LifeStar 1 Iulie 2016 09:20
A mai ramas o saptamana pana la editia 20 a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrala si de Est. Garana Jazz Festival va prinde viata intre 7 si 11 iulie in satul de munte care a gazduit zeci de mii de iubitori de jazz si sute de artisti de reputatie internationala.

Un line-up ce mixeaza dinamismul jazz-ului american si occidental cu profunzimea si lirismul artistilor nordici sau est-europeni va rasuna din mijlocul naturii, pe cele trei scene ale festivalului: Poiana Lupului, Hanul La Rascruce si Biserica Catolica din satul Valiug. Olandezul Yuri Honing va imparti scena in prima zi a festivalului cu suedezul Magnus Öström si portughezul Carlos Bica. Pe parcursul a cinci zile, publicul va avea parte de concerte cu Wojtek Mazolewski Quintet, Kari Ikonen Trio, Louis Sclavis Trio, Food, KTU, Kurt Rosenwinkel, Arild Andersen, Helge Lien, Nils Petter Molvaer, si multi altii. Regalul de jazz va culmina cu ultima zi de festival cu prezenta legendarului Jack DeJohnette, unul dintre cei mai influenti muzicieni al lumii. Programul complet poate fi consultat pe www.garana-jazz.ro.

9 proiecte muzicale romanesti pe scenele de la Garana

Potrivit unui comunicat remis 9am, pe langa prezentele internationale, programul Garana Jazz Festival va fi completat de 9 proiecte romanesti inedite, universuri sonore complexe si surprinzatoare, aduse la viata de artistii consacrati sau aflati la inceput de drum. Quartet-ul condus de Liviu Butoi, Liviu Butoi & French Connection, avandu-l ca invitat pe renumitul pianist Mircea Tiberian, va urca pe scena din Poiana Lupului in 10 iulie. Hanul La Rascurce, locul cu istorie in care s-a desfasurat prima editie , va gazdui concertele Sebastian Spanache Trio, Emil Bizga Quartet, JazzyBit, Nicu Patoi & Platonic Band, Sorin Zlat Trio, si Bega Blues Band.

A treia scena a festivalului, inaugurata la editia 2014, pune pe harta concertelor frumoasa Biserica Catolica din satul Valiug, situata la 18 km distanta de Garana. Vor canta aici: Raul Kusak si Trompetre, proiect romanesc de avangarda, pornit de trompetistul roman Petre Ionutescu, cu participarea muzicienilor: Arthur Balogh – bas, Gabriel Almasi – chitara, Sergiu Catana – percutie, Alin Constantin (K-lu) – electronics, Marian Ciuma – sound design, Utu Pascu – sunet.

Seri cu muzica, literatura si teatru sub cerul liber

Asa cum a facut-o in ultimii 20 de ani, Garana continua sa contribuie la cresterea scenei de jazz romanesti si la cultivarea educatiei muzicale printr-o serie de evenimente-satelit. Garanezii vor participa la lansarea albumelor de jazz Corindeni, de Mircea Tiberian si Maria Raducanu (Soft Records), The Pale Dot, de Mircea Tiberian si Toma Dimitriu (Fiver Record) si White Dragon, de Mircea Tiberian si Liviu Butoi. Duminica, pe 10 iulie, saxofonistul, flautistul si compozitorul roman Liviu Butoi va lansa la Garana albumul Three Times Seven, in colaborare cu grupul French Connection - David Patrois, Arnault Cuisinier si Edward Perraud.

Citeste si:
Garana Jazz Festival, editia a 22-a, va avea loc intre 12 si 15 iulie
Garana Jazz Festival, editia...

Serile de jazz vor fi completate de o serie de lansari de carte, printre care Sunetul de referinta, carte publicata de Mircea Tiberian la editura Nemira, si Vineri seara intr-o vale cu lupi, cartea scriitorului timisorean Nicu Strambeanu. Cateva zeci de interviuri cu artistii care au batatorit potecile Garanei au fost suprinse in volumul Jazz Stories, scris de jurnalista Adriana Carcu, ce urmeaza sa fie lansat la duminica, 10 iulie, la Hanul La Rascruce, cu participarea lui Nils Petter Molvaer.

Scriitorul Alex Potcoava, va lansa sambata, 9 iulie, volumul Intr-o zi nu ne vom mai recunoaste, aparut recent la editura Max Blecher. Tot la festival, Florian Lungu isi va lansa cartea Mosu – Florian Lungu in Dialog cu Doru Ionescu si CD-ul sau de debut: Florian Mosu Lungu – SONOPORTRET iar Emil Bizga isi va lansa al doilea album discografic, intitulat ”LIVE IN HANNOVER”.

Citeste si:
Bucharest Street Food Festival revine în weekend-ul 14-15 mai
Bucharest Street Food...

Pentru a marca evolutia comunitatii crescute la Garana in ultimele 2 decenii de festival, Fundatia Culturala Jazz Banat va lansa a doua parte a documentarului In the Middle of Nowhere, o retrospectiva a momentelor importante consumate intre 2012 si 2015 pe scena festivalului.

Sambata, pe 9 iulie, trupa de teatru AUALEU, cunoscuta pentru reprezentatiile ”mobile” din sate, orase si chiar de peste ocean, va aduce la Garana spectacolul CIRCUS MUNDI, o istorie a lumii de azi, cu bune si rele, care va starni zambete si hohote de ras.

Bilete, abonamente si kit de festival

Biletele pentru Garana Jazz Festival 2016 mai pot fi fi cumparate online, pe site-ul biletmaster.ro, in trei variante: bilet de 1 zi, la pretul de 90 de lei, festival pass pentru 4 zile, la pretul de 320 de lei sau festival pass pentru 5 zile, la pretul de 400 de lei. Biletele si abonamentele pot fi cumparate si la fata locului, din Poiana Lupului.

Citeste si:
3 sfaturi pentru construcția casei mult visate la munte
3 sfaturi pentru construcția...

Pe langa muzica, literatura si teatru, oaspetii de la Garana vor avea de explorat si peisajele spectaculoase din imprejurimile festivalului, printre care Parcul National Semenic, un areal protejat ce cuprinde 36.124 hectare de paduri, dealuri, lacuri si rauri. Plimbarile la pas sau traseele cu bicicleta pot fi integrate in programul pe timp de zi. Mai multe despre tursim la Garana.

Cei care si-au cumparat deja bilete la festival sunt sfatuiti sa fie pregatiti atat cu vestimantatie si accesorii potrivite pentru 5 zile petrecute la 1000 de metri altitudine dar si pentru vremea capricioasa. KITUL de festival poate fi consultat pe site-ul Garana: www.garana-jazz.ro/festival-kit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.