Ministerul de Externe din Germania a adus un ultim omagiu cantaretului David Bowie, decedat duminica, prin intermediul unui mesaj publicat luni, in care autoritatile germane i-au multumit legendarului artist britanic pentru faptul ca a contribuit la caderea Zidului Berlinului.

David Bowie s-a mutat in Berlin in anii 1970 si a inregistrat in acest oras german, in perioada 1977 - 1979, o serie de albume cunoscute sub numele de "Trilogia germana" - "Low", "Heroes" si "Lodger".

Cantecul "Heroes" lansat de David Bowie in 1977 a fost considerat un simbol al reunificarii Germaniei.

Ministerul de Externe al Germaniei s-a referit la acest fapt, intr-un mesaj publicat pe Twitter, luni dimineata: "La revedere, David Bowie. Esti acum printre Eroi ("Heroes"). Iti multumim pentru faptul ca ai contribuit la caderea Zidului Berlinului".

Zidul Berlinului, un simbol al Razboiului Rece, a fost construit in 1961 si a fost demolat in saptamanile de dupa 9 noiembrie 1989. Conceput de administratia liderului comunist al Germaniei Rasaritene, Walter Ulbricht, si aprobata de liderul sovietic Nikita Hrusciov, Zidul Berlinului a constituit o bariera de separare intre Berlinul Occidental si Republica Democrata Germana, timp de aproape 28 de ani. Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Rasariteana si pentru intregul bloc comunist. Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste, insistent afisat in lumea occidentala, in special dupa impuscarea - intens mediatizata de mass-media occidentale - a catorva evadati. Liberalizarea politica de la sfarsitul deceniului al noualea, asociata cu declinul Uniunii Sovietice, au dus la relaxarea restrictiilor la trecerea frontierei est-germane, si au provocat in cele din urma demonstratii de masa si caderea guvernului comunist. In momentul cand a fost dat publicitatii, pe 9 noiembrie 1989, un decret al oficialitatilor est-germane care permitea trecerea libera a frontierei, mase uriase de est-berlinezi s-au apropiat de zid si, in cele din urma, au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se, intr-o atmosfera sarbatoreasca, cu multimea de compatrioti care ii asteptau in Berlinul Occidental. Dupa cateva saptamani, Zidul Berlinului a fost in cele din urma distrus in totalitate, caderea acestei bariere fiind primul pas catre reunificarea Germaniei, care a fost incheiata, in mod oficial, pe 3 octombrie 1990.

Legendarul muzician britanic David Bowie a murit, duminica, la varsta de 69 de ani, dupa o lupta de 18 luni cu cancerul. Anuntul a fost confirmat, luni dimineata, de familia artistului. Ultimul concert live sustinut de David Bowie a avut loc la New York, cu ocazia unui eveniment de caritate, in 2006.

Artistul britanic era casatorit din 1992 cu celebrul super-model Iman, cu care are o fiica, Alexandria Zahra Jones. David Bowie are si un fiu, Duncan, care provine din prima lui casatorie cu Angela Bowie.

David Bowie a implinit varsta de 69 de ani pe 8 ianuarie si a sarbatorit aceasta zi speciala prin lansarea ultimului sau album de studio, intitulat "Blackstar".

David Bowie a fost un celebru cantaret, compozitor, producator si inginer de sunet si a castigat mai multe premii BRIT, MTV Music Video si Grammy. Activ pe parcursul a cinci decenii pe scena rock 'n' roll si cunoscut prin faptul ca-si reinventa destul de des stilul de a canta, Bowie a fost considerat un influent inovator, in special datorita pieselor sale din anii '70.

Citeste si:
Ministrul de Externe Aurescu participă, luni, la Consiliul Afaceri...
Ministrul de Externe Aurescu...

David Bowie s-a inspirat pentru muzica sa dintr-o vasta paleta de forme de arta, filosofie si literatura. El a fost, de asemenea, actor de film si teatru, regizor si realizator de videoclipuri muzicale. Printre cele mai cunoscute albume ale sale se numara materialele discografice "Space Oddity" (1969), "Ziggy Stardust" (1972), "The Man Who Sold the World" (1970), "Aladdin Sane" (1973), "Station to Station" (1976), "Let's Dance" (1983), "The Buddha of Suburbia" (1993) si "Earthling" (1997). Albumele starului britanic s-au vandut in peste 140 de milioane de copii pe plan mondial.

Intr-un sondaj realizat in anul 2002, de BBC, David Bowie s-a clasat pe pozitia a 29-a in clasamentul celor mai mari 100 de artisti britanici din lume. In 2004, revista Rolling Stone l-a clasat pe Bowie pe locul al 39-lea in topul celor mai buni 100 de artisti rock din toate timpurile.

Citeste si:
Părinții din Anglia, inspirați de David Bowie și familia...
Părinții din Anglia,...

Pe 8 ianuarie 2016, ziua in care a implinit varsta de 69 de ani, David Bowie a lansat un nou album de studio - al 28-lea din cariera -, intitulat "Blackstar". Potrivit presei internationale, noul material discografic - care include sapte piese si este disponibil pe CD si pe vinil - i-a impresionat pe criticii din industria muzicala si a reflectat pe deplin dorinta artistului britanic de a explora noi tendinte muzicale.

Inainte de lansarea "Blackstar", cel mai recent album al starului britanic a fost "The Next Day", un material discografic lansat de legendarul artist britanic dupa o pauza de 10 ani si care a ajuns in magazine in 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.