LifeStar 23 Mai 2016 10:14
Regizorul Cristian Mungiu a a castigat premiul pentru regie, pentru lungmetrajul "Bacalaureat", la gala celei de-a 69-a editii a Festivalului International de Film de la Cannes, care a avut loc duminica seara.

Premiul pentru regie de la Cannes 2016 a fost atribuit, de asemenea, regizorului Olivier Assayas, pentru lungmetrajul "Personal Shopper".

Celebrul critic de film Peter Bradshaw, de la The Guardian, numeste filmul lui Mungiu "un studiu de observatie de 5 stele despre compromisul birocratic din Romania, realizat cu minutiozitate si subtilitate". Britanicul a acordat 5 stele din 5 filmului "Bacalaureat. "In film, vedem un razboi in subsidiar intre generatia cinica si epuizata a oamenilor de varsta medie si cea a copiilor, furiosi, salbaticiti. Scenele dintre medicul de provincie si fiica lui sunt extrem de tragice: nu e timp de pierdut, medicul trebuie sa o insereze pe fata lui in lumea rusinii - iata pretul supravietuirii. Filmul regizorului roman este maiestrit, complex, e un studiu psihologic ca o pilda morala, despre alegerile meschine pe care oamenii le fac pentru a-si face drum cu coatele in viata. Oameni constransi de o loialitate pe care le-o datoreaza altora, care, la randul lor, i-au ajutat in treburi josnice, se folosesc de coruptia generala pentru un alibi personal, ce-i justifica. Ce se va intampla cu odraslele acestor oameni, acele constiinte inocente pentru care toate mismasurile meschine s-au facut? Trebuie ei sa-si ia examenele intr-o lume infestata, lumea compromisului si rusinii absconse?", scrie Bradshaw.

"«Bacalaureat» este un film care reflecta constiinta umana labirintica, un film extrem de inteligent, un portret sumbru al starii de depresie ce se permanentizeaza in Romania, acolo unde generatia celor nascuti in anii '90 spera sa o poata lua de la capat. Dragus si Titienii joaca superb. Filmul e o bijuterie in selectia de la Cannes.", adauga faimosul critic de film de la The Guardian.

Intrebat la conferinta de presa daca filmul este un portret al societatii romanesti, sau o pilda general- umana, Cristian Mungiu a raspuns: "Sper ca, de fapt, fac filme despre natura umana."

Criticul Leslie Felperin, de la The Hollywood Reporter, scrie ca "Bacalaureatul" lui Mungiu este "o radiografie a societatii romanesti contemporane".

In Variety cronicarii scriu: "Filmul e structurat splendid si e in totalitate autentic, credibil."

Citeste si:
Legile Educaţiei, aprobate de Guvern și trimise în Parlament pentru...
Legile Educaţiei, aprobate de...

In Irish Times, criticul de film scrie: "Bacalaureat este un studiu de observatie briliant a meschinariei nepotismului".

Le Figaro scrie ca filmul "are toate calitatile pentru a primi premiu la Cannes. Se inscrie in tematica «cannoise» a acestei editii: e vorba de un vointa de nestramutat a unui tata de a-si «salva» fiica dintr-o lume sumbra.

Revista de cinema Première elogiaza filmul: "Bacalaureat este un film exceptional, cu o mizanscena anticlimax, care prezinta realist portretul unei Romanii erodata de coruptie".

Jurnalistii de la France 24 spun ca filmul este o "pilda morala complexa, care te pune pe ganduri, te provoaca", precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.