Lungmetrajul ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, a fost marele castigator al celei de-a 11-a editii a Galei Premiilor Gopo, cu 6 trofee obtinute, marti seara, la evenimentul care a avut loc la Teatrul National ”I.L. Caragiale” din Bucuresti.

”Sieranevada” a fost premiat la categoriile ”cel mai bun film”, ”cel mai bun regizor”, ”cel mai bun scenariu”, ”cea mai buna actrita in rol principal”, ”cea mai buna actrita in rol secundar” si ”cel mai bun montaj”.

Lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirica a primit cinci trofee la Gala Premiilor Gopo, inclusiv la categoriile ”cel mai bun actor intr-un rol secundar” (Vlad Ivanov) si ”cel mai bun actor intr-un rol principal” (Gheorghe Visu).

Un numar de 21 de filme au fost lansate in 2016, iar doua dintre ele au avut peste 100.000 de spectatori si incasari de peste 2 milioane de lei, primind astfel premiul publicului la gala Gopo - ”#Selfie69” si ”Doua lozuri”.

Intre cei care au inmanat premii la Gala Premiilor Gopo, prezentata de actorul Alexandru Bogdan, s-au numarat Margareta Paslaru, Matei Dima, Diana Cavallioti, Mircea Postelnicu, Ionut Grama, Cristina Flutur, Smiley, Raluca Aprodu, Tudor Aaron Istodor, Magda Catone, Ana Ularu, Dana Dogaru, Marian Ralea, Claudiu Bleont si Victor Rebengiuc.

Regizorul Bogdan Mirica, premiat pentru lungmetrajul de debut, ”Caini”, a declarat pe scena TNB: ”Cand au fost anuntate nominalizarile, producatoarea filmului, Marcela Ursu, mi-a trimis un mesaj in stilu-i caracteristic: «Nu o sa iei absolut nimic, o sa ia tot Cristi (Puiu, n.r.) si Cristian (Mungiu, n.r.)». Le multumesc ca nu au participat la categoria asta”.

Dana Paparuz a castigat pentru a doua oara premiul Gopo pentru cele mai bune costume. Anul acesta, ”Inimi cicatrizate” i-a adus trofeul, dupa ce in 2016 ea a fost recompensata pentru ”Aferim!”, regizat tot de Radu Jude.

Prima nominalizare la Premiile Gopo i-a adus Anei Ciontea trofeul pentru rolul secundar din ”Sieranevada”. ”Multumesc, Cristi Puiu, pentru ca m-am regasit in acest film”, a spus ea la primirea trofeului.

Citeste si:
Cum trebuie să fie câștigătorul Survivor România 2023. Daniel...
Cum trebuie să fie...

Premiul special al editiei de anul acesta a fost acordat unui profesionist din industria filmului mai putin cunoscut publicului. Constantin Petre, cunoscut drept ”Nea Bombi”, a fost recompensat pentru profesionalismul de care a dat dovada in realizarea efetelor speciale si pirotehnice. El nu a fost prezent la gala, insa mai multi cineasti, intre care Tudor Giurgiu, Radu Jude si Andi Vasluianu, i-au adus un laudatio.

Monica Lazurean-Gorgan, premiata la categoria ”cel mai bun documentar”, a declarat: ”Ma bucur ca in ultimii ani documentarele au reusit sa castige teren si sa fie tot mai vizibile si poate pot provoca schimbari mici, dar importante in timp. Un pericol major, in viitor, este lipsa implicarii, deci, rezistam!”

Premiul pentru intreaga cariera - oferit de Primaria Capitalei - a fost inmanat de Constantin Cotimanis. ”Iti creaza un oarecare disconfort sa incepi sa iti lauzi un coleg... Am intrat pe net si am gasit: numar filme, multe, numar de piese de teatru, multe, numar de femei pe care le-a iubit... cate locuri sunt in sala asta? Numar de femei care l-au iubit... Doamnelor si domnilor: bunul meu prieten, Ion Dichiseanu”, a fost scurta prezentare a lui Cotimanis.

Citeste si:
Premiile Oscar 2021: Lista completă a câștigătorilor
Premiile Oscar 2021: Lista...

In aplauzele publicului, actorul Ion Dichiseanu a spus: ”Stiti ca ma simt bine? Va iubesc, am venit cu draga inima si, mai ales, eu l-am cunoscut pe Gopo. Le multumesc organizatorilor ca s-au gandit sa imi ofere acest premiu. E o vorba: mai bine mai tarziu decat niciodata. Dragii mei, cum intreaga cariera?! De acum incolo...” El a povestit ca va incepe curand lucrul la un film cu regizorul Toma Enache si a mentionat ca este incantat de faptul ca joaca alaturi de actori din generatia tanara.

Premiul pentru intreaga activitate i-a fost inmanat lui Valentin Uritescu de Claudiu Bleont. ”Eram in anul intai de facultate, cand am debutat in cinematografie, in filmul lui Gopo «S-a furat o bomba». Aveam o singura replica: «Sa mergem». Au trecut peste 50 de ani si acum, uite, Gopo. Bine ai venit in sufletul meu si multumesc”, a spus Valentin Uritescu.

Citeste si:
7 sfaturi pentru hrănirea corectă a câinelui tău
7 sfaturi pentru hrănirea...

Regizorul Cristi Puiu, premiat pentru scenariul si regia filmului ”Sieranevada”, a multumit familiei sale: ”E greu sa fii scenarist, ai nevoie de liniste, iar eu am privilegiul sa fiu lasat in pace. Ii multumesc si lui Lucian Pintilie, care mi-a dat curaj sa scriu in continuare acest film, si dumneavoastra”. El a dedicat trofeul primit pentru regie actorului Sorin Medeleni, care a interpretat in filmul lui Puiu rolul Toni si care a murit inainte ca pelicula sa fie lansata.

Gala Premiilor Gopo 2017 a fost organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc.

Lista castigatorilor Premiilor Gopo 2017:

  • Premiul pentru intreaga cariera - Ion Dichiseanu
  • Premiul pentru intreaga activitate - Valentin Uritescu
  • Premiul special - Constantin Petre
  • Premiul publicului (pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes de box office in 2016) - ”#Selfie69”, de Cristina Iacob, si ”Doua lozuri”, de Paul Negoescu
  • Premiul Romanian Society of Cinematographers - Marius Panduru, pentru ”Inimi cicatrizate”
  • Cel mai bun film european (dintre cele distribuite in Romania in 2016) - ”Son of Saul”, de Laszlo Nemes, distribuit de Transilvania Film
  • Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura - Bianca Boeroiu si Domnica Bodogan, pentru filmul ”Inimi cicatrizate”
  • Cele mai bune costume - Dana Paparuz, pentru ”Inimi cicatrizate”
  • Cele mai bune decoruri - Cristian Miculescu, pentru ”Inimi cicatrizate”
  • Cel mai bun sunet - Sam Cohen, Sebastian Zsemlye si Hervé Buirette, pentru filmul ”Caini”
  • Cel mai bun montaj - Letitia Stefanescu si Ciprian Cimpoi, pentru ”Sieranevada”
  • Cea mai buna imagine - acordat ex-aequo - Andrei Butica, pentru ”Caini”, si Marius Panduru, pentru ”Inimi cicatrizate”
  • Cea mai buna muzica originala - Codrin Lazar si Sorin Romanescu, pentru ”Caini”
  • Cel mai bun scurtmetraj de fictiune - ”4:15 PM Sfarsitul lumii”, regia Catalin Rotaru si Gabi Virginia Sarga
  • Tanara speranta (4.000 de euro) - Anamaria Antoci, pentru productia lungmetrajului ”Ilegitim”, regizat de Adrian Sitaru
  • Cel mai bun film de debut - ”Caini”, de Bogdan Mirica
  • Cel mai bun film documentar - ”Doar o rasuflare”, de Monica Lazurean-Gorgan
  • Cea mai buna actrita intr-un rol secundar - Ana Ciontea, pentru ”Sieranevada”
  • Cel mai bun actor intr-un rol secundar - Vlad Ivanov, pentru ”Caini”
  • Cel mai bun scenariu - Cristi Puiu, pentru ”Sieranevada”
  • Cea mai buna actrita intr-un rol principal - Dana Dogaru, pentru ”Sieranevada”
  • Cel mai bun actor intr-un rol principal - Gheorghe Visu
  • Cel mai bun regizor - Cristi Puiu, pentru ”Sieranevada”
  • Cel mai bun film - ”Sieranevada”, de Cristi Puiu
Citeste si:
Accesorii pentru câini: sfaturi pentru a le alege cât mai bine!
Accesorii pentru câini:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.