Trupa Taxi a anuntat, miercuri, pe pagina oficiala de Facebook ca respecta decizia folcloristului Grigore Lese care apare in videoclipul "Despre smerenie", si ca retrage clipul de pe Youtube in care apare rapsodul, urmand ca o noua varianta a filmuletului, fara Lese, sa apara dupa Paste.

Intr-o nota de presa publicata pe contul de Facebook al formatiei Taxi, trupa mai mentioneaza ca acest gest nu este unul de „retragere” sau „razgandire”, ci unul de respect fata de decizia retragerii lui Grigore Lese. De asemenea, trupa Taxi isi sustine in continuare credinta in melodia „Despre smerenie” punctand ca va reveni cu noua varianta a videoclipului.

„Respectam decizia domnului Grigore Lese de a se retrage din videoclipul „Despre smerenie". Drept care retragem videoclipul de pe YouTube. Vom reveni - dupa Paste - cu o varianta in care domnul Lese nu va mai fi inclus. Dorim sa va asiguram ca nu ne retragem, nu ne razgandim. Credem cu tarie in „Despre smerenie" si vom reveni - cu siguranta - cu noua varianta a videoclipului. Va multumim!”, a motivat formatia pe pagina oficiala de Facebook.

Trupa Taxi a lansat pe 7 aprilie un videoclip despre smerenie, impreuna cu "prieteni" faimosi, adica mai multe celebritati din Romania. Melodia pledeaza pentru modestia crestina, in care vedetele repeta pe rand "Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici".

"Azi-noapte am avut un vis/ Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc era gata/ Iar eu... m-am dus la catedrala, de dimineata, sa-l caut pe Dumnezeu" – este inceputul melodiei compuse de Dan Teodorescu, solistul formatiei.

Autor al melodiilor si versurilor Taxi, Dan Teodorescu se foloseste de un pretext, cel al visului, pentru a-si exprima crezul ca Dumnezeu salasluieste in spatiile intime cautate de cei credinciosi. In videoclipul respectiv apareau Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Iantu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Stefan Banica, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Otil, Paula Chirila, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartos, Ada Milea, Calin Goia, Mircea Cartarescu, Horia Virlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Razvan Simion, Alexandru Andries, Emilia Popescu, Grigore Lese, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Citeste si:
Ce venituri au slujitorii Domnului. Salariul pe încasat de...
Ce venituri au slujitorii...

Trupa Taxi isi urmeaza drumul propriu, exprimandu-si starile, parerile, punctele de vedere cu sinceritate si simplitate, in stilul caracteristic. Umorul si ironia fina sunt marca formatiei. Piesa-manifest "Despre smerenie" emotioneaza si pune pe ganduri. Sarcasmul lui Dan Teodorescu indulceste tema extrem de serioasa a cantecelului: smerenia crestina. Trupa Taxi se opune intr-un mod comic opulentei si ofera un moment de reflectie prin acest cantec.

"Si pan’ la urma l-am gasit intr-o biserica din lemn/ E una undeva pe-un deal (...) Si cred ca stiu de ce l-am gasit aici/ Eu cred ca Dumnezeu prefera lemnul/ Lemnul si spatiile mici", asa se termina visul lui Dan Teodorescu, pe care, apoi, in versuri, incearca sa-l desluseasca. De altfel, videoclipul piesei, impresionant prin personalitatile si vedetele care fredoneaza sau recita refrenul melodiei se incheie cu un citat din Biblie: "Pe preotii cei din voi ii rog (...): Pastoriti turma Lui Dumnezeu (...) nu pentru castig urat, ci din dragoste; (...) si voi, fiilor duhnovnicesti, supuneti-va preotilor; si toti, unii fata de altii, imbracati-va intru smerenie" (Petru, 5, 1-5).

Citeste si:
Orban: Trebuie sa ne pregatim pentru guvernare cu smerenie, cu...
Orban: Trebuie sa ne pregatim...

Cel mai nou videoclip Taxi, "Despre smerenie", a fost lansat joi seara, 7 aprilie, pe contul de Facebook al trupei la ora 19:00, iar clipul a fost disponibil pe YouTube, la link-ul https://youtu.be/HSg2qfYkB8I pana in momentul retragerii trupei.

Vineri, o zi mai tarziu, piesa a adunat 114.000 de vizualizari pe YouTube, 1.700 de like-uri si 2.000 de share-uri - pe pagina de Facebook a trupei. Pana sambata, 9 aprilie, vizualizarile pe YouTube au ajuns la aproximativ 350.000, like-urile au crescut pana la 2.500, iar piesa a fost share-uita, in total, de aproximatv 3.000 de ori.

Inregistrarile audio si video au fost realizate la Fat Studios si FX International, iar montajul este semnat de Tudor Olaru, potrivit unui comunicat de presa al trupei.

In afara de Dan Teodorescu (voce, chitara acustica), din trupa Taxi mai fac parte Vicky Sava (voce), Daria Corbu (voce), Darius Neagu (tobe), Kerezsi Csongor (chitara bas), Cantemir Neacsu (chitara) si Mugurel Coman (clape).

Citeste si:
Taximetriștii de la Gara de Nord din Capitală, amendați pentru mari...
Taximetriștii de la Gara de...

Piesa "Despre smerenie" a trupei Taxi pledeaza pentru modestia crestina, potrivit mai multor declaratii facute in spatiul public de catre membrii formatiei. 33 de celebritati din Romania repeta in videoclip versul percutant "Dumnezeu prefera lemnul si spatiile mici", alaturi de solistul Dan Teodorescu. Cantecelul a iscat un val de controverse, rumoare, elogii, reactii agresive, intre unele fetele bisericesti ce lauda piesa si altii, inalti prelati din Biserica Ortodoxa Romana, care critica mesajul melodiei.

Piesa a fost interpretata de publicul larg drept un manifest impotriva ridicarii edificiului opulent al Catedralei Mantuirii Neamului. Tinta melodiei nu a fost insa atat de transanta: Trupa Taxi declara ca a compus un cantecel menit sa militeze cu umor si candoare impotriva trufiei, ostentatiei si vanitatii detectabile in lumea pestrita de azi. Celebritatile au facut front comun pe paginile personale de Facebook, reactionand la rumoarea starnita de piesa trupei Taxi "Despre smerenie".

Citeste si:
7 zile rămase pentru a putea depune cererile pentru autorizațiile...
Nicușor Dan a amintit că au...

"Piesa nu este un manifest impotriva Catedralei Mantuirii Neamului Romanesc". "Eu cred (nu spun ca stiu) ca Dumnezeu prefera simplitatea si modestia.", a declarat intr-un mesaj postat, luni, pe Facebook solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu.

Rapsodul Grigore Lese a cerut sa fie scos din videoclipul piesei "Despre smerenie", cantaretul motivandu-si decizia cu argumentul ca piesa a fost interpretata drept un manifest impotriva Catedralei Mantuirii Neamului. Lese si-a motivat alegerea in declaratile acordate presei cu argumentul ca nu vrea sa se ralieze interpretarii ce a fost data de publicul larg melodiei "Despre smerenie". Grigore Lese a bagat de seama ca piesa a fost interpretata drept un manifest impotriva ridicarii Catedralei Mantuirii Neamului. Cantaretul si folcloristul Grigore Lese a afirmat cu tarie ca nu a dezaprobat niciodata constructia acestei Catedrale.

Pe de alta parte, managerul de PR al formati Taxi a expus intr-un mesaj publicat pe contul de Facebook al trupei faptul ca Grigore Lese a fost informat pe larg despre proiectul trupei Taxi – „Despre smerenie”, inainte de a da curs invitatiei de a filma.

Mesajul integral publicat de reprezentantul trupei Taxi pe 10 aprilie a fost: "Nota de presa - referitoare la participarea domnului Grigore Lese in proiectul "Despre smerenie" Prin prezenta dorim sa va comunicam faptul ca domnul Grigore Lese a fost informat pe larg despre proiectul trupei Taxi – „Despre smerenie”, inainte de a da curs invitatiei de a filma. 1. In data de 14.03.2016 domnia sa a primit pe email textul piesei si lista participantilor confirmata in acel moment. 2. In data de 22.03.2016 domnul Grigore Lese a venit la studio. Inainte de a-si da acordul final pentru a inregistra, a fost invitat sa asculte piesa si sa urmareasca filmarile realizate pana in acel moment. Dupa ce a ascultat piesa si a vizionat filmarile, domnul Lese a intrat in studio pentru inregistrarile audio si video. Va multumim, In numele trupei Taxi!"

Melodia trupei Taxi a iscat nu doar discutii si dezbateri aprinse, aceasta a inflamat spiritele la propriu, un tanar arzand in semn de protest cartea "Frumoasele straine" a lui Mircea Cartarescu, scriitorul fiind criticat pentru aparitia sa in videoclip.

Pe un cont de Youtube, utilizatorul Ciornei Iulian a incarcat pe 8 aprilie un clip in care arde fara parere de rau o carte semnata de Mircea Cartarescu. Ulterior, scriitorul a reactionat pe Facebook prin mai multe mesaje in care a aparat melodia „Despre smerenie”, precum si mesajul transmis de aceasta, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.