LifeStar 5 Iunie 2016 10:40
Actrita italiana Sophia Loren a primit, sambata, la gala Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), premiul pentru intreaga cariera, acesta fiindu-i inmanat de catre fotomodelul Madalina Ghenea, care a comparat-o cu o zeita a Greciei.

Sophia Loren, in varsta de 81 de ani, a declarat ca este ”o mare surpriza” pentru ea sa fie invitata la TIFF.

”Sunt foarte emotionata si cred ca este usor pentru o actrita sa fie emotionata, dar eu sunt exagerat de emotionata. Este o mare surpriza sa fiu invitata aici”, a spus, pe scena, actrita italiana.

Sophia Loren a participat, vineri, la proiectia speciala a filmului ”Casatorie in stil italian” (1964), in care a avut rolul principal, iar la gala de premiere a stat langa scena, fiind amintita de catre majoritatea actorilor si regizorilor care au primit premii. Premiul i-a fost inmanat de catre fotomodelul si actrita Madalina Ghenea.

”Sofia inseamna intelepciune si ea, pentru mine, este o zeita. Este o personalitate care la fel ca zeitele Greciei a schimbat sufletele si mintea generatiilor, inclusiv mie. Nu este doar o personalitate intangibila, ci un om complex, plin de tot ce e mai bun si mai frumos pe lume. Ea este un artist complet, o actrita care a imbratisat atat esenta tragicului cat si a comicului, o forma de intelepciune. Cred ca in comun am cu ea, pentru ca s-a tot vorbit despre asta, doar faptul ca am plecat de tanara de acasa. Azi ma bucur ca am onoarea sa ii dau un premiu pe aceasta scena”, a spus Madalina Ghenea.

Actrita italiana si-a incheiat discursul cu promisiunea: ”Ne vedem anul viitor”.

La gala TIFF de sambata seara au fost acordate premiile festivalului. Astfel, pelicula ”Caini” a regizorului Bogdan Mirica a primit Trofeul Transilvania, in timp ce filmului ”Sieranevada”, regizat de Cristi Puiu si aflat in afara competitiei, i-a fost acordat Premiul Special.

Filmul ”Caini” a primit Trofeul Transilvania, juriul considerandu-l cel mai bun dintre cele 12 pelicule inscrise in competitie.

Ministrul Culturii, Corina Suteu, a declarat ca, din punctul sau de vedere, ”acest film are un adevarat talent”, in timp ce regizorul Bogdan Mirica le-a multumit parintilor si a precizat ca munca la producerea peliculei a fost foarte dificila.

”Le multumesc parintilor ca m-au lasat sa haladuiesc prin tot felul de locuri, ca m-au lasat sa fiu confuz si m-au lasat ca la 30 de ani sa ma apuc de cu totul altceva. Mama a fost putin dezamagita pentru ca spera sa fie o comedie. Filmul a avut probleme la inceput, dar am avut noroc de oamenii cu care am lucrat. M-am si certat cu oamenii, dar pe partea de creatie au fost parte din ADN-ul meu. Am avut actori care au creat momente absolut intimidante pentru mine”, a spus Bogdan Mirica.

Citeste si:
Kronenbourg 1664 Blanc continuă parteneriatul cu TIFF
Kronenbourg 1664 Blanc...

Cel mai popular film al festivalului a fost ”Sieraevada” al regizorului Cristi Puiu, productie care a primit si Premiul Special - Trofeul Transilvania 15.

Premiul pentru cea mai buna regie a fost acordat lui Avishai Sivan, regizorul filmului ”Tikkun”. De asemenea, pelicula ”Vrabii”, regizata de danezul Runar Runarsson, a primit Premiul Special al Juriului, filmul ”Mor sa-ti spun”, in regia lui Xavier Seron, a fost recompensat cu Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, iar Premiul de Dezvoltare (Transilvania Pitch Stop) a fost castigat de productia ”Tie”, a regizorului Marius Olteanu.

Premiul Presei Asociatiei Straine (Premiul FIPRESCI) a fost castigat de ”Taurul de neon”, de Gabriel Mascaro, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din sectiunea Umbre a revenit productiei ”Saint Frankestein”, in regia lui Scooter McCrae, in timp ce Premiul Publicului a fost acordat filmului ”Usa deschisa”, al regizoarei Marina Seresesky.

Citeste si:
Florina Cercel, denumită Sophia Loren a României. Cine a fost marea...
Florina Cercel, denumită...

Premiul pentru cea mai buna interpretare i-a revenit actorului David D`Ingeo, din filmul ”Un loc la umbra”.

Premiul Zilelor filmului romanesc pentru sectiunea Lungmetraj a fost decernat peliculei ”Ultima zi” a lui Gabriel Achim, iar Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut a revenit filmului ”Discordia”, in regia lui Ion Indoleanu. Transilvania Pitch Stop CoCo Award a fost acordat filmului ”Alive in Moscov” , al regizorului Grigore Bechet.

Mentiunea speciala la sectiunea ”Umbre” a fost primita de peliculele ”Sister Hell” (Fredrik S. Hanna) si ”The Pond”, in timp ce mentiunea speciala ”Zilele filmului Romanesc” pentru sectiunea scurtmetraje a revenit filmelor ”Ma cheama Costin”, de Radu Potcoava, si ”O noapte in Tokoriki”, regizor Roxana Stroe. Totodata, mentiunea speciala a juriului i-a fost acordata actritei Monika Naydeno din filmul ”Sete”.

Citeste si:
Ce nume au ales Irina Deaconescu și Cristian Manea pentru cea de-a...
Ce nume au ales Irina...

Premiul pentru intreaga cariera i-a fost decernat actritei Lujza Orosz, de la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca. De asemenea, Premiul special pentru Ccontributia adusa cinematografiei mondiale i-a fost decernat regizorului scotian Iain Smith, cel care, printre altele, a regizat blockbusterul ”Mad Max- The Fury Road”, un film premiat cu sase Oscaruri si proiectat in aer liber la TIFF.

”Rareori munca unui regizor este inteleasa. Este o onoare pentru mine sa primesc acest premiu si este o onoare sa ma aflu la Cluj si in Romania. Aici am facut filmul Cold Mountain si a fost una dintre cele mai frumoase experiente ale mele. Acest festival a crescut mult in ultimii 15 ani. Romania duce lipsa de cinematografe si bani, dar nu duce lipsa de talente”, a spus producatorul scotian.

Gala a cuprins si un moment special, Tudor Giurgiu si Oana Giurgiu primind si ei un premiu in semn de recunostinta pentru activitatea lor si pentru organizarea celor 15 editii ale TIFF.

Citeste si:
A dat lovitura! Cine este românca surprinsă la brațul celebrului...
A dat lovitura! Cine este...

TIFF 2016 continua si duminica, zi in care vor fi proiectii ale filmelor castigatoare, relateaza news.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.