Ioan Gyuri Pascu a acordat ultimul sau interviu in emisiunea ”Music Show”, difuzata sambata, de Radio Romania Cultural. Artistul a fost cel care a ales playlist-ul programului si a vorbit despre cariera sa, despre muzica lui si impactul pe care aceasta a avut-o in viata lui, despre film, teatru, spunand ca pe scena nu si-a dorit niciodata ”sa stapaneasca publicul, ci sa fie sincer si simplu”.

Alaturi de Stefan Naftanaila, muzicianul, compozitorul, instrumentistul, actorul Ioan Gyuri Pascu a povestit in aceasta emisiune primii ani ca artist si a vorbit despre dorinta lui de a fi handbalist si inceputurile alaturi de grupul Divertis.

”Un muzician, un comendian, un actor, un poet, un om de spirit, cu un simt al umorului foarte dezvoltat, un om care iubeste viata, teatrul filosofia, sportul, toate cuvintele astea sunt urmate de un egal, Ioan Gyuri Pascu”, a fost prezentarea facuta de Stefan Naftanaila invitatului sau.

Poti asculta emisiunea integrala, aici.

Ioan Gyuri Pascu a povestit la Radio Romania Cultural cum a inceput sa invete muzica. ”Parintii mei mi-au ales pianul. Nu aveam pian acasa, asa ca pe ceilalti frati i-au chinuit cu acordeonul. Voiam sa ajung handbalist pe vremea aceea. Pianul, in afara de faptul ca dezvolta armonia emisferelor cerebrale, te ajuta sa fii independent, sa citesti cheia FA cu ochiul stang, te invata foarte multe in plan armonic. Este un instrument care te ajuta”.

Ioan Gyuri Pascu a cantat si la chitara. ”Chitara o luase tata ca sa fac muzica, de prin clasa a cincea. Insa ma dureau foarte tare degetele, nu prea am vrut-o. Abia in clasa a noua, cand am vazut ca nu sunt inalt, ca nu ma bagau in echipa de handbal, am luat chitara. Am invatat dupa metoda Maria Boeru”, a povestit el, potrivit News.ro.

Inca din clasa a zecea a compus primele melodii folk. ”Am facut melodia «Melancolia», cand am implinit 18 ani, care a ramas una dintre cele mai ascultate piese ale mele, fiind al treilea LP. A aparut pe un album abia cand melodia a implinit si ea 18 ani”, a marturisit artistul.

Albumele sale ”Masina cu jazzolina”, ”O caseta pentru minte, inima si gura” au unele dintre cele mai difuzate de radiourile romanesti.

Ioan Gyuri Pascu a fost un personaj din lumea artei, charisma a fost cea care a facut legatura dintre artist si public. ”Nu-mi propun sa-l stapanesc, imi doresc sa fiu sincer si simplu. Handbalist si comentator sportiv mi-am dorit mereu sa fiu. Bunicilor le-am spus: «Pe mine o sa ma vedeti acolo, o sa fiu artist». Am stiut de mic”, a mai dezvaluit muzicianul.

Citeste si:
Vlad Prioteasa, fondator Gift Idea, ne povestește cum este...
Vlad Prioteasa, fondator Gift...

Artistul polivalent ar fi putut sa faca un serial despre ceea ce a trait, a glumit el in emisiune. ”Inainte de «Occident», am jucat intr-un mediumetraj al lui Cristian Mungiu, «Corul pompierilor», pe care-l recomand, si apoi in «Zapping». Si in filmul lui Lucian Pintilie, «O vara de neuitat»”, a spus Ioan Gyuri Pascu.

In 1987, in februarie, a aparut intr-un spectacol prima data la Divertis. ”Mi se pareau foarte curajosi”, atunci cand i-am vazut prima data. De atunci a fost alaturi de membrii Divertis timp de aproape 30 de ani.

In emisiunea de la Radio Romania Cultural, Ioan Gyuri Pascu a vorbit si despre cei care l-au marcat de-a lungul carierei. ”Pe Toma Caragiu il iubeam foarte mult. Mi-au placut mult Marcel Iures, Irina Petrecu, Gheorghe Dinica, Dem Radulescu, Shirley McLane, Al Pacino, Richard Dreyfuss”.

Citeste si:
Au trecut șase ani de la moartea lui Ioan Gyuri Pascu. Dezvăluirile...
Au trecut șase ani de la...

I s-a parut extraordinar sa fie pe acelasi platou de filmare cu cei pe care ii vedea la televizor. ”Cand a trebuit sa joc in filmul domnului Pintilie, cand stateam in aceeasi camera cu Marcel Iures, era de neimaginat pentru mine”.

Bob Marley, Sting, Billie Joel au fost muzicienii preferati ai lui Ioan Gyuri Pascu, ale caror piese s-au regasit in emisiune. ”M-a fascinat la reggae faptul ca fiecare instrument din trupa este un solist”, a spus Pascu, care iubea deopotriva blues, soul, jazz.

In finalul emisiunii, Stefan Naftanaila l-a invitat pe Ioan Gyuri Pascu sa spuna ceea ce ii lipseste pentru a fi fericit. ”Cred ca bucuria de a fi, de a intelege ce inseamna a fi. Nu «a avea»... Pentru mine, «a fi» inseamna verbul primordial. Daca invatam sa fim, vom putem deveni cineva. Asta e ordinea: «A fi». De-asta nu fac proiecte mari de viitor. Niciodata nu ma gandesc pentru ce va fi la anul”, a raspuns artistul, care era implicat in numeroase proiecte.

Citeste si:
Castigatorii Premiilor Muzicale Radio Romania
Castigatorii Premiilor...

Actorul si muzicianul Ioan Guyri Pascu a murit la varsta de 55 de ani, luni dimineata, in resedinta sa din Bucuresti, in urma unui stop cardio-respirator.

Ioan Gyuri Pascu, nascut pe 31 august 1961, in Agnita, a fost un muzician si un actor roman, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987. S-a lansat in cariera muzicala in anul 1977 si de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care pop, rock, blues si reggae.

A fondat mai multe formatii de succes in anii '90, precum The Blue Workers si Pacific. A lansat mai multe piese de rock alternativ prin casa lui de discuri, Tempo Music, si a fost un critic al radioului comercial romanesc.

Pe langa activitatea de la Divertis, unde a abordat in special satira politica, a mai jucat in lungmetraje precum ”O vara de neuitat”, in regia lui Lucian Pintilie, si in ”Occident”, regizat de Cristian Mungiu.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

A jucat si in mai multe piese de teatru, precum ”Take, Ianke si Cadir”, asigurand si coloana sonora pentru o parte din ele.

A colaborat cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 si Pro TV. A contribuit ca jurnalist sportiv si comentator de sport si a scris mai multe carti de spiritualitate si pentru copii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.