LifeStar 5 Iulie 2016 11:30
Regizorul iranian Abbas Kiarostami, recompensat cu Palme d'Or in 1997, a murit din cauza unui cancer, la varsta de 76 de ani, la Paris, informeaza bbc.com.

Cineastul, singurul iranian laureat al marelui pemiu dela Cannes, urma un tratament de mai mult timp intr-un spital din capitala franceza. Abbas Kiarostami a trait in Iran pana dupa Revolutia Islamica din 1979 si a realizat peste 40 de filme, inclusiv documentare. A castigat trofeul Palme d'Or, la editia din 1997 a Festivalului de Film de la Cannes, pentru filmul ”Taste of Cherry”, potrivit NEWS.ro.

”Filmul incepe cu DW Griffith si se termina cu Abbas Kiarostami”, a spus regizorul Jean-Luc Godard.

”Taste of Cherry” este un film minimalist despre un barbat care incearca sa gaseasca o persoana care sa il inmormanteze dupa ce se sinucide. Pelicula examineaza atitudinea iraniana civica si religioasa a epocii.

Nascut pe 22 iunie 1940, la Teheran, a debutat in 1970 cu scurtmetrajul ”The Bread and Alley”. Au urmat 44 de pelicule pe care le-a scris si regizat. In 2005, a colaborat cu britanicul Ken Loach si italianul Ermanno Olmo pentru pelicula ”Tickets”. A primit sase nominalizari la Festivalul de Film de la Cannes, care s-au soldat cu doua premii. A mai fost fost laureat cu patru premii la Festivalul de la Locarno, un premiu la Montréal FF si patru la Festivalul de la Venetia. Ultimul sau film este documentarul ”Venice 70: Future Reloaded” (2013).

Martin Scorsese spunea despre Abbas Kiarostami: ”O fiinta umana speciala: linistita, eleganta, modesta, un observator tacut”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.