LifeStar 29 Mai 2017 10:21
Cea de-a 70-a editie a Festivalului de Film de la Cannes s-a incheiat duminica seara cu o gala la care filmul ”The Square”, regizat de suedezul Ruben Östlund, a primit trofeul Palme d’Or.

Actorul Claes Bang interpreteaza rolul lui Christian, un barbat divortat, tata a doi copii, care lucreaza intr-un muzeu, unde pregateste o expozitie - ”The Square”. Mai multe intamplari neprevazute il duc pe el, dar si muzeul in mijlocul unei crize.

Ruben Östlund, in varsta de 43 de ani, este regizor si scenarist, cunoscut pentru pelicula ”Turist” (2014), pentru care a primit premiul juriului Un Certain Regard (Cannes 2014) si o nominalizare la premiile BAFTA. A fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2009, pentru scurtmetrajul ”Händelse vid bank”, iar in 2011 a castigat trofeul Séance "Coup de coeur", la Cannes, pentru lungmetrajul ”Play”. In plus, filmele sale i-au adus patru nominalizari la European Film Awards si una pentru LUX Film Prize.

”Am vrut ca oamenii sa rada. Sa rada si sa fie inspaimantati, in acelasi timp”, a spus inaintea galei regizorul Ruben Ostlund. Actorul Claes Bang a completat: ”Reactiile publicului au fost uimitoare”.

In competitia oficiala din acest an a Festivalului de Film de la Cannes au fost proiectate lungmetraje din tari precum Franta, Germania, Irlanda, Rusia, Coreea si Statele Unite.

Intre regizorii care au concurat pentru trofeul Palme d'Or se numara Fatih Akin, Robin Campillo, Sofia Coppola, Jacques Doillon, Michael Haneke si Yorgos Lanthimos.

Actorul american Will Smith, regizorul sud-coreean Park Chan-wook, regizoarea germana Maren Ade, regizorul italian Paolo Sorrentino, actrita americana Jessica Chastain, actrita chineza Fan Bingbing, actrita franceza Agnès Jaoui si compozitorul francez Gabriel Yared au format juriul celei de-a 70-a editii a Festivalului de Film de la Cannes, care a fost prezidat de cineastul spaniol Pedro Almodóvar, scrie News.ro.

”Fiecare si-a sustinut parerile, dar a fost democratic”, a spus Pedro Almodóvar pe covorul rosu, inainte de gala de inchidere. Actrita Jessica Chastain a declarat ca fiecare film a fost ”special”, iar Agnès Jaoui a afirmat ca totul a mers bine si ca peliculele i-au inspirat pe membrii juriului. De cealalta parte, Will Smith s-a rezumat la a afirma: ”Spectaculos!”.

Citeste si:
Stil ecvestru la Karpatia Horse Show: clasic chic! Ce premii poti...
Stil ecvestru la Karpatia...

Actrita Monica Belucci a tinut discursul de deschidere a ceremoniei de premiere, in care a numit regizorii si actorii preferati de festival de-a lungul celor 70 de ani.

Acordarea ex-aequo a premiului pentru cel mai bun scenariu a fost descrisa de Pedro Almodóvar drept ”prima surpriza a serii”, urmand ca premiul celei de-a 70-a aniversari – care a revenit actritei Nicole Kidman – sa fie cea de-a doua.

Cea de-a 70-a editie a Festivalului de Film de la Cannes a avut loc in perioada 17 – 28 mai.

Controversa Netflix

Festivalul nu a fost ocolit de controverse nici anul acesta. Prezenta in competitia oficiala a doua filme produse de platforma Netflix - ”Okja”, de Bong Joon-jo, si ”The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach - a starnit o serie de reactii. Netflix, un gigant al streamingului mondial, nu intentioneaza sa lanseze cele doua pelicule in cinematografele din Franta. Acest fapt i-a scandalizat pe administratorii salilor de proiectii din aceasta tara. La presiunea lor, organizatorii festivalului au modificat regulamentul, impunand ca, din 2018, orice film care va fi inclus in competitia oficiala de pe Croazeta sa fie proiectat in mod obligatoriu in cinematografe.
Citeste si:
Netflix introduce suprataxe pentru partajarea parolelor din 2023
Netflix introduce suprataxe...

Presedintele juriului festivalului a afirmat in conferinta de presa din deschiderea evenimentului ca ar fi un ”paradox” ca un film premiat cu Palme d'Or sa nu poata fi vazut in cinematografe, in timp ce actorul Will Smith, membru al juriului, a luat apararea platformei.

Situatia nu s-a incheiat aici. Lungmetrajul ”Okja”, regizat de sud-coreeanul Bong Joon-ho, primul film al platformei online Netflix care a fost inclus in cursa pentru trofeul Palme d'Or, a avut parte de un debut dificil pe Croazeta, din cauza unei intreruperi a proiectiei, provocata de probleme tehnice, si a generat fluieraturi puternice in randul spectatorilor.

Masuri de securitate

Trei sute de ghivece de mari dimensiuni au fost amplasate in locuri considerate ”sensibile”, pentru a evita orice tentativa de atentat cu vehicul. Aceasta masura a fost luata dupa ce, anul trecut, in Nisa, un jihadist a intrat cu camionul in multimea aflata pe o artera pietonala, ucigand 86 de persoane.
Citeste si:
Fifor: Premierul Ghilotina a anuntat reintroducerea taxei auto, pe...
Fifor: Premierul Ghilotina a...

Optzeci de ”cetateni supraveghetori” s-au plimbat printre spectatori si cei adunati la evenimentele organizate in cadrul festivalului, pentru a asculta ce se discuta si a raporta autoritatilor.

In plus, 550 de camera de supraveghere au fost amplasate.

Spectatorii care au asistat, pe 20 mai, la proiectia filmului ”Le redoutable”, regizat de Michel Hazanavicius, au fost evacuati in regim de urgenta, din motive de securitate, in urma unei alerte false cu bomba.

Premii si evenimente speciale

Cu ocazia celei de-a 70-a aniversari, organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au propus mai multe evenimente speciale: o seara-omagiu regizorului André Téchiné, ce a inclus prezentarea celui mai recent film al sau, ”Nos Années Folles”, un cine-concert de Tony Gatlif, ce a constat in proiectia productiei ”DJAM”, la Cinéma de la Plage din Cannes, si o gala care a marcat a 70-a editie a evenimentului, in prezenta mai multor laureati ai trofeului Palme d'Or.
Citeste si:
Hotelul Carlton din Cannes își scoate la licitație mobilierul!
Hotelul Carlton din Cannes...

Producatorul american Jeffrey Katzenberg, cofondator al companiei DreamWorks, a fost recompensat cu un trofeu Palme d'Or onorific la Festivalul de Film de la Cannes.

Cineastul francez Costa-Gavras a fost recompensat, pe 21 mai, cu premiul France-Culture Cinéma Consécration, un trofeu pentru intreaga cariera, in timp ce regizorul Sébastien Laudenbach a fost premiat de postul public de radio France Culture pentru cel mai recent film al sau ”La Jeune fille sans mains”.

Romania, la Cannes 2017

Tara noastra a fost reprezentata la cea de-a 70-a editie a evenimentului de regizorul Cristian Mungiu, care este presedintele Cinéfondation si al sectiunii de scurt-metraje, de Romanian Short Waves, un spatiu dedicat intalnirilor, schimburilor si promovarii filmelor de scurt metraj in cadrul Short Film Corner, de CINETic Initiatives, care a prezentat proiectul ”The Romanian VR Showcase”, in cadrul pavilionulului romanesc din Marché du film.

In plus, regizorul Alexander Nanau s-a aflat alaturi de echipa filmului ”Nothingwood de Sonia Kronlund”, la proiectia acestuia, in cadrul sectiunii paralele Quinzaine des Réalisateurs. Alexander Nanau semneaza imaginea filmului.

Regizorii romani Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Catalin Mitulescu si Radu Mihaileanu s-au numarat printre cei 87 de cineasti europeni care au lansat, la Festivalul de Film de la Cannes, un apel adresat Uniunii Europene pentru a implementa ”o politica culturala exigenta si ambitioasa, adaptata la spatiul digital, la economia sa si uzantele sale, care valorifica operele cinematografice si plaseaza creatorii in centrul actiunilor sale”.

Prezentam in continuare lista completa a premiilor celei de-a 70-a editii a Festivalului Ide Film de la Cannes (17 - 28 mai):

Competitia oficiala:

Palme d’Or – ”The Square”, de Ruben Östlund
Marele Premiu al Juriului – ”120 Battements par Minute”, de Robin Campillo
Premiul Juriului – ”Loveless/ Nelyubov”, de Andrey Zvyagintsev
Premiul pentru regie – Sofia Coppola (”The Beguiled”)
Premiul pentru scenariu – ex-aequo: Yorgos Lanthimos si Efthimis Phillipou (”The killing of a sacred deer”) si Lynne Ramsay (”You were never really here”)
Premiul pentru interpretare masculina – Joaquin Phoenix (”You were never really here”, de Lynne Ramsay)
Premiul pentru interpretare feminina – Diane Kruger (”In the fade”, de Fatih Akin)
Caméra d'Or – ”Jeune Femme”, de Léonor Serraille
Palme d’Or pentru scurtmetraj – ”A gentle night/ Xiao Cheng Er Yue”, de Qiu Yang
Mentiune speciala a juriului pentru scurtmetraj – ”The Ceiling/ Katto”, de Teppo Airaksinen
Palme d’Or onorific – Jeffrey Katzenberg
Premiul celei de-a 70-a aniversari – Nicole Kidman

Un Certain Regard:

Marele Premiu - ”Lerd”, de Mohammad Rasoulof
Premiul Juriului – ”Las hijas de abril”, de Michel Franco
Premiul pentru regie – Taylor Sheridan, pentru ”Wind River”
Premiul pentru interpretare feminina – Jasmine Trinca, pentru pelicula ”Fortunata”, regizata de Sergio Castellitto
Premiul pentru scenariu - ”Barbara”, de Mathieu Amalric

Cinéfondation:

Premiul I - ”Paul est là”, de Valentina Maurel
Premiul al II-lea - ”Heyvan/ Animal” (Iran), de Bahram & Bahman Ark
Premiul al III-lea - ”Deux égarés sont morts”, regizata de Tommaso Usberti
Premiile criticii internationale – FIPRESCI:
"120 Beats Per Minute", de Robin Campillo (Competitia oficiala)
"Closeness", de Kantemir Balagov (Un Certain Regard)
"The Nothing Factory", de Pedro Pinho (Quinzaine des Réalisateurs)

Premiile Juriului Ecumenic:

Marele Premiu – ”Radiance”, de Naomi Kawase

Semaine de la Critique:

Marele Premiu (Grand Prix Nespresso) - ”Makala”, regizat de Emmanuel Gras
Révélation France 4 - ”Gabriel e a montanha”, de Fellipe Gamarano Barbosa
Premiul Découverte Leica Cine pentru scurtmetraj - ”Los Desheredados”, de Laura Ferrés
Aide Fondation Gan à la Diffusion - Version Originale Condor, distribuitor al filmului ”Gabriel e a montanha”
SACD - Léa Mysius , pentru ”Ava”
Premiul Canal+ - ”How would you react in time of war?”, de Aleksandra Terpińska

Quinzaine des Réalisateurs:

Premiul Art Cinema – ”The Rider”, de Chloé Zaho
Premiul SACD - ”Bright Sunshine in”, de Claire Denis, ”L'amant d'un jour”, de Philippe Garrel
Premiul Europa Cinemas Label - ”A Ciambra”, de Jonas Carpignagno
Premier Prix Illy pentru scurtmetraj – ”Retour à Genoa City”, de Benoit Grimalt
Carrosse d'Or – cineastul german Werner Herzog
Queer Palm – "120 Beats Per Minute", de Robin Campillo
Palm Dog – Bruno din ”The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.