LifeStar 11 Mai 2017 18:06 de Clara Vacaru
In spatiu, nimeni nu iti poate auzi strigatul. Patru decenii mai tarziu, aceste cuvinte inca raman sinonimele intensitatii autentice ale capodoperei futuriste horror marca Ridley Scott: Alien.

Acum, creatorul francizei atat de cunoscute se reintoarce in universul pe care l-a creat pentru a-i explora cele mai intunecate parti odata cu ALIEN: COVENANT, o aventura care iti va accelera bataile inimiii si care testeaza limitele terorii.

La bordul navei Covenant predomina linistea. Echipajul impreuna cu celelalte 2.000 de suflete care se afla la bord sunt intr-un hipersomn adanc, in timp ce un Walter sintetic strabate coridoarele de unul singur. Nava se indreapta catre indepartata planeta Origae-6 unde, in indepartata parte a galaxiei, colonistii spera sa instituie un nou avanpost pentru umanitate. Insa pacea instaurata se destrama cand in apropierea coloniei are loc o explozie stelara care distruge stocurile de energie, urmarile devastatoare constand intr-o mulitudine de victime, deviind astfel misiunea de la cursul sau.

In curand, supravietuitorii descopera ceea ce pare a fi un paradis neexplorat, un colt de Rai nedescoperit al muntilor incununati de nori si al copacilor inalti, mult mai apropiat comparativ cu Origae-6, si cu un potential bun de a deveni ‘acasa’. Insa ceea ce au descoperit, este, de fapt, o lume intunecata si letala, plina de ascunzisuri, cotituri si capcane la fiecare pas. Aflati fata in fata cu o amenintare ce depaseste orice imaginatie, exploratorii crispati trebuie sa incerce o evadare chinuitoare.

Plasat la 10 ani dupa evenimentele infatisate de catre Scott in hit-ul intitulat Prometheus, ALIEN: COVENANT se intoarce la radacinile saga-ului revolutionar al regizorului cu o poveste unica si inspaimantatoare care ingheata sangele in vene, presarata de creaturi monstruoase. Impreuna cu cea de-a sasea parte a seriei blockbuster, regizorul vizionar este mai aproape ca niciodata de a dezvalui misterioasele origini ale creatorului tuturor extraterestrilor, letalul Xenomorph din filmul original.

Alien: Covenant. Protagonisti

ALIEN: COVENANT ii are protagonisti pe Michael Fassbender (Prometheus, 12 Years a Slave), Katherine Waterston (Steve Jobs, Inherent Vice), Billy Crudup (Almost Famous, Mission: Impossible III), Danny McBride (Pineapple Express, Eastbound & Down) si pe Demián Bichir. Filmul este in regia lui Ridley Scott (The Martian). Scenariul a fost scris de catre John Logan si Dante Harper, cu originea intr-o carte de Jack Paglen si Michael Green.
Citeste si:
Robert Downey Jr. l-ar putea interpreta pe Leonardo da Vinci
Robert Downey Jr. l-ar putea...

Producatorii sunt Ridley Scott, Mark Huffam, Michael Schaefer, David Giller si Walter Hill, iar distribuitorul este 20th Century Fox. ALIEN: COVENANT isi va avea lansarea in Romania in data de 12 Mai, 2017.

Bine ati venit la bordul navei Covenant

Daca ar fi cineva care stie sa ingrozeasca audienta printr-o narare inteligenta si sofisticata, acela este Ridley Scott. Originalul Alien ramane tipul de film standard reprezentativ pentru genul horror, pentru tensiunea psihica pe care o produce, pentru sentimentul sufocant de claustrofobie, precum bestia vicleana care la inceput a urmarit-o pe Allen Ripley si pe Echipa navei spatiale Nostromo, in 1979.

Intr-un mod amuzant, intotdeauna am considerat filmul Alien un film foarte bine realizat, insa de categoria B. Subtextul este destul de simplu– este vorba de sapte oameni care au ramas blocati intr-o casa veche si intunecata, iar totul se rezuma la cine urmeaza sa fie ucis primul si cine va supravietui“, spune Ridley Scott.

Citeste si:
Filmul "X-Men: Days of Future Past", lider in box office
Filmul "X-Men: Days of Future...

Pentru ALIEN: COVENANT, regizorul nominalizat la premiile Oscar® a urmarit sa surprinda acceasi tensiune produsa de prelungirea atmosferei infioratoare incarcata de prezenta constanta a pericolului in timp ce confera noi viziuni profunde care imbogatesc si adancesc mitologia specifica Alien. Aceasta abordare a fost necesara, spune el, pentru a mentine naratiunea surprinzatoare (si revigorata). “Nu poti fi urmarit la nesfarsit de un monstru de-a lungul unui coridor – devine plictisitor. M-am surprins gandindu-ma la faptul ca nimeni nu s-a intrebat niciodata cine a facut acest lucru si de ce. Ai putea spune ca monstrii din spatiu, zeii din inaltimi sau inginerii spatiului cosmic au inventat acest lucru. Ei bine, nu ei au facut-o. ALIEN: COVENANT e pe cale sa produca o rastunare de situatie”, mentioneaza Ridley Scott.

Citeste si:
Partea a doua a filmului SF "Prometheus", lansata pe 4 martie 2016
Partea a doua a filmului SF...

Filmul se deschide cu o misiune pasnica menita sa depaseasca limitele Pamantului pentru a stabili o asezare pentru omenire printre stele. Printre oamenii aflati la bordul navei Covenant se afla cupluri care vor popula planeta Origae-6, impreuna cu duzini de embrioni care ii vor ajuta sa intemeieze noua colonie. Responsabilii pentru protectia echipajlui navei: Capitanul Jacob LAST NAME TK (James Franco) si sotia sa, Daniels, directoarea operatiunilor de terraformare (Katherine Waterston); adjunctii Christopher Oram (Billy Crudup) si sotia sa, biolog Karine (Carmen Ejogo); pilotii agitati Tennesee (Danny McBride) si Faris (Amy Seimetz); directorul securitatii Sergentul Lope (Demián Bichir) si sotul sau Sergent Hallett (Nathaniel Dean), secund. Impreuna cu ei este si un non-om, Walter (Michael Fassbender), sinteticul loial al navei Covenant, ramanand de veghe pe perioada calatoriei, atata timp cat pasagerii erau inchisi in celulele lor de criogeneza pana la destinatie.

Citeste si:
Actorul Michael Fassbender are o relatie cu Madalina Ghenea
Actorul Michael Fassbender...

Cand o explozie solara spinteca nava, Walter este obligat sa ii trezeasca pe membrii echipajului, pentru a le salva vietile. Un defect mecanic il tine incuiat pe capitan in celula sa de criogeneza, suferind astfel o moarte ingrozitoare. Nefericitul incident il face pe religiosul Oram sa preia atributiile capitanului si, tototdata, il face responsabil de alinarea durerii lui Daniels de pe urma pierderii sotului sau.

Daniels isi cauta refugiul in compania singurei figure solitare a echipajului, Walter, care, fara niciun dubiu, inspira sentimental de familiaritate publicului. El este urmatoarea evolutie a lui David, Laurence din Arabia – pe care Fassbender, obsedatul de sintetic, l-a portretizat in Prometheus. Desi din punct de vedere tehnologic il subclaseaza pe predecesorul sau, aria sa emotionala ii este intr-un anume fel restrictionata. El nu se poate indragosti, si a fost programat sa ramana pe deplin loial echipajului navei Covenant – Fassbender il descrie fiind “servitorul principal.”

In primul si in primul rand, el este acolo pentru a-i proteja si pentru a le servi, ca un bun ofiter de politie. Este in totalitate logic si lipsit de emotie, chiar daca cei din jurul sau, in special Daniels, cauta un fel de conexiune emotionala cu el, spune actorul.

Despre productia Alien: Covenant

ALIEN: COVENANT a fost filmat in peste 74 de zile la studiourile Fox din Australia si in Milford Sound din Noua Zeelanda, in 2016. Designerul de productie Chris Seagers a avut sarcina de a proiecta nava dupa viziunea lui Ridley Scott.

Navele sunt intotdeauna dificil de proiectat. Covenant este ca un pionier al navelor – nu este o nava oarecare, este nava pionier care a plecat intr-o misiune stiintifica, transportand oameni si echipamentul necesar pentru a coloniza o alta planeta. Bineinteles, este ca un tren cargo – este impartita in trei sectiuni cu jonctiuni hexagonale, care reprezinta, de fapt, spatii de depozitare masive. Fiecare sectiune se va separa de celelalte in momentul aterizarii, pe proprii piloni specifici fiecarui fragment, astfel obtinandu-se un depozit enorm cu tot echipamentul”, spune Ridley Scott.

La fel ca alte elemente de productie, filmul Alien original s-a dovedit a fi punctul de plecare. Pentru a amplifica sentimentul de claustrofobie din interiorul navei Covenant, Seager si Echipa sa au coborat tavanele si au inundat coridoarele de intuneric. Un lucru foarte important pentru Ridley Scott a fost functionalitatea podului navei, pentru a putea crea o experienta tactila pentru actori. Pentru a putea realiza acest lucru, echipa de design si productie a instalat 1.500 de circuite, astfel fiecare intrerupator sa fie functional.

Ma simteam de parca eram pe o nava spatiala functionala”, spune Fassbender. “Coridoarele, podul si capsulele de dormit –aceste elemente de design si productie erau foarte detaliate si sofisticate. Sunt lucruri foarte rare cand vine vorba de filmele fantastice sau filmele de actiune care utilizeaza concepte de ultima generatie. S-au folosit foarte multe ecrane verzi de obicei. Si noi am folosit cateva ecrane verzi, insa mai mult de atat ne-a fost pus la dispozitie pentru a le explora, atinge si pentru a interactiona cu ele, si acest lucru este extrem de rar zilele acestea.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.