La doi ani dupa ce actorul Robin Williams s-a sinucis, pe 11 august 2014, sotia sa, Susan Schneider Williams, a incercat sa inteleaga boala de creier de care suferea actorul si de care nu stia, dementa cu corpi Lewy (LBD), si a scris un eseu tulburator despre lupta sotului ei in revista Neurology.

In lucrarea ei, intitulata "The Terorist Inside My Husband's Brain/ Teroristul din creierul sotului meu", Susan Schneider descrie ultimele luni din viata actorului care, spune ea, au fost pline de paranoia, anxietate, stres si depresie.

"Aceasta este o poveste personala, tragica si sfasietoare, dar impartasind aceste informatii cu voi stiu ca veti face diferenta in viata altora", a scris ea, adresandu-se cititorilor jurnalului, neorologilor, doctorilor si cercetatorilor. "Asa cum poate stiti, sotul meu Robin Williams a suferit de dementa cu corpi Lewy. El s-a sinucis in 2014 la finalul unui lupte intense, confuze".

Susan Schneider a detaliat ultimele luni ale lui Robin Williams, cand a dezvoltat mai multe simptome ce nu pareau sa se potriveasca cu nicio boala. "Constipatie, dificultate in a urina, insomnie, lipsa simturilor si mult stres", a descris ea care erau semnele in toamna lui 2013.

"Pana in iarna, problemele cu paranoia, halucinatii si luping, insomnie, nivel ridicat al cortizonului, ca sa amintesc numai cateva, s-au accentuat puternic. Psihoterapie si alte ajutoare medicale au devenit o constanta in a incerca sa controlam si sa rezolvam aceste conditii aparent disperate".

In primavara, in timp ce filma "O noapte la Muzeu 3/ Night at the Museum 3", Susan spune ca Robin Williams a avut un puternic atac de panica si ca "nu-si putea aminti nici macar o replica din scenele sale", ceva ce nu s-a mai intamplat in cariera lui. "Aceasta pierdere de memorie si inabilitatea de a-si controla anxietatea au fost devastatoare", a adaugat ea.

Williams a fost diagnosticat cu boala Parkinson, in luna mai. "In timp ce ne aflam in cabinetul medicului neurolog, intelegand ce inseamna asta, Robin a pus cateva intrebari. A intrebat daca are Alzheimer, daca are dementa, daca e schizofrenic. Raspunsurile au fost: nu, nu si nu. Nu au fost indicii care sa duca la aceste boli", a povestit sotia lui Robin Williams.

Citeste si:
Bilanț COVID-19, 25 august 2021. Un nou record de cazuri pentru...
Bilanț COVID-19, 25 august...

Cuplul a continuat sa lupte cu varietatea de simptome, trecand prin teste neurologice, terapie fizica, meditatie si chiar auto-hipniza pentru a controla boala, scrie News.ro.

In timpul ultimei luni de viata a sotului ei, Susan Schneider marturiseste ca "masca de bolnav de Parkinson era prezenta si ca vocea ii era slabita. Mana lui stanga avea un tremur continuu si un mers tarsait. Ura faptul ca nu-si gasea cuvintele. Avea insomnii teribile (...) Incepuse sa aiba probleme vizuale, pierderea orientarii. Confuzia crestea".

Susan Schneider a povestit ca in ultima zi alaturi de actor parea sa se simta mai bine. "Am facut tot ce ne placea mai mult sambata si catre seara, a fost perfect. Duminica, am crezut ca se simte mai bine. Cand ne-am retras sa dormim, in felul obisnuit, sotul meu mi-a spus <noapte buna, dragostea mea> si a asteptat replica cunoscuta: <noapte buna, dragostea mea>. Cuvintele lui inca imi rasuna in inima", a continuat ea. "Luni, 11 august, Robin nu mai era".

Citeste si:
Familii din Rusia, distruse din cauza războiului din Ucraina: „Mama...
Familii din Rusia, distruse...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.