Artistul american Bob Dylan, primul cantaret din lume care a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatura, a acordat un interviu pentru cotidianul britanic The Telegraph, in care s-a declarat ”uluit” de aceasta victorie, pe care o considera ”ceva greu de crezut”.

Legendarul cantaret folk american Bob Dylan (75 de ani) a devenit primul cantaret din lume care a castigat premiul Nobel pentru literatura, pe 13 octombrie 2016, pentru ”crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a cantecului american”, potrivit motivatiei oficiale a Comitetului Nobel.

Desi fanii si colegii de breasla ai artistului american l-au felicitat in numar mare pentru castigarea premiului, artistul nu a vorbit in mod public pana la interviul din The Telegraph despre acest trofeu prestigios.

Intr-unul dintre rarele sale interviuri, acordat pentru The Telegraph, vineri, cantaretul american a spus: ”Nu-i asa ca e o mare realizare? E greu de crezut... cine ar putea sa viseze la asa ceva?”.

In mod traditional, toti laureatii premiilor Nobel sunt invitati in fiecare an sa participe la o ceremonie de inmanare a premiilor, la Stockholm, in Suedia. Reprezentantii Academiei Suedeze, institutia care atribuie premiul Nobel pentru literatura, anuntase in urma cu cateva zile ca nu reusea sa ia legatura cu Bob Dylan.

Intrebat daca va participa la ceremonia de inmanare a premiilor Nobel, pe 10 decembrie, Bob Dylan a oferit jurnalistilor de la The Telegraph urmatorul raspuns: ”Da, absolut. Daca va fi posibil”. Apoi, starul american a insistat asupra faptului ca nu a ignorat e-mailurile si apelurile telefonice ale organizatorilor,spunand ca este o persoana care poate fi contactata cu usurinta. ”Ei bine, sunt chiar aici, pot fi contactat”, a spus Dylan.

Interviul oferit de Bob Dylan a fost publicat la aproape o saptamana dupa ce Per Wastberg, membru al Academiei Suedeze, a spus ca legendarul artist american este ”nepoliticos si arogant”, dupa ce presa internationala a publicat o serie de articole care sugereau ca Dylan ar fi evitat in mod intentionat sa raspunda mesajelor oficialilor suedezi.

Vineri, Fundatia Nobel a anuntat insa printr-un comunicat oficial ca Bob Dylan a discutat in aceasta saptamana cu Sara Danius, secretar permanent al Academiei Suedeze, si i-a transmis ca va accepta premiul.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

In fiecare an, pe 10 decembrie, laureatii premiilor Nobel sunt invitati la o ceremonie in cadrul careia trofeele le sunt inmanate de regele Carl XVI Gustaf al Suediei. Laureatii trebuie sa sustina discursuri de acceptare a premiilor in cadrul unui banchet.

Bob Dylan, in varsta de 75 de ani, ale carui versuri si cantece au influentat generatii de fani, este primul cantautor din lume care a castigat premiul Nobel pentru literatura. Printre favoritii din acest an se numarau nume mari ale literaturii universale, precum britanicul de origine indiana Salman Rushdie, japonezul Haruki Murakami, poetul sirian Adonis si scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong’o.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.