Lungmetrajul "Tinerete/ Youth", de Paolo Sorrentino, cu Madalina Ghenea in distributie, a fost marele castigator la cea de-a 28-a gala a premiilor decernate de Academia de Film Europeana (EFA), organizata sambata seara, la Berlin, potrivit site-ului organizatorilor.

Astfel, lungmetrajul "Youth" s-a impus la trei categorii de premii - "cel mai bun film european", "cel mai bun regizor" (Paolo Sorrentino) si "cel mai bun actor" (Michael Caine). Aceasta drama, in care actrita si modelul Madalina Ghenea joaca rolul Miss Universe, a avut premiera la Cannes si era unul dintre filmele favorite la premiile EFA. Filmul are in centrul sau povestea unui dirijor retras din activitate, interpretat de Michael Caine, care mediteaza asupra dificultatilor varstei a treia, in timp ce petrece o vacanta intr-o statiune de lux din Elvetia, alaturi de un bun prieten al sau, interpretat de Harvey Keitel.

A fost a doua victorie majora repurtata de Paolo Sorrentino la premiile EFA. Pelicula sa "Marea frumusete/ La Grande Bellezza" a dominat gala EFA din 2013, castigand cinci trofee, inclusiv la categoriile "cel mai bun film", "cel mai bun regizor" si "cel mai bun actor".

Actorul Michael Caine a fost recompensat si cu un trofeu onorific pentru intreaga cariera - Honorary Award of the European Film Academy President and Board. In istoria galelor EFA, acest premiu fusese atribuit doar de doua ori, cineastii recompensati la editiile precedente find Manoel de Oliveira si Michel Piccoli.

"In 50 de ani nu am castigat niciodata un premiu cinematografic european, insa in aceasta seara am primit doua! Sunt foarte onorat", a declarat starul britanic in discursul sau de acceptare a premiului de interpretare. Michael Caine a fost ovationat, in picioare, de toti participantii la gala de sambata seara, in ambele momente in care starul britanic a urcat pe scena.

Actrita Charlotte Rampling a fost o alta vedeta a galei EFA 2015, deoarece a castigat si ea tot doua premii si, la randul ei, a fost ovationata indelung, pentru un discurs emotionant, in care vedeta a laudat diversitatea si multiculturalismul Europei. Charlotte Rampling s-a impus la categoria "cea mai buna actrita", gratie evolutiei sale din drama "45 Years", ce prezinta povestea a doi soti care, in ajunul celei de-a 45-a aniversari a casatoriei lor, primesc o scrisoare care le schimba destinele. Actrita a primit, de asemenea, un trofeu pentru intreaga cariera - European Film Academy Lifetime Achievement Award.

"Gala din aceasta seara imi confirma validitatea unui vis pe care l-am avut dintotdeauna. Atunci cand eram o actrita foarte tanara, in Anglia, la inceputul anilor '70, am traversat Canalul Manecii, pentru ca doream sa imi unesc fortele cu Europa. Am avut intotdeauna acest sentiment, despre amestecul si diversitatea si importanta a ceea ce este Europa si am decis ca, daca nu parasesc Anglia pentru a lucra pe continent, voi rata ceva extrem de vital, voi rata posibilitatea de a impartasi diverse lucruri cu diversi oameni, daca voi ramane acolo, in lumea mea mica. L-am cunoscut pe Francois Ozon cand aveam 50 de ani si acel lucru mi-a confirmat acea credinta interioara pe care o aveam, in cautarea mea de cooperare cu cinematografia europeana. Avem mare nevoie ca Europa sa continue sa isi exprime aceasta voce extraordinara pe care o are", a spus celebra actrita.

Citeste si:
Cine sunt câștigătorii Galei Green Report?
Cine sunt câștigătorii Galei...

EFA l-a premiat pentru realizari deosebite in cinematografia mondiala si pe actorul austriac Christoph Waltz, laurat a doua premii Oscar si unul dintre starurile filmului "Spectre", cel mai recent film din seria "James Bond". Actorul austriac, recompensat de EFA cu trofeul Achievement in World Cinema, a spus ca succesul lui se datoreaza "in procent de 100% norocului".

In timp ce actorii si cineastii reprezentativi pentru cinematografia europeana erau premiati pentru realizarile lor, realitatile politicii europene nu erau nici ele foarte departe, afirma The Hollywood Reporter. Criza refugiatilor a reprezentat un subiect de discutie major al show-ului, care s-a deschis cu celebrul discurs al actorului Charlie Chaplin din filmul "The Great Dictator", sustinut sub forma unui apel la toleranta si acceptarea diversitatii, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în...
Sean Bean și Miranda...

Regizoarea poloneza Agnieszka Holland, presedinta comitetului Academiei de Film Europene, a vorbit in termeni duri la cresterea popularitatii miscarilor de extrema-dreapta din Europa, care vor impunerea unor noi granite in interiorul si exteriorul Uniunii Europene. "Am facut multe filme despre timpurile intunecate din istoria Europei. Nu vreau ca acestea sa revina", a spus Agnieszka Holland.

Intr-un alt discurs cu tenta politica, actorul german Daniel Bruhl a urcat pe scena si a citit o scrisoare prin care cineastii europeni isi exprima sprijinul fata de regizorul ucrainean Oleg Sentsov, arestat si incarcerat in Rusia, unde a fost acuzat de terorism, dupa anexarea Peninsulei Crimeea. Dupa arestarea sa, EFA a cerut in repetate ocazii Moscovei sa il elibereze pe Sentsov.

Lungmetrajul "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence", regizat de Roy Andersson, partea finala a unei trilogii despre conditia umana, a fost desemnat cel mai bun film de comedie.

Citeste si:
Mădălina Ghenea, Catrinel Marlon sau Alice Peneacă? Ce alege Alex Bodi
Mădălina Ghenea, Catrinel...

"Amy", o productie regizata de Asif Kapadia, despre viata si cariera regretatei cantarete Amy Winehouse, s-a impus la categoria "cel mai bun documentar", in timp ce Yorgos Lanthimos si Efthimis Filippou au triumfat la categoria "cel mai bun scenariu" cu productia cinematografica "The Lobster", o fantezie cu accente comice in care se remarca actorii Rachel Weisz si Colin Farrell.

"Song of the Sea", de Tomm Moore, a fost desemnat cel mai bun film de animatie, iar Premiul Publicului (People's Choice) a revenit peliculei spaniole "Marshland", regizata de Alberto Rodriguez.

Producatorul si distribuitorul italian Andrea Occhipinti a fost recompensat cu Premiul Eurimages.

Pe scena a urcat si actrita romana Ana Ularu, care a inmanat premiul aferent categoriei "cel mai bun scurtmetraj".

Romania a fost reprezentata si de filmele "Aferim!", in regia lui Radu Jude, si "Toto si surorile lui", de Alexander Nanau, care au fost nominalizate la editia din acest an a premiilor Academiei de Film Europene (European Film Awards, EFA), care sunt considerate Oscarurile europene.

Astfel, Radu Jude si Florin Lazarescu au fost nominalizati cu filmul "Aferim!" la categoria "cel mai bun scenariu", iar pelicula "Toto si surorile lui", de Alexander Nanau, a fost nominalizat la categoria "cel mai bun documentar".

Citeste si:
Doliu în lumea filmului internațional. Ryan O'Neal s-a stins din viață
Doliu în lumea filmului...

Gala, organizata la Haus der Berliner Festspiele din capitala germana, l-a avut ca prezentator principal pe actorul de comedie Thomas Hermanns.

Premiile EFA sunt considerate Oscarurile europene. Aceste distinctii sunt decernate anual de Academia de Film Europeana celor mai bune productii cinematografice de pe continent realizate in anul precedent. Castigatorii premiilor EFA 2014 au fost desemnati pe baza voturilor exprimate de cei peste 3.000 de membri ai Academiei de Film Europene.

Lista completa a castigatorilor premiilor Academiei de Film Europene pe 2015:

Cel mai bun film european: "Youth", de Paolo Sorrentino

Cea mai buna comedie europeana: "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence", de Roy Andersson

Cel mai bun regizor european: Paolo Sorrentino pentru "Youth"

Cea mai buna actrita europeana: Charlotte Rampling pentru rolul din "45 Years"

Cel mai bun actor european: Michael Caine pentru rolul din "Youth"

Cel mai bun scenarist: Yorgos Lanthimos si Efthimis Filippou pentru "The Lobster"

Premiul Carlo Di Palma pentru cel mai bun director de imagine: Martin Gschlacht pentru "Goodnight Mommy"

Premiul pentru cel mai bun editor de film al anului: Jacek Drosio pentru "Body"

Premiul pentru cel mai bun designer de productie: Sylvie Olivé pentru "Le Tout nouveau testament"

Premiul pentru cel mai bun design de costume: Sarah Blenkinsop pentru "The Lobster"

Cel mai bun compozitor european: Cat's Eyes pentru "The Duke of Burgundy"

Premiul pentru cel mai bun sunet: Vasco Pimentel si Miguel Martins pentru "As Mil e uma noites – Vol. I-III"

Descoperirea europeana a anului - premiul FIPRESCI: "Mustang", de Deniz Gamze Ergüven

Premiul pentru cel mai bun documentar european: "Amy", de Asaf Kapadia

Premiul pentru cel mai bun film de animatie european: "Song of the Sea", de Tomm Moore

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european: "Picnic", de Jure Pavlović

Premiul Eurimages pentru coproductie: Andrea Occhipinti

Premiul Academiei de Film Europene pentru intreaga activitate: Charlotte Rampling

Premiul pentru contributii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale: Christoph Waltz

Premiul onorific: Michael Caine

Premiul publicului pentru cel mai bun film european: "Marshland/ La Isla Minima", de Alberto Rodríguez


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.