Bill Frisell Trio si David Torn, alaturi de proiectul sau muzical Sun of Goldfinger, completeaza line-up-ul editiei 21 Garana Jazz Festival, ce va prinde viata intre 6 si 9 iulie in Muntii Banatului, la Garana (judetul Caras-Severin).

Scena de anul acesta va gazdui doua prezente care au marcat istoria recenta a muzicii americane, doua personalitati artistice diferite, dar la fel de puternice si convingatoare in a face din jazz un limbaj al prezentului. O alta noutate in programul festivalului este concertul muzicienilor germani Melt Trio, amestec proaspat de indie-rock si jazz pregatit sa incalzeasca atmosfera serilor de vara racoroase din imprejurimile Garanei.

Bill Frisell
a fost comparat de revista The New Yorker cu Miles Davis, in privinta maiestriei de a manui chitara. ”In mainile unor astfel de creatori radicali, instrumentele muzicale prind viata proprie”. Recunoscut inca din anii 80 ca unul dintre chitaristii vizionari ai jazz-ului, Frisell si-a pus amprenta pe era de glorie a jazz-ului new yorkez si a continuat sa creeze constant, intr-un stil eclectic ce mixeaza folk-ul cu muzica country, recunoscut mereu pentru efectele unice ale chitarei sale. In 2004 a castigat premiul Grammy pentru cel mai bun album de jazz contemporan cu ”Unspeakable”. Intreaga sa viata si cariera a fascinat lumea artistica, fiind subiect de inspiratie pentru documentarul Bill Frisell – A portrait, lansat in martie 2017. ”In ultimii 10 ani Bill Frisell a fost una dintre cele mai sclipitoare si originale prezente din lumea chitaristilor de jazz, dupa Wes Montgomery. Ar putea fi, fara indoiala, unul dintre cei mai promitatori compozitori pe care-i are scena americana in acest moment”, apreciaza publicatia Stereophile. Influenta muzicala enorma a lui Bill Frisell este reiterata constant de presa, care-l descrie ca cea mai prolifica mediatie asupra muzicii americane – ”Frisell a gasit puntea magica care conecteaza jazzul cu muzica rock si country: improvizatia si simtul ritmului”. Bill Frisel va fi prezent pentru a doua oara la Garana Jazz Festival, intr-un trio special, alaturi de Tony Scherr la bass si Kenny Wollesen la tobe, unul dintre cele mai flexibile si spontane grupuri in care a cantat vreodata, dupa cum el insusi il descrie.

Potrivit unui comunicat remis 9am, pe aceeasi scena va urca si David Torn cu proiectul inedit Sun Of Goldfinger, alaturi de Tim Berne la saxofon si Ches Smith la tobe. Trei muzicieni completi vor impinge jazz-ul dincolo de granitele cunoscute, intr-o prezenta plina de improvizatie, cu efecte minimaliste si cinematice conturate de treceri surprinzatoare. Desi fiecare are un stil definit si o influenta clara in parcursul recent al muzicii americane, impreuna formeaza o unitate inchegata, determinata sa provoace o calatorie sonora pe teritorii cunoscute si necunoscute. Sun of Goldfinger va fi reprezentarea ideala a felului in care ar suna viitorul jazz-ului, o experienta curajoasa pentru iubitorii de jazz din Garana dar si ocazia de a-l cunoaste pe David Torn pentru prima data in Romania. Maestru al combinarii muzicii electronice cu instrumente acustice, David Torn este chitaristul care a acompaniat cei mai in voga artisti ai fiecarei generatiei prin care a trecut. Chitara sa a contribuit la compozitiile lui David Bowie, John Legend, Madonna, Tori Amos, Bill Bruford, Mick Karn, Steve Roach, Matt Chamberlain. In 2016 si-a lansat albumul solo ”Only Sky”, aclamat de public si descris de publicatia The Guardian ca ”un peisaj muzical vast, furtunos, de inspiratie Hendrixiana, care reuseste sa te copleseasca”.

Citeste si:
Garana Jazz Festival: S-au anuntat primele nume din line-up-ul...
Garana Jazz Festival: S-au...

Grupul german Melt Trio, format din fratii Peter Meyer (chitara), Bernhard Meyer (bas) si Moritz Baumgartner (tobe), revine in Romania pentru a provoca ascultatorii garanezi la o noua calatorie muzicala. Ca un ”melting pot” al jazz-ului de improvizatie, muzicii clasice, rock si ambientale, caruselul de stari al trio-ului european este dat de o prezenta neconventionala si profunda, dar niciodata previzibila. Melt Trio va interpreta compozitiile de pe cel mai recent album, Story, lansat in septembrie 2016.

Garana Jazz Festival 2017 va avea loc intre 6 si 9 iulie pe trei scene din Muntii Banatului: Poaiana Lupului, satul Garana si biserica din Valiug. Biletele pot fi achizitionate online, in avans prin Biletmaster.ro, la pretul de 300 de lei in varianta de abonament pentru patru zile de concerte sau 85 de lei in varianta de bilet pentru o singura seara de festival. Mai multe detalii despre editia 21 a celui mai important festival dejazz open-air din Europa Centrala si de Est se regasesc pe www.garana-jazz.ro si www.facebook.com/GaranaJazzFest.

Citeste si:
Cea de-a 21-a editie a Garana Jazz Festival va avea loc in iulie 2017
Cea de-a 21-a editie a Garana...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.