Mircea Albulescu a fost unul dintre cei mai mari actori romani, profesor universitar (doctor in arte), publicist, poet, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR).

Mircea Albulescu s-a stins din viata vineri la Spitalul Floreasca din Capitala. Avea 81 de ani si suferea de probleme cardiace de mult timp. De altfel, in urma cu doi ani, actorul a fost supus unei triple operatii de bypass la inima.

Trupul neinsufletit al actorului Mircea Albulescu va fi depus, sambata, in foaierul Salii Mari a Teatrului National Bucuresti intre orele 10:00-13:00, apoi va fi dus la Capela de la Cimitirul Reinvierea, iar duminica va avea loc inmormantarea, la ora 14:00, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii TNB. Marele actor avea grad de comandor si va fi inmormantat cu onoruri militare.

Presedintele Klaus Iohannis a omagiat vineri memoria actorului Mircea Albulescu

Presedintele Romaniei a afirmat ca viata artistica a actorului Mircea Albulescu a fost "o lectie de maiestrie si pasiune". "Mircea Albulescu va ramane pentru totdeauna in sufletul nostru ca un mare actor, unul dintre cele mai importante simboluri ale teatrului si filmului romanesc. Viata sa artistica a fost o lectie de maiestrie si pasiune. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a scris presedintele pe Facebook. Actorul Mircea Albulescu a incetat vineri din viata la Spitalul Floreasca la varsta de 81 de ani in urma unor probleme cardiace. De altfel, in urma cu doi ani, a fost supus unei triple operatii de bypass la inima.

Florin Zamfirescu, despre Mircea Albulescu: "Era un taifun, un vulcan, amicul meu cu spirit viu"

Actorul Florin Zamfirescu i-a compus un "laudatio" maestrului Mircea Albulescu, care a decedat, vineri, la varsta de 81 de ani, declarand pentru agentia MEDIAFAX ca marele actor era "un taifun, un vulcan, un monstru sacru cu spiritul framantat, viu".

"Am jucat mult alaturi de Mircea Albulescu, era un model, era o forta, era un mare actor, face parte din pleiada generatiei de aur a teatrului si filmului romanesc. Mi se parea indestructibil, am vorbit la telefon in ultima perioada, dar nu se plangea, totusi eu il simteam bolnav. Era un bun amic, isi amintea totdeauna de cei cu care a lucrat, avea relatii, era foarte iubit, recunoscut, admirat. Am iesit cu el in lume, in public si toata lumea il iubea. A lasat roluri grandioase in filmul romanesc.Teatrul e efemer, dar in film poate fi vazut zeci, sute de ani de-acum incolo. El e din pleiada marilor actori, de la Nottara incoace, alaturi de Nicolae Baltateanu, Giugaru, George Constantin, Cozorici, fosti colegi ai sai, monstri sacri. Niciun cuvant de rau despre Mircea, monstrul sacru. Facea teatru radiofonic, era regizor, era un spirit framantat, viu, dar pe de alta parte, ancorat in realitate, a fost profesor universitar de teatru. El spunea ca trebuie sa dispara pe val, el nu s-a retras in recluziune sa astepte sfarsitul, el a reactionat, a activat, a existat pana la capat.", a spus actorul Florin Zamfirescu.

Ion Dichiseanu, despre Mircea Albulescu: "Ma uitam la el ca la Dumnezeu"

Ion Dichiseanu a vorbit pentru MEDIAFAX despre indragitul Mircea Albulescu: "A insemnat foarte mult pentru teatru. A fost unul dintre monstrii sacri. In teatru n-am jucat cu el. A avut o activitate foarte prolifica...a fost scriitor, poet, actor de teatru, de film, de teatru radiofonic... A avut multe activitati, era profesor. Exista multi actori care se mandresc ca l-au avut profesor si au numai cuvinte de lauda. Era un mare artist".
Citeste si:
A murit mama lui Cătălin Bordea: „Am avut un an greu”
A murit mama lui Cătălin...

De asemenea, Dichiseanu a spus ca Albulescu a fost un adevarat artist, in care talentul se imbina cu temperamentul nobil. "Iar despre el ca om – am colaborat cu el in cateva filme – era deosebit, rafinat, de o noblete sufleteasca cum rar intalnesti. Nu avea trasaturi precum egoismul sau invidia. A fost un om de mare calitate. E o mare pierdere si mai avea multe de spus la varsta asta...imi pare nespus de rau. Era mai mare decat mine cu trei ani. Ma uitam la el ca la Dumnezeu, deja juca in filme... Speram s-ajung ca el. Apoi am avut bucuria sa joc cu el in «Razboiul de Independenta»", a adaugat Dichiseanu.

Medeea Marinescu, despre Mircea Albulescu: "Odata cu el dispare o lume"
Actrita Medeea Marinescu a declarat pentru MEDIAFAX ca marele actor Mircea Albulescu i-a fost profesor, dar si ca au jucat impreuna in cadrul a doua spectacole, aceasta fiind profund intristata de vestea ca actorul a decedat, vineri, la varsta de 81 de ani. "A murit un mare actor...si sunt foarte afectata de asta", a declarat Medeea Marinescu cu privire la trecerea in nefiinta a maestrului.
Citeste si:
Tatăl lui Harry Potter vine în premieră la Comic Con. Actorul...
Tatăl lui Harry Potter vine...

"Primul rol care mi-a venit in minte, cand am aflat ca nu mai este, a fost rolul din «Cel mai iubit dintre pamanteni». Intamplarea face ca filmul sa fie revazut de curand. Dar imi vin si alte roluri in minte...«Inghititorul de sabii» si multe altele din teatru sau din film".

Amintindu-si despre momentele in care l-a cunoscut si a jucat cu Mircea Albulescu, Medeea Marinescu a spus: "L-am cunoscut de cand eram in facultate, era profesor la clasa mea... Apoi l-am cunoscut in Teatrul National; am jucat in doua spectacole impreuna, «Anna Karenina» si «A patra sora»".

"Odata cu el dispare o lume si imi pare nespus de rau", a incheiat actrita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.