Sambata, 3 septembrie, s-a incheiat cea de-a sasea editie Medias Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”, unicul festival de film competitiv si tematic dedicat tarilor central europene.

Intre 01 si 03 septembrie, orasul Medias a gazduit, in Piata Primariei, Sala Traube si Sinagoga, proiectiile si evenimentele speciale din cadrul MECEFF „7+1”.

Potrivit unui comunicat remis 9am, in cadrul ceremoniei de inchidere, James Ulmer, redactor la New York Times, editor si cronicar pentru revista online Cinema Without Borders si Presedintele Juriului; Irina-Margareta Nistor, critic de film, realizatoare si prezentatoare de emisiuni radio si TV; Ileana Popovici, actrita de film, ilustrator muzical, interpret de muzica usoara, jazz si bossa nova, realizator si prezentator de emisiuni la TVR si TVR International; Calin Stanculescu, critic de film, traducator si autor al unor carti de cinema si Mihai Fulger, redactor sef al Arhivei Nationale de Filme a Romaniei au decis ca cei mai buni dintre cei mai buni au fost urmatorii:

Cea mai buna interpretare: Janusz Gajos pentru rolul din Trupul / Body (Ciało), Polonia - pentru modul in care construieste creativ un personaj ce se metamorfozeaza sub ochii nostri, pornind de la un sceptic cinic si ajungand o figura plina de speranta si lumina.

Cea mai buna regie: Radu Jude, pentru filmul Aferim!, Romania
- pentru maniera in care reconstruieste (sprijinit de coscenaristul sau, scriitorul Florin Lazarescu) o lume de acum 180 de ani, folosind eficient mizanscene elaborate, dar pastrand mereu in focus mecanisme socio-politice persistente, ceea ce il ajuta sa vorbeasca nu doar despre trecut, ci si despre prezent.

Cea mai buna imagine: Mitja Licen, pentru filmul Copacul / The Tree (Drevo), Slovenia-Italia - pentru calitatea exprimarii ambiguitatii si pentru alegerea detaliilor relevante, care creeaza misterul necesar unui film european cu un rafinament tipic regiunii din care provine. Cele trei capitole sunt tratate vizual de asa natura, incat sa compuna o poveste cu personaje intersanjabile.

Citeste si:
Șerban Huidu, despre accidentul provocat în urmă cu 11 ani: „Asta e...
Șerban Huidu, despre...

Marele Premiu pentru Cel mai bun film: Fiul lui Saul / Son of Saul (Saul fia), Ungaria, regia: László Nemes - pentru concentrarea extrem de cinematica si tulburatoare asupra periplului unui om distrus, cu scopul de a salva sufletului unui baiat, in lagarele mortii ale Germaniei naziste. Pentru revelarea profunzimii in particular si pentru gasirea unei perspective noi asupra unei povesti vechi. Fiul lui Saul incendiaza abordarile cinematografice mai conventionale ale acestei istorii des spune, pentru a lasa in urma un carbune de uimire, durere si intelegere noua, care, cu putin noroc, ne poate marca putin pe toti, la fel cum i-a marcat pe membrii juriului.

Medias Central European Film Festival „7+1” (MeCEFF „7+1”) a debutat in 2011 si, pe parcursul celor cinci editii desfasurate deja, a devenit un festival de renume international, ce si-a castigat faima cuvenita in peisajul cinematografic si cultural european. Ca urmare a valorii dovedite la nivel international, MeCEFF se numara printre cele mai bune festivaluri din Europa, fiind onorat cu marca EFFE 2015 – 2016. Mesajul EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) — marca a Uniunii Europene — pentru MeCEFF „7+1” este: „Prin dezvoltarea comunitatii si creativitatii in tarile europene, echipa festivalului face din Europa un loc mai bun!'

Citeste si:
Câștigătoarea ucraineancă de la Eurovision 2016 se află printre...
Câștigătoarea ucraineancă de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.