Vestea ca marele coregraf si dansator Cornel Patrichi s-a stins, marti, din viata i-a luat prin surprindere pe pe oamenii din showbizul romanesc.

Directorul Teatrului National Bucuresti, actorul Ion Caramitru, a facut un scurt portret al artistului Cornel Patrichi, exprimand ca acesta din urma a fost o personalitate inovatoare in arta vremii. Ion Caramitru si-a exprimat mahnirea fata de vestea ca dansatorul si coregraful Cornel Patrichi a decedat si a adus un elogiu artistului precizand ca arta sa era una moderna, o inovatie pentru anii '70-'80 din perioada comunista, alaturandu-l pe Patrichi galeriei de mari actori Florian Pittis, Dan Tufaru si Anda Calugareanu.

„L-am cunoscut nu foarte bine, dar l-am cunoscut. Imi pare foarte rau, sincer sa fiu. El a fost si in perioada mea de tinerete si a lui o vedeta a unui gen pe care nu il practica nimeni atat de bine decat el. Vorbesc acum nu numai de dansul de scena, de teatru, cat dansul de televiziune si regia si coregrafia unor ansambluri pe care el le facea. Nu l-am cunoscut din timp sa zic asa, la modul sa pot sa vorbesc despre el subiectiv, dar nu poti vorbi decat tinand cont de arta lui care era pentru anii aceia, anii '70-'80, era la varful varfului. Practica un stil modern, aerisit fata de dansul cu tema speciala a perioadei si multe alte lucruri. A fost alaturi de colegii lui de generatie si de Bocanet ca regizor de televiziune, vedeta alaturi de Pittis, de Tufaru, de Anda Calugareanu. Faceau impreuna spectacole de televiziune foarte frumoase. E o pierdere mare. Pacat. Mai mult nu am ce sa va spun.”, a conchis cu tristete, actorul.

Stela Popescu: "Cand dansa zbura, avea o gratie deasupra realului"

Actrita Stela Popescu, fosta colega la Teatrul "Constantin Tanase" si apropiata a coregrafului Cornel Patrichi, care a decedat, marti, la varsta de 72 de ani in locuinta sa, a exprimat intr-o declaratie pentru MEDIAFAX ca pierderea dansatorului este una imensa pentru lumea artistica.

Actrita Stela Popescu a alcatuit un scurt portret lui Cornel Patrichi, fiind vizibil afectata de vestea ca fostul sau coleg si apropiat s-a stins din viata. Marea actrita a spus ca talentul lui Patrichi era unul iesit din comun: „Era un artist extraordinar, extraordinar, cu inspiratie, cu vocatie, un talent iesit din comun. El cand dansa, nu dansa, zbura, avea o intindere extraordinara, o gratie care sugera ceva deasupra realului. A fost un rar talent, un om...iar ca profesor de dans, pentru ca pe urma a inceput sa faca el coregrafie, era un profesionist perfect. Imi pare foarte rau.”

Stela Popescu a mai precizat ca in domeniul coregrafiei, Cornel Patrichi a fost un „mare creator”: „Am jucat in aceleasi spectacole. El a fost initial la Teatrul Constantin Tanase. Mai tarziu a avut o plecare, si-a facut o scoala de dans in Italia, a stat cativa ani acolo si pe urma s-a intors acasa. Era un mare creator de dans. El n-a fost folosit cat merita sa fie folosit.”

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

Pe de alta parte, actrita a spus ca il lega de acesta o relatie indelungata de colegialitate si ca l-a apreciat inca din tinereta sa timpurie: „Eram ca doi colegi care ne cunosteam de 50 de ani. Il cunosc de cand avea 17-18 ani. A lucrat mult la Teatrul Tanase, apoi daca a plecat si n-a mai venit peste ani de zile n-a mai lucrat la noi la teatru si atunci sigur ca...Eram in relatii normale de colegi care se apreciaza. Mare pacat.”, a conchis Stela Popescu.

Petre Geambasu, despre Cornel Patrichi: "A murit un alt monstru sacru"

Interpretul si muzicianul Petre Geambasu, prieten vechi cu coregraful Cornel Patrichi, care s-a stins din viata, marti, in locuinta sa, a declarat pentru MEDIAFAX ca artistul Cornel Patrichi "era un om puternic si in viata si in arta lui extrem de ingenioasa si de originala, un monstru sacru."
Citeste si:
Alexandru Arșinel, primele declarații după decesul actorului Ion...
Alexandru Arșinel, primele...

Petre Geambasu spune cu regret despre prietenul sau, Cornel Patrichi: "Pana acum o ora, cand am inceput sa dau declaratii despre disparitia lui Cornel, ii uram cu toata taria, nu numai eu, ci toti colegii mei, care l-au cunoscut, sa treaca peste acest moment dificil al vietii, mai ales ca era un tip puternic, si ca om, si ca artist. A murit un alt monstru sacru al artei din Romania. E o mare pierdere, pentru ca el a fost un artist extrem de prolific, a lucrat in cinema si mai ales in televiziune, unde si-a dezlantuit acea forta creativa extraordinara pe care am vazut-o transpusa in spectacolele gandite de el".

"Nu stiu insa de ce artistii nu sunt celebrati in timpul vietii. Abia cand mor, ne schimonosim intr-o morga disperata, aparem cu figura palita, ne scurgem de durere. De ce in timpul vietii nu-i admiram, mai ales ca viata unui om atat de valoros cum este un artist, inspira, la fel ca arta pe care o practica, frumusete, suspans, aventura. Cred ca in natura umana e ceva fals. Doar atunci cand oamenii dispar, deplangem tot ceea ce inseamna ei pentru noi, acestia care suntem inca vii", a adaugat Geambasu.

Citeste si:
Marile personalitati din Romania care ne-au parasit in 2016
Marile personalitati din...

"Cornel era un monstru sacru, repet. Era genial.", a conchis Petre Geambasu.

Cunoscutul dansator si coregraf Cornel Patrichi s-a stins din viata, marti dupa amiaza, in locuinta sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.