LifeStar 5 Iulie 2016 12:15
Sambata, pe 2 iulie, a avut loc a 8-a editie Noaptea Lunga a Filmelor Scurte, in Bucuresti, sub cupola Pavilionului Central Romexpo dar si in cadrul a 2 proiectii-satelit in Cluj si Constanta.

Peste 3000 de spectatori au descoperit scurtmetrajele premiate ale ultimului an, de la lasarea serii pana la rasarit de soare, intr-un mix de fictiuni, comedii, drame si animatii – 28 de povesti scurte care-au oglindit lumea de astazi cu bune si rele, prin prisma catorva teme-cheie: cautarea iubirii, acceptarea diversitatii, nevoia de schimbare.

Din cele 28 de filme proiectate pe ecranul maratonul, unul singur a starnit runde intregi de aplauze, zambete, emotii si sute de voturi in cadrul competitiei ”ShortsUP Audience Award”.

Castigatorul maratonului Noaptea Lunga a Filmelor Scurte 2016, ales de public prin votul deschis pe pagina www.shortsup.ro/competitie, este scurtmetrajul romanesc regizat de Roxana Stroe, O noapte in Tokoriki (Romania, 2016), care va primi o distinctie in valoare de 1500 de E.

La lasat de seara, Geanina isi sarbatoreste majoratul in ”Tokoriki”, discoteca din sat, inconjurata de familie si prieteni. In timpul petrecerii, Geanina primeste din partea prietenului ei o mare surpriza, pe care nimeni nu o va uita prea curand.

Dupa ce a castigat premiul special pentru scurtmetraj la sectiunea Generation 14plus din cadrul Berlin Film Festival si premiul pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc la TIFF, O noapte in Tokoriki a cucerit publicul ShortsUP cu o poveste sincera si puternica cu tematica LGBT, din care nu lipseste realismul si umorul. Vezi trailer.

Pe locul a doilea in topul preferintelor publicului de la Noaptea Lunga a fost Doamna in negru (r. Ivan Barge, Noua Zeelanda, 2015), distins cu premiul juriului la Rhode Island International Film Festival si premiul publicului la Clermont-Ferrand, o comedie despre un reputat fotograf de moda trebuie sa-si dovedeasca inventivitatea in cea mai atipica situatie: disparitia brusca a unei pisici cu proprietar simpatic.

Citeste si:
„Război Civil” iminent la cinema, din 12 aprilie
„Război Civil” iminent la...

Castigatorul Oscarului pentru scurtmetraj in 2016, Balbaitul (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015) a fost pe locul 3 in ordinea voturilor publicului, iar Kung Fury (David Sandberg, Suedia, 2015), nominalizat la Cannes si Oscar, a fost al 4-lea preferat.

O noapte in Tokoriki este al treilea scurtmetraj important al Roxanei Stroe, dupa Plante Perene (Premiul Criticii acordat de U.C.I.N. in cadrul celei de-a 17-a editii a Festivalului International de Film Studentesc CINEMAIUBIT – 2013) si Black Friday (Premiul pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj Romanesc in cadrul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF – 2015). Este, de asemenea , filmul sau de absolvire a masteratului la UNATC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.