Scenograful britanic de film Ken Adam a decedat, joi, la varsta de 95 de ani, acesta fiind cunoscut pentru realizarea scenografiilor de platou ale filmelor seriei "James Bond", in care juca Roger Moore.

Ken Adam, cunoscut pentru designul platoului filmului "Dr Strangelove" si pentru munca la sapte filme din seria "James Bond", s-a stins din viata la varsta de 95 de ani, joi, in casa sa din Londra, dupa un scurt timp petrecut in spital.

Printre cele mai cunoscute platouri de filmare ale sale se numara camera de razboi triunghiulara a Pentagonului din filmul "Dr.Strangelove", regizat de Stanley Kubrick, si sediul raufacatorului din filmul "Dr No", din anul 1962. Acesta a realizat si designul masinii din "Chitty, Chitty, Bang, Bang", regizat de Ken Hughes, in 1968.

Moartea sa a fost confirmata de Christopher Frayling, biograful acestuia, care a declarat pentru BBC: "A fost un om remarcabil. Roger Moore a declarat despre acesta ca viata sa a fost cu mult mai interesanta decat mare parte a filmelor la care a lucrat. A fost un creator inovator de lumi pe care nu le vom putea vizita niciodata - camera razboiului de sub Pentagon din «Dr Strangelove», interiorul Fort Knox din filmul «James Bond» «Goldfinger» - tot soiul de interioare pe care nu le vom vedea vreodata, dar el a reusit sa creeze o imagine a acestora, mai reala decat realitatea insasi", scrie MEDIAFAX.

Ken Adam s-a nascut in 1921 in Berlin. Familia sa de origine evreiasca era proprietara unui magazin de articole de sport si a fugit din Germania in Anglia pe cand el se afla la inceputul adolescentei. Acesta a inceput sa studieze arhitectura, iar ulterior a fost militar al Fortelor Aeriene Britanice (Royal Air Force) - unul dintre putinii membri ai Fortelor Aeriene Britanice posesor de pasaport german - inainte de a deveni scenograf de film in industria cinematografica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.