Numarul cautarilor pe Google legate de sinucidere a crescut in Statele Unite ale Americii, dupa ce Netflix a lansat serialul controversat ”13 Reasons Why” despre o adolescenta care si-a luat viata, potrivit unui studiu realizat de cercetatori americani, informeaza AFP.com.
Desi rezultatul studiului publcat recent in Journal of the American Medical Association (JAMA) Internal Medicine nu a analizat daca numarul cazurilor de sinucidere a crescut dupa lansarea popularului show, cercetatorii au cerut ca acest serial sa fie inlaturat de pe platforma Netflix si editat corespunzator inainte de a fi relansat.

Potrivit studiului, numarul intrebarilor legate de sinucidere a crescut cu 19% mai mult fata de cat era asteptat.

”Au fost intre 900.000 si 1.500.000 de noi cautari legate de sinucidere. Acestea au fost inregistrate intr-o perioada de 19 zile dupa lansarea serialului”, a spus Mark Dredze, coautor al studiului, profesor de informatica la Univeristatea Johns Hopkins.

Numarul cautarilor in limba engleza pentru expresia "how to commit suicide" (”cum sa te sinucizi”) a crescut cu 26%, pentru expresia "commit suicide" (”a te sinucide”), cu 18%, iar pentru "how to kill yourself" (”cum sa te sinucizi”), cu 9%.

De cealalta parte, cautarile pentru expresii precum "suicide hotline" (pentru numere de telefon folosite pentru prevenirea cazurilor de sinucidere, n.r.) si "suicide prevention" (prevenirea cazurilor de sinucidere, n.r.) au crescut cu 12%, respectiv 23%.

”Show-ul trebuie sa fi inspirat multe persoane sa actioneze in legatura cu gandurile lor referitoare la sinucidere, acestea cautand informatii despre metode prin care sa isi incheie viata”, a spus John Ayers, principalul autor al studiului, profesor cercetator la Graduate School of Public Health din cadrul Universitatii de Stat din San Diego.

Fanii serialului au aparat productia, in care este prezentat un tanar care asculta un jurnal audio format din 13 casete inregistrate de colega lui de clasa care s-a sinucis, explorand, astfel, dificultatile vietii de adolescent.

Criticii serialului sustin ca show-ul nu a inclus suficiente referinte la posibilitatile de prevenire a sinuciderii pentru spectatorii vulnerabili. In plus, acestia sustin ca episodul final al serialului a prezentat in detaliu un caz de sinucidere.

Cercetatorii au analizat cautarile pe Google in Statele Unite ale Americii in perioada 31 martie - ziua premierei serialului, si 18 aprilie. Analiza s-a oprit la aceasta data pentru ca sinuciderea fostului jucator de fotbal american Aaron Hernandez, pe 19 aprilie, ar fi putut influenta tendintele de cautare pe Google, scrie News.ro.

Pentru a compara datele, cercetatorii au folosit cifrele rezultate in urma unei analize efectuate pentru perioada ianuarie - martie, inaintea lansarii serialului ”13 Reasons Why”. Prin aceasta analiza, autorii studiului au determinat numarul obisnuit al cautarilor acelor cuvinte si expresii legate de sinucidere.

Cercetari anterioare au aratat ca numarul cautarilor in SUA referitoare la sinucidere sunt corelate cu cazuri reale, acoperirea mediatica a acestora ducand la cresterea numarului de tentative de sinucidere.

”Solicitam platformei Netflix sa elimine serialul si sa ii editeze continutul pentru a se alinia la standardele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, inainte de a-l relansa”, a spus John Ayers.

El a sugerat ca la episoadele deja lansate sa fie adaugate numere de telefon disponibile pentru prevenirea sinuciderilor, iar scenele care prezinta un act de sinucidere sa fie eliminate.

Reprezentantii Netflix au anuntat ca vor continua serialul cu un al doilea sezon

”Am crezut intotdeauna ca acest show va spori discutia despre acest subiect dificil. Acesta este un studiu cvasi-experimental interesant, care ne confirma supozitia. Asteptam publicarea mai multor studii si vom tine cont de tot ce vom invata din rezultatele acestora, in timp ce pregatim cel de-al doilea sezon”, au transmis reprezentantii Netflix intr-un comunicat de presa.

Contul de Twitter oficial al serialului include un link spre site-ul 13reasonswhy.info, care contine informatii si numere de telefon pentru prevenirea sinuciderilor in intreaga lume.

Un editorial care a insotit studiul in publicatia JAMA a subliniat faptul ca nu se poate determina daca acele cautari pe Google despre sinucidere au fost din simpla curiozitate sau daca au apartinut unor persoane care intentionau sa se sinucida.

Totusi, potrivit editorialului, serialul ar fi trebuit sa contina informatii pentru prevenirea cazurilor de sinucidere, acesta putand avea efecte negative in randul spectatorilor adolescenti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.