Doua tablouri ale pictorului roman Adrian Ghenie, intitulate ”The Bridge” si ”Flight into Egypt”, au fost vandute cu peste 5,3 milioane de dolari la o licitatie organizata de casa Christie's, marti seara, la New York, potrivit site-ului oficial al organizatorilor.

Licitatia de arta postbelica si contemporana organizata de casa Christie’s, marti seara, la Rockefeller Plaza din New York, a adus organizatorilor incasari totale de 276.972.500 de dolari.

Potrivit The New York Times, artistul roman Adrian Ghenie este noul star de pe piata licitatiilor de arta, iar cariera si valoarea operelor sale se afla intr-o ascensiune spectaculoasa.

Marti, un tablou al pictorului roman, ”The Bridge”, realizat in 2015, pe care casa Christie’s l-a prezentat alaturi de o opera a lui Francis Bacon -, estimat intre 1,5 milioane si 2 milioane de dolari, a depasit estimarile specialistilor si a fost vandut cu 3.943.500 milioane de dolari.

Noul proprietar al operei de arta este un colectionar asiatic care s-a aflat in sala de licitatii, dar a refuzat ca identitatea sa ii fie dezvaluita in presa.

Un al doilea tablou semnat de Adrian Ghenie, intitulat ”Flight into Egypt”, estimat intre 800.000 si 1,2 milioane de dolari, a depasit la randul sai asteptarile si s-a vandut cu 1.387.500 de dolari.

Luna trecuta, pictura ”Nickelodeon”, realizata de Adrian Ghenie in 2008 - reprezentand opt siluete estompate purtand paltoane ample - a fost lotul principal la o licitatie organizata de casa Christie’s la Londra si s-a vandut cu 9 milioane de dolari. Acel pret a depasit de peste patru ori estimarile specialistilor si a fost mult mai mare in comparatie cu precedenta lucrare semnata de Ghenie care a ajuns intr-o colectie privata, contra unui pret de aproximativ 650.000 de dolari.

Cu doar cateva luni inainte, la o licitatie organizata de casa Sotheby’s, tot la Londra, tabloul ”Sunflowers in 1937”, realizat de Adrian Ghenie in 2014 si care reprezinta o reinterpretare a capodoperei lui Vincent Van Gogh, in contextul aparitiei nazismului, s-a vandut cu 4,5 milioane de dolari, depasind de peste cinci ori estimarile specialistilor.

Citeste si:
Doua tablouri de Stefan Luchian, evaluate la 3, respectiv 4 lei
Doua tablouri de Stefan...

Adrian Ghenie s-a nascut in anul 1977 la Baia Mare si a absolvit Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, in anul 2001, transmite News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.