Opulenta manelistilor din Romania, considerati de presa britanica ”staruri gypsy-pop”, ”care castiga milioane cu versiunile lor de ganster rap”, a fost prezentata in filmul documentar ”The New Gypsy Kings”, ce a fost difuzat joi seara de postul BBC Two in cadrul emisiunii ”This World”, informeaza tabloidul The Sun.

”Rapperul american Kanye West ar putea avea parte de o concurenta acerba in topurile muzicale din partea unui grup de staruri gypsy-pop din Romania”, afirma jurnalistii de la The Sun, citati de News.ro.

Un nou gen de muzica lansat de aceasta comunitate nomada, considerat ”o versiune de gangster rap”, castiga tot mai mult in popularitate si, in acelasi timp, aduce multe milioane de lire artistilor care interpreteaza aceste melodii.

Insa manelele - un fel de electro-folk care suna ca muzica turceasca, originara din Romania de la sfarsitul anilor 1980, potrivit The Sun - reprezinta un gen muzical controversat.

Un nou documentar BBC, ”The New Gypsy Kings”, regizat de Liviu Tipurita, incearca sa explice acele cantece ostentative, care glorifica pasiunile manelistilor - sampania scumpa, automobilele de lux si sumele de bani ”obscen de mari”.

Documentarul - "The New Gypsy Kings" - BBC

Presa britanica remarca faptul ca manelele romanesti includ versuri precum ”Bun la munca, bun la toate, bun in pat, ca nimeni altul din satul meu”, vorbesc despre ”bancnote nenumarate” si reflecta dorinta manelistilor ”de a trai ca sultanii”.

Videoclipurile acestor cantece prezinta vedete ale industriei manelelor, filmate la petreceri opulente, in timp ce se lauda cu averile lor.

Cantaretii de manele pot sa castige pana la15.000 de lire sterline pe noapte daca accepta sa cante la o nunta sau sa sustina un concert intr-un club. Cu toate acestea, muzica lor are un impact dramatic asupra localnicilor, afirma The Sun.

”S-a produs o schimbare extraordinara in comunitatea roma”, spune un localnic in documentarul ”The New Gypsy Kings”.

”Au trecut de la carute la Ferrari-uri, de la corturi la palate”, spune un altul.

Citeste si:
Ministrul Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC. „Ce ați dat voi...
Ministrul Bogdan Aurescu,...

Altii spun ca manelele au devenit pentru multi dintre romi ”un pasaport spre bogatie si spre un statut social inalt”.

Comunitatea roma este una dintre cele mai marginalizate din Europa, iar 80% dintre reprezentantii ei traiesc sub limita saraciei.

In ciuda unor artisti din aceasta comunitate care au ajuns celebri pe plan mondial, precum Fanfara Ciocarlia, multi dintre cantaretii de manele se feresc de ”cultura” care inconjoara acest stil muzical.

Unii dintre ei considera ca astfel de atitudini opulente distrug ”autenticitatea si spiritul” adevaratelor manele.

Totusi, lui Adrian Minune, un bogat interpret de manele, ii place sa se laude cu casa lui opulenta, inzestrata cu o piscina uriasa.

Prezentandu-si garderoba excentrica, manelistul spune: ”Am haine exclusiviste, pentru ca, atunci cand un artist se prezinta undeva, cred ca el trebuie sa se faca remarcat in multime”.

Citeste si:
Care este artistul despre care Delia ar face un documentar!...
Care este artistul despre...

Potrivit The Sun, averea lui Adrian Minune a fost estimata la aproximativ 70 de milioane de lire sterline.

Un alt coleg de breasla al lui, manelistul Orica Ivancea, a dezvaluit in acelasi documentar faptul ca sutele de mii de albume pe care le-a vandut si concertele pe care le-a sustinut in Japonia si in Noua Zeelanda l-au ajutat sa isi cumpere o resedinta spectaculoasa, care reprezinta casa la care a visat dintotdeauna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.