Filmele de la Hollywood sufera de o "criza a incluziunii", axandu-se pe personaje masculine, heterosexuale, caucaziene, in detrimentul altor grupuri sociale sau de orientare sexuala minoritara, potrivit unui studiu al Universitatii din California de Sud, facut public inaintea galei Oscar 2016.

Filmele turnate la Hollywood sufera de "criza incluziunii", in timp ce productiile televiziunilor arata semne de imbunatatire. Femeile, lesbienele, bisexualii, homosexualii si persoanele transgender, precum si cele care provin din minoritatile etnice sufera de o "epidemie de invizibilitate" la Hollywood, potrivit acestui nou studiu asupra diversitatii, citat de The Guardian.

Conform aceluiasi studiu, cinematografia americana si productiile de televiziune sufera de o "criza a incluziunii", care se desfasoara si in prezent. Studiul a fost intocmit de Initiativa pentru Media, Diversitate si Schimare Sociala de la Annenberg School for Communication and Journalism, din subordinea Universitatii din California de Sud (USC). Documentul arata ca 87% dintre regizorii a 414 filme si emisiuni TV erau caucazieni. In jur de jumatate dintre acestia nu au inclus, in productiile lor, nici macar un personaj asiatic sau american de origine asiatica si o cincime nu au inclus niciun fel de personaj afro-american.

Stacy L Smith, unul dintre autorii studiului, a declarat pentru The Hollywood Reporter: "Nu avem o problema legata de diversitate. Avem o criza a incluziunii. Cand facem un pas in spate pentru a vedea imaginea completa, cred ca ne uitam la un tablou al excluziunii. Iar acest fapt nu corespunde normelor populatiei Statelor Unite", scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, doar o treime din personajele din filmele si din emisiunile TV analizate in studiu erau femei. De asemenea, doar 28,3% proveneau din grupuri etnice minoritare, aproximativ cu 10% mai putin decat esantionul relevant al populatiei majoritare a SUA. Personajele in varsta erau cel mai probabil barbati, doar 25,7% dintre acestea fiind femei. Pe de alta parte, dar 2% dintre personaje se identificau ca facand parte din comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuale si transgender).

Citeste si:
Cele mai așteptate filme ale anului 2023
Cele mai așteptate filme ale...

Studiul a scos la lumina si alte statistici foarte ingrijoratoare. Astfel, doar 3,4% din cele 109 filme lansate de studiourile majore in anul 2014 erau regizate de femei si doar doua dintre acestea erau de origine afro-americana.

Intitulat "Annenberg Report on Diversity", acest studiu a analizat peste 300 de seriale de fictiune difuzate la TV si online, pe 31 de retele de distributie (TV si servicii de streaming), intre septembrie 2014 si august 2015. Pe de alta parte, cercetarea a aratat ca regizorii productiilor destinate micului ecran au luat-o inaintea regizorilor de productii pentru marele ecran in privinta diversitatii.

Autorii lucrarii, care au cercetat subiectul mai mult de o decada, au descoperit ca niciunul din marile studiouri de film de la Hollywood nu se poate lauda cu un procent mai mare de 20% in privinta personajelor feminine, minoritare, membre al comunitatii LGBT, scenariste si regizoare. Studiul a aratat de asemenea ca industria filmului "inca functioneaza ca un club de baieti caucazieni, hetero". Cu toate acestea, un numar de producatori, printre care Disney, reteaua de televiziune CW, Amazon si Hulu, au obtinut procente de peste 65% sau mai mult, in aceasta privinta.

Citeste si:
Amber Heard, noi acuzații în procesul momentului de la Hollywood:...
Amber Heard, noi acuzații în...

"Cand incercam sa aflam care este problema, descoperirea intregului demers este urmatoarea: Toata industria filmului esueaza, toate companiile investigate", a declarat Stacy L Smit. "Sunt atat de nepermeabili la schimbare. Dar sunt zone promitatoare la televizor. Exista un miez al schimbarii. Chiar companiile care sunt permisive - Disney, CW, Hulu, Amazon intr-o anumita masura -, daca produc si distribuie filme, pot reusi acest lucru. Avem motive sa credem ca se poate face o schimbare si ca o pot dezvolta", a mai declarat coautoarea cercetarii.

Diversitatea de la Hollywood a fost luata in discutie dupa ce Academia americana de film nu a nominalizat nicio persoana de culoare la premiile oferite actorilor pentru al doilea an la rand. Ceremonia din 2016 a galei Oscar va avea loc pe 28 februarie, la Dolby Theatre, din Los Angeles. Figuri marcante din lumea filmului, precum Spike Lee, Will Smith, Jada Pinkett Smith, Tyrese Gibson si Michael Moore, au cerut boicotarea premiilor Oscar 2016 sau au semnalat ca nu vor participa la ceremonie in semn de protest.

Citeste si:
Pe cine dă vina Mihai Trăistariu pentru eșecul României de la...
Pe cine dă vina Mihai...

In acest context, in luna ianuarie, Academia americana de film a introdus schimbari radicale in regulamentul sau, pentru a dubla, pana in anul 2020, reprezentantii cu drept de vot din randul femeilor si al grupurilor etnice minoritare. Organizatorii galei Oscar din acest an au mai promis ca ceremonia din 2016 va fi "cea mai diversa de pana acum", printre prezentatori numarandu-se actorii Chris Rock, Morgan Freeman, Kerry Washington, Priyanka Chopra si Lee Byung-hun, dar si muzicianul John Legend si producatorul Quincy Jones.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.