Actorul britanic Frank Finlay, cunoscut mai ales pentru rolul lui Porthos din celebra adaptare cinematografica "Cei trei muschetari", a murit la 89 de ani, anunta familia.

Frank Finlay avea in palmares o nominalizare la Oscar pentru rolul Iago in filmul dupa piesa shakespeariana "Othello", in care a jucat alaturi de Laurence Olivier. "Era vestit pentru bunatatea si generozitatea lui, iar pierderea lui Frank este una inestimabila pentru lumea teatrului si a filmului", a declarat familia in mesajul postat pe site-ul personal al artistului. Finlay a murit la resedinta din Weybridge, Surrey, in urma unui infarct, informeaza MEDIAFAX.

Actorul britanic a ajuns un nume sonor dupa rolul din filmul Casanova, in 1971, dar si-a consolidat reputatia in filmul "Bouquet of Barbed Wire".

Frank Finlay in rolul lui Giacomo Casanova
Finlay in rolul lui Giacomo Casanova din 1971

Finlay a devenit faimos dupa rolul Porthos in celebra adaptare cinematografica dupa "Cei trei muschetari" in regia lui Richard Lester. A jucat in film alaturi de actori titrati precum Oliver Reed, Richard Chamberlain, Michael York, Christopher Lee si Raquel Welch. In urmatoarele filme din serie, "Cei patru muschetari: Razbunarea lui Milady" (1974) si "Reintoarcerea Muschetarilor" (1989), a fost tot Porthos.

Frank Finlay - Cei trei muschetari

A fost si un aclamat actor de teatru, Finlay numarandu-se printre membrii Companiei Nationale de Teatru a celebrului Laurence Olivier, alaturi de care a jucat in "Othello", in rolul lui Iago, deopotriva pe scena si pe marile ecrane.

Printre ultimele filme in care a jucat s-a numarat "Pianistul", din 2002, al regizorului polonez Roman Polanski, alaturi de Adrien Brody, dar a continuat apoi sa joace in mai multe productii de televiziune, pana in 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.