LifeStar 2 Mai 2017 10:56
Duminica 7 mai 2017, de la ora 12, editia a VI-a a Mogosoaia ClasicFest, manifestare gazduita de Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, programeaza un eveniment dedicat memoriei marelui muzician Dinu Lipatti, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la nastere.

Invitat este unul dintre cei mai importanti pianisti romani ai momentului - Viniciu Moroianu. Acesta va interpreta atat lucrari din repertoriul lui Dinu Lipatti, cat si creatii semnate de acest tanar minune al culturii romane.

Viniciu Moroianu
s-a nascut in Bucuresti, in anul 1962. A absolvit Conservatorul bucurestean, la clasa profesorului Gabriel Amiras. A fost distins cu trei premii I in competitii nationale de pian, fiind totodata laureat la Paris („Guilde francaise des artistes solistes”, 1979) si Bucuresti („George Enescu”, 1991). A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din Romania (1981) pentru interpretarea Sonatei a treia pentru pian de Enescu si Premiul Fundatiei „Dinu Lipatti” din Bucuresti (1992) pentru restituirea si prezentarea in concert a Fanteziei op.8 de Lipatti.

Are un repertoriu vast, incluzand prime auditii si lucrari ample mai rar abordate. Detine doua integrale Beethoven: lucrarile concertante, la Ramnicu Valcea (2008-2009), si Sonatele pentru pian si vioara, cu Cristina Anghelescu, la Iasi si Bucuresti (2010). A participat la festivalurile internationale „George Enescu” (sapte editii), „Dinu Lipatti” (trei editii), precum si in Bratislava, Graz si San Jose. A intreprins turnee in Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franta, Italia, Germania, R. Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Elvetia.

A concertat cu orchestre din Marea Britanie, Elvetia, R. Moldova, Bulgaria. A realizat inregistrari la Radio Romania, precum si la casele de discuri „Electrecord” (LP Brahms, cu violoncelistul Attila Szekely, 1981; LP Enescu, 1988; CD Enescu, 2011, incluzand doua premiere camerale discografice) si „Agora” – Grecia (CD cu Martinu, 1996). A publicat la Editura Muzicala din Bucuresti Cadentele lui Dinu Lipatti (editie critica, 2003) si Concertul pentru pian si orchestra de Radu Paladi (2015).

Citeste si:
Karpatia Horse Show 2023: cea de-a opta ediție, calificativ pentru...
Karpatia Horse Show 2023: cea...

Potrivit unui comunicat remis 9am, este membru fondator al Societatii Romane Mozart (1991). In 2005 a obtinut titlul de Doctor in muzica, cu teza „Doua secole de gandire componistica reflectate in creatia pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. In prezent este profesor universitar la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Din 2007 este invitat anual la ” Academia Sighisoara”, iar din 2011 este membru in Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreti din Romania.

Taxa de vizitare a Palatului Brancovenesc de la Mogosoaia (6 lei pret intreg, 3 lei pret redus), asigura si accesul la concert.

Programul complet aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.