Astra Film Festival se desfasoara intre 16 si 22 octombrie 2017, este principala platforma de expunere si un catalizator al celor mai recente productii de film documentar din Romania. Selectia de documentare romanesti din programul AFF 2017 se imparte in 3 sectiuni competitionale: Romania, Student, Shorts.

Breasla cineastilor, a documentaristilor romani va da intalnire la Sibiu in cadrul unui amplu program profesional: DocumentaryTank@AFF (19-21 octombrie), platforma dedicata membrilor industriei cinematografice, care va aduce in Sibiu cineasti autohtoni si europeni pentru 3 zile de networking, sesiuni de masterclass si prezentari despre noile tendinte in productia si distributia de film documentar.

Potrivit unui comunicat remis 9am, din cadrul acestui program face parte si Romanian Docs in Progress (21 octombrie), unde autorii a 16 proiecte de film documentar romanesc in dezvoltare vor fi prezenti pentru intalniri cu reprezentantii industriei europene. 6 regizori romani isi vor prezenta proiectele de film documentar, aflate in faza de dezvoltare, in fata unui juriu, a audientei locale si a profesionistilor internationali. Echipele castigatoare vor primi premii de post-productie si alte forme de sprijin pentru finalizarea documentarelor lor.

„Faptul ca un proiect de film documentar romanesc dezvoltat anul trecut in cadrul programului “Romanian Docs in Progress”, este selectat in competitie dovedeste ca acest program are un efect benefic pentru dezvoltarea unei industrii de film documentar in Romania. Mai mult decat atat, filmul va avea premiera mondiala la Astra Film Festival, ceea ce marcheaza un moment important in fenomenul festivalier din Romania”- a declarat Dumitru Budrala, director AFF

Camera documentaristilor pune Romania sub lupa, chestioneaza trecutul ei si dezvaluie subiecte necunoscute. Romania anului 2017 este lider pe piata mondiala de servicii de videochat si cibersex cu incasari de peste 100 de milioane de euro. Amploarea raspandirii acestei meserii este semnalata de cifre: afacerea infloreste in 3.000 de studiori, unde lucreaza 100.000 de tinere atrase de un castig bun. In premiera mondiala, Phoenixxx (Mihai Gavril Dragolea), un documentar incisiv si deschis, ne introduce in lumea a doua fete tinere si a vietii lor din afara videochat-ului, rutina lor zilnica, contextul familial, si orizontul viitorului.

Citeste si:
Podul Minciunilor din Sibiu se închide pentru lucrări de reparație
Podul Minciunilor din Sibiu...

Documentaristii ne-au invatat sa privim si sa re-descoperim, prin schimbarea unghiului de privire si selectie, o alta fata a ceea ce credeam ca stim. Cineastul Radu Jude in Tara Moarta, un film incisiv prin profunzimea sa minimalista compus din poze de arhiva voit inofensive, ilustreaza pasaje din jurnalul unui doctor evreu care descriu actiunile anti-semite ale romanilor din anii 1930-1940, si atinge coarde sensibile in revizuirea mitului national romanesc ne-antisemit. Ghidati de perspectiva maseurilor autodidacti din statiune, descoperim microcosmosul Baile Herculane in declin perpetuu postcomunist (Eu sunt Hercule, Marius Iacob), sau orasul minier Petrila, vazut prin perspectiva unor localnici deosebiti si ilustrand reusitele minerului Catalin Cenusa si ale artistul Ion Barbu (Planeta Petrila, Andrei Dascalescu). Sau microcosmosul unei familli de romi caldarari din satul Corcova, judetul Mehedinti in Ultimul caldarar (Cosmin Bumbut, Elena Stancu) prinsi intre munca traditionala, pe cale de disparitie, si migratia in occident ca alternativa de supravietuire. Portretul unui sculptor in lemn, din Maramures, Un film mai putin vesel, mai mult trist, poetic si sfatos (Cornel Mihalache) este un mozaic al vietii si cugetarilor unui povestitor innascut. The side street of Europe (Emese Ambrus) este un road-movie prin Transilvania, o privire in lumea diasporei maghiare, filmul ofera o perspectiva dubla asupra vietii acestor sate si a luptei unei femei de a supravietui ca actrita. In Procesul (Claudiu Mitcu), Mihai Moldoveanu, fost ofiter in armata romana condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru o crima pe care sustine ca nu a comis-o, isi prezinta cazul si ofera spectatorului pozitia de jurat intr-un caz complicat si controversat. Romania, marea curatenie (Ruxandra Annonier) prezinta personaje implicate in lupta anticoruptie din Romania, atat institutional cat si in cadrul ONG-urilor.

Citeste si:
Fifor: Premierul Ghilotina a anuntat reintroducerea taxei auto, pe...
Fifor: Premierul Ghilotina a...

Lista completa de documentare romanesti selectate in programul AFF 2017 poate fi consultata aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.