Tudor Chirila a vorbit, intr-un interviu acordat Agentiei de presa News.ro, despre noul album al trupei sale, dar si despre politica, migrarea romanilor si motivele de mandrie la Centenarul Marii Uniri de la 1918. Artistul a dezvaluit ce si-ar dori sa se intample imediat in tara, daca ar fi posibil.

In 2015 ati cantat melodia "Declar pierduta tara" in acest show, cu un mesaj puternic, impotriva emigrarii romanilor – ”Oare constiinta s-o dezmetici/ Cand doar copii expatriati vom fi?”. In ce masura considerati ca au o vina romanii care au cautat o viata mai usoara in alta parte? Ce le-ati spune?

Tudor Chirila: Romanii care au plecat sa-si "caute viata pe afara" nu au nicio vina. Statutul de imigrant este un stigmat de care nu scapi niciodata. In afara tarii tale esti mereu parte din grupul de persoana a treia plural. Statul roman administrat de guvern are datoria si obligatia sa construiasca o tara din care oamenii sa nu mai vrea sa plece. In schimb, politicienii romani acrediteaza ideea ca diaspora e formata din lasi care au abandonat lupta, de parca ei nu sunt tot cetateni ai acestei tari. Politicienii si partidele stiu ca diaspora nu e atat de simplu de pacalit cu promisiuni electorale desarte. Si atunci ei se concentreaza pe publicul captiv, dependent de televiziunile de propaganda, usor de speriat cu teme false si nationalism de fatada. In tot acest timp asistam neputinciosi la exodul fortei de munca calificate care ar putea sa ridice aceasta tara.

V-a trecut vreodata prin gand, mai ales ca tanar in Romania, sa va cautati rostul peste hotare?

Tudor Chirila: Daca as fi avut o meserie mai putin dependenta de limba probabil ca m-as fi gandit sa plec.

Ce v-ati dori, chiar si idealist vorbind, sa se intample acum, chiar acum, din senin, in tara noastra?

Tudor Chirila: Mi-ar placea sa vad un parlament care sa functioneze dupa legea lustratiei. Mi-ar placea sa vad un "reset" al clasei politice si orice politician din ultimii 27 de ani sa aiba interdictie la functii publice. Si sa avem parte de un nou inceput. E o utopie, desigur.

Anul viitor vom sarbatori Centenarul Marii Uniri de la 1918. Ce motive de mandrie putem avea?

Tudor Chirila: De mandrie? Nu stiu, spuneti-mi dumneavoastra. Avem o tara in care politicienii sunt atat de preocupati de propriile lor interese incat e de mirare ca mai suntem stat national unitar.

Citeste interviul integral aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.