Sonia Rykiel, supranumita ”regina tricotajelor”, suferea de mai multi ani de maladia Parkinson. Nathalie Rykiel, managerul si directorul artistic al casei de moda Sonia Rykiel, a declarat: ”Mama mea a murit in aceasta dimineata la ora 05.00 (06.00 ora Romaniei, n.r.), in casa ei, in Paris, din cauza complicatiilor provocate de maladia Parkinson”.

Presedintele francez Francois Hollande a deplans moartea celebrei creatoare de moda, pe care o considera ”un pionier al modei”. El a mai spus ca Sonia Rykiel, ale carei tricotaje in dungi au realizat o indepartare a modei feminine fata de tinutele vestimentare formale, ”a oferit femeilor libertate de miscare”.

Sonia Rykiel, al carei nume real a fost Sonia Flis, s-a nascut la Paris pe 25 mai 1930 dintr-un tata francez si o mama romanca.

Si-a inceput cariera lucrand ca designer de vitrine in 1948, iar prima sa incursiune in universul modei a avut loc atunci cand si-a creat singura, din tricotaje, rochiile pentru perioada in care era insarcinata.

A devenit cunoscuta in 1962 dupa ce a creat ”Poor Boy Sweater”, un tip de pulover special, mulat pe corp si cu maneci lungi.

Apoi, revista Elle a publicat o fotografie cu vedeta pop Francoise Hardy, care purta un pulover Rykiel rosu cu dungi roz, pe coperta numarului sau din decembrie 1963.

Brigitte Bardot a fost fotografiata la putin timp dupa aceea intr-o creatie Rykiel, iar printre admiratoarele sale celebre s-a aflat si actrita Audrey Hepburn.

Sonia Rykiel si-a deschis primul ei magazin de prêt-à-porter la Paris, in 1968, iar imperiul ei din universul modei s-a dezvoltat intr-o maniera impresionanta, ajungand sa includa si colectii masculine, articole vestimentare pentru copii, accesorii si parfumuri.

Potrivit site-ul ei, Sonia Rykiel ”le-a indemnat pe femei sa fie excentrice, seducatoare, misterioase si sa isi creeze propriul stil”.

In 2012, celebra creatoare de moda a dezvaluita ca a fost diagnosticata cu maladia Parkinson cu 15 ani in urma, scrie News.ro.

Initial, a pastrat secreta informatia despre boala sa, insa a acceptat sa vorbeasca despre teribilul diagnostic, intr-o carte, atunci cand simptomele maladiei nu mai puteau fi ascunse, precizeaza site-ul specializat in moda WWD.

Citeste si:
Adidas Ozweego - adidași la modă care vor fi un hit în această vară
Adidas Ozweego - adidași la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.