea circula in Bucuresti. Firea a spus ca, dupa eliminarea taxei de mediu, au venit toate rablele din Europa in Romania si in special in Capitala.

Intrebata despre marea problema a traficului din Capitala, Gabriela Firea a raspuns: ”Nu trebuie sa inventam apa calda, ci trebuie sa preluam modele de succes din Europa. Parcul auto al RATB trebuie sa se innoiasca. Cetatenii se sufoca in unele autobuze fara aer conditionat. Acele masini trebuie sa dispara

Ea a precizat ca va fi organizata licitatia pentru 400 de autobuze euro 6, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze si 100 de autobuze electrice. Firea a dat asigurari ca ”in cel mai scurt timp” vor fi autobuze noi in Bucuresti.

De asemenea, o sa-i intrebam pe bucuresteni daca doresc sa se introduca o taxa de mediu. Daca ei sunt de acord, o vom introduce aceasta taxa, pentru ca vom ajunge ca in Bucuresti sa nu mai putem circula. Fara taxa de mediu, au venit toate rablele din Europa in Romania si in special in Capitala. Nu avem cum sa continuam asa”, a mai afirmat Gabriela Firea.

Primarul general a dar asigurari ca nu vor fi ”niciun fel de probleme” cu apa calda si caldura in sezonul rece. ”Avem bani sa luam si gaze in avans, nu permit nimanui sa lanseze informatii toxice care sa-i sperie pe bucuresteni”, a adaugat Firea.

De asemenea, Gabriela Firea a respins acuzatiile privind infiintarea firmelor primariei si a oamenilor pe care i-a adus din Voluntari pentru a lucra in primarie si in institutii subordonate.

"Trebuie schimbat totul din radacini, cu toata opozitia din Consiliul General, cu toata manipularea si cu toata minciuna. Deci, pana acum, directiile din Primarie isi luau bugetul si nu mai raspundeau in fata nimanui. (...) Diferenta majora e urmatoarea. Pana acum se aproba un buget, iar Administratia Strazilor prefera sa faca mai departe contracte cu alte entitati economice, contracte prost facute. Haideti sa iesim in strada si sa vedem cum se fac asfaltari si la ce preturi. In cazul companiilor municipale, nu se va plati nimic pana cand nu se face receptia. Eu, ca primar general, raspund direct in fata alegatorilor. Nu am niciun interes ca sa creez un holding care sa nu functioneze. De acest holding municipal depinde imaginea tarii noastre si imaginea muncii mele. Sunt prima interesata sa existe servicii de buna calitate si la preturi rezonabile, nu ca pana acum la tarife de 4 pana chiar de 50 de ori mai mari. (...) Contractele de pana acum erau total netransparente, era o mana de firme capuse care castigau toate contractele. In jurul Primariei s-a dezvoltat un sistem ocult din punct de vedere al corectitudinii business-ului administrativ. Doar cateva firme au avut acces la banii bucurestenilor”, a sustinut Firea.

Firea: Daca modelul meu este gresit, veniti voi cu altul

Ea a mai declarat ca le-a cerut celor din opozitie sa propuna alt model, daca al ei nu este bun: ”Vrem sa transformam si RATB in companie municipala. Consilierii opozitiei vin si spun ca a vrut Firea niste firme, nu spun ca suntem obligati de Comisia Europeana. Daca modelul meu este gresit, veniti voi cu alt model, le-am spus. Care este modelul vostru? Veniti si spuneti. Niciun model. Asta nu e politica, nu e administratie. Nu poti sa dezvolti o tara spunand tot timpul nu. Eu am sustinut proiectele celor din opozitie.
Citeste si:
Doi turisti straini au fost amendati de controlorii RATB: Au spus...
Doi turisti straini au fost...

Intrebata de ce a adus la Primaria Capitalei oameni din Voluntari, care au lucrat cu sotul sau, Gabriela Firea a replicat: ”In Primarie lucreaza 860 de oameni. Sunt mandra ca sunt casatorita cu Florin Pandele, care impreuna cu echipa sa a scos Voluntariul din noroi. In subordinea Primariei Capitalei, adica in regii si in administratii, sunt angajati 40.000 de oameni. Suntem cel mai mare angajator. La Cabinetul primarului general, am dreptul la 13 consilieri. Orice persoana de buna credinta intelege si imi da dreptate ca este normal ca primarul care a preluat o institutie, dupa ce PNL a angajat 60 de directori, are voie sa-si ia cativa directori de incredere. Cu cine vreti sa lucrez, cu PNL-istii? Noi nu avem dreptul la oameni? Cei 13 consilieri sunt in raspunderea primarului general. Am dreptul sa-mi aleg echipa cu care sa lucrez, respectand legislatia in vigoare. A fost un mesaj toxic care sa ma decredibilizeze. Procentul este infim de persoane pe care le-am invitat eu in Primarie sa ma ajute.”

Citeste si:
Bucureștenii vor plăti și în acest an același preț pentru gigacalorie
Bucureștenii vor plăti și în...

Intrebata despre numirile in Consiliile de administratie ale firmelor Primariei, Firea a sustinut ca este vorba despre ”somitati”, dar nu a vrut sa dea exemple.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.