O legenda a cinematografiei japoneze, a murit la varsta de 95 de ani, a anuntat, miercuri, familia artistei, citata de contactmusic.com.

Actrita nipona, care a dus o viata extrem de retrasa in ultimele patru decenii, a murit din cauza unei pneumonii, pe 5 septembrie, potrivit familiei sale, scrie MEDIAFAX.

Setsuko Hara a debutat pe marele ecran la varsta de 15 ani, in filmul "Tamerau nakare wakodo yo", lansat in 1935, si a devenit celebra doi ani mai tarziu, gratie coproductiei germano-nipone "The New Earth", un film creat pentru strange relatiile intre cele doua tari, care au devenit apoi aliate in Al Doilea Razboi Mondial.

Actrita nipona a aparut in peste 100 de filme pe parcursul carierei sale de peste 30 de ani, in timpul careia a colaborat cu regizori celebri, precum Akira Kurosawa si Tadashi Imai.

A ramas insa in memoria publicului larg gratie colaborarilor sale cu cineastul Yasujiro Ozu, regizorul dramei "Poveste din Tokyo" din 1953, in care ea a interpretat rolul principal. Setsuko Hara a jucat roluri principale in sase filme regizate de Yasujiro Ozu, cele mai cunoscute dintre acestea fiind "Banshun/ Late Spring" (1949), "Bakushu/ Early Summer" (1951) si "Tôkyô boshoku/ Tokyo Twilight" 1957".

Potrivit imdb.com, rolul ei tipic - variatii pe tema fiicei devotate parintilor si caminului familial - i-a adus si porecla care i-a ramas pana la retragerea din cariera: "Fecioara Eterna". Dintr-un anumit punct de vedere, realitatea s-a potrivit foarte bine rolurilor jucate in filme. Intr-o societate care considera casatoria si calitatea de a fi parinte ca pe niste atribute aproape obligatorii, Setsuko Hara a ramas necasatorita si fara copii, generand controverse in Japonia anilor 1950. Din fericire, era suficient de populara pentru a evita valurile de critici, dar, totusi, anii '50 au reprezentat un deceniu extrem de dificil pentru ea. A fost afectata de diverse boli, ratand din acest motiv mai multe roluri importante si a asistat la moartea fratelui ei - operator de imagine - intr-un bizar accident produs pe platourile de filmare.

Citeste si:
Probleme pentru Oana Moșneagu și Vlad Gherman, înainte de nuntă! Ce...
Probleme pentru Oana Moșneagu...

In 1963, la scurt timp dupa moartea mentorului ei, regizorul Yasujiro Ozu, celebra actrita s-a retras, brusc, din industria cinematografica. La varsta de 43 de ani, pe culmile gloriei, a refuzat categoric sa mai joace in filme, suparandu-i pe fanii ei, pe reprezentantii industriei cinematografice si pe cei ai presei. A lasat sa se inteleaga ca nu i-a placut niciodata actoria si ca si-a construit o cariera de actrita cu unicul scop de a putea sa isi intretina familia, care era foarte numeroasa. Aceasta explicatie a fost considerata ulterior drept cauza principala a scaderii popularitatii sale. A parasit Tokyo in acelasi an si s-a mutat intr-o casa de mici dimensiuni din Kamakura, picturalul orasel in care au fost realizate multe dintre filmele sale regizate de Yasujiro Ozu - unde regizorul a si fost inmormantat. Setsuko Hara trait singura pentru tot restul vietii, desi a continuat sa fie vizitata de prieteni, si a refuzat toate rolurile care i-au fost ulterior oferite.

Citeste si:
George Burcea a dat lovitura în cinematografie! Ce rol va...
George Burcea a dat lovitura...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.