Bernardo Bertolucci a recunoscut ca legendara secventa din "Ultimul tango la Paris" dintre Marlon Brando si Maria Schneider nu a fost discutata cu actrita. La acea vreme, Brando avea 48 de ani, iar Schneider - doar 19, potrivit presei internationale, scrie News.ro.

"Voiam reactia ei ca fata, nu ca actrita. Ca Maria sa interpreteze umilinta si furia ei, voiam sa o simta. Tipetele... Nu, nu. Mai tarziu ma va uri toata viata"

Astfel a povestit cineastul ambitiile sale artistice din spatele violului real, planificat de el insusi si de Marlon Brando.

Confesiunea a fost transmisa pe mai multe canale media americane. Videoclipul in care regizorul face marturia a fost vazut de peste 500.000 de vizitatori pe Youtube.

"Secventa cu untul a fost o idee pe care am avut-o cu Marlon, in dimineata filmarilor", a spus Bertolucci la Cinemateca franceza, in 2013, la doi ani dupa moartea actritei. El a mai spus ca s-a simtit oribil "intr-un fel" pentru cum s-a purtat cu actrita, dar s-a aparat spunand ca a vrut reactia ei "ca fata". "Ma simt vinovat, dar nu-mi pare rau. Ca sa obtii ceva cred ca trebuie sa fii complet liber".

Marturia cineastului a scandalizat o buna parte a Hollywood-ului. Actori precum Jessica Chastain si Chris Evans au declarat pe Twitter ca nu vor mai vedea niciodata filmul, si nici nu-i vor mai considera pe Bertolucci si pe Brando ca inainte. "Mi se face greata", a spus actrita. De altfel, pe Change.org s-a constituit o campanie prin care semnatarii cer Academiei de la Hollywood sa condamne public faptele si pe regizorul italian.

Maria Schneider, care a murit in 2011 din cauza unui cancer, nu si-a revenit niciodata dupa filmari, traind lungi perioade de depresie. Intr-un interviu acordat Daily Mail in 2007, actrita povestea momentul violarii prin semne.

“Ar fi trebuit sa-mi sun agentul sau sa chem avocatul pe platou pentru ca nu poti forta pe cineva sa faca ceva, dar in acea perioada nu stiam. Marlon mi-a spus: <Maria, nu-ti face griji, e doar un film>, dar in timpul scenei, chiar daca ce f[cea Marlon nu era adevarat, am plans cu adevarat. M-am simtit umilita, ca sa fiu sincera, un pic violata de Marlon si de Bertolucci", declara Maria Schneider.

Drama erotica "Ultimul tango la Paris", in regia lui Bernardo Bertolucci, a avut premiera pe 15 decembrie 1972, la Roma.