Primul concert al lui Morrissey la Bucuresti, care a avut loc miercuri, la Sala Palatului, a insemnat, pe langa circa doua ore de hituri, solo si din perioada The Smiths, un prilej pentru artist de a face apel la constiinta publica privind violenta oamenilor fata de oameni, dar si fata de animale.

Show-ul artistului Morrissey a inceput la ora 20.00, cu un film de 30 de minute, care a prezentat o serie de nume ale muzicii, din genuri diverse, de la flamenco la rock, de la soul si funk la punk. Au fost proiectate piese ale unor cantareti si trupe precum The Ramones, The Apex Theory, Jose Greco, Leo Sayer, Charles Aznavour si Tina Turner.

Morrissey a venit la Bucuresti cu productia standard din turneul "World Peace Is None of Your Business", prin care isi promoveaza cel mai recent album, lansat in 2014. Astfel, cu imaginea lui Bruce Lee deasupra scenei, cei sase muzicieni au inceput concertul salutand printr-o plecaciune. "Salut! Bucuresti, be my guest!" ("esti invitatul meu", n.r.), au fost primele cuvinte ale lui Morrissey, dupa ce a interpretat cateva piese.

Din setlist-ul serii nu au lipsit piesele "Kiss Me A Lot", "First of the Gang To Die", "What She Said", "Everyday Is Like Sunday", "The Bullfighter Dies" si cea cu care isi incheie concertele, "The Queen Is Dead", in timpul careia a fost proiectata o imagine trucata care o infatisa pe regina Marii Britanii aratand degetul mijlociu.

Imagini cu numeroase acte de violenta savarsite de forte de ordine din lume au insotit piesa "Ganglord", insa mai cutremuratoare de atat au fost cele folosite pentru a ilustra cantecul The Smiths "Meat Is Murder", secvente din abatoare, animale maltratate si sacrificate, care s-au incheiat cu mesajul in limba romana afisat pe ecranul din spatele scenei: "Tu ce scuza ai? Carnea e crima".

Dupa ce a afirmat in fata publicului ca "cea mai mare amenintare este industria carnii, care - fie ca mananci animale sau nu - te va omori", alte doua personaje au fost aduse in atentia spectatorilor. O imagine proiectata cu textul "United King-Dumb" i-a avut ca protagonisti pe printul William si sotia acestuia, ducesa de Cambridge, Morrissey fiind un declarat oponent al familiei regale britanice.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

Publicul, despartit de scena printr-un rand de garduri, i-a acompaniat pe artisti pe tot parcursul concertului, majoritatea fara a-si ocupa locurile in sala. Morrissey a primit mai multe cadouri, printre care CD-uri, discuri si un steag al Romaniei. "Astazi, am hranit porumbeii in piata voastra principala din oras. N-a fost foarte palpitant", a glumit cantaretul britanic.

In plus, artistul, care, in ultimele luni, a fost in atentia presei mondene pentru mai multe declaratii controversate, a semnat in mijlocul concertului o carte primita din public, in ovatiile celor prezenti, a fost foarte comunicativ si a culminat, la bis, prin a-si scoate camasa pentru a o arunca in multime.

Steven Patrick Morrissey s-a nascut in Davyhulme, Marea Britanie, in 1959. La doar 20 de ani i se publica biografia lui James Dean, "James Dean nu este mort", influente sale literare variind de la Oscar Wilde la Johann Wolfgang Goethe, dar se declara de asemenea un fan inrait al muzicii pop si al cinematografiei. David Bowie, Ray Davies si Marc Bolan se numara printre idolii sai muzicali.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, cel mai complex eveniment din România...
Agri Trade Summit 2024, cel...

In 1982, incepe sa colaboreze cu chitaristul si compozitorul local Johnny Marr, astfel ia nastere unul dintre cele mai redubatibile duouri componistice al anilor '80. Celor doi li se alatura curand colegii de scoala ai lui Marr, Andy Rourke (bas) si Mike Joyce (tobe), si canta sub numele The Smiths.

Grupul a lansat sase albume de studio si mai multe single-uri de succes, intre anii 1983 - 1987, despartindu-se din cauza unui conflict dintre Morrissey si Marr, scrie MEDIAFAX.

Anul urmator, Morrissey s-a lansat solo, cu albumul "Viva", bine primit de fani si de critici depotriva, care a urcat pana pe locul 48 in topurile americane. Parcursul sau pe cont propriu inregistreaza chiar o notorietate mult mai mare in Statele Unite decat avusese vreodata trupa The Smiths.

Cel mai mare triumf este "Your Arsenal" (1992), nominalizat la premiul Grammy pentru cel mai bun album alternativ. Morrissey s-a declarat intotdeauna fascinat de scena glam-rock a anilor '70 si albumul acesta o dovedeste din plin - discul este produs de Mick Ronson, fost chitarist al lui David Bowie. Odata cu el incepe si cel mai de durata parteneriat profesional al sau, cu chitaristii Alain Whyte si Boz Boorer.

Citeste si:
10 lucruri pe care nu le știai despre Profesor Brian Cox. Numărul 9...
10 lucruri pe care nu le...

Urmeaza doua albume cu mai putin succes comercial, "Southpaw Grammar" (1995) si "Maladjusted" (1997). Tot in 1997, Mike Joyce, fostul baterist The Smiths, ii actioneaza in justitie pe Morrissey si Marr si obtine redevente pentru compozitie. Turneul "Oye Esteban" (1999 - 2000) are un foarte mare succes in America Latina, iar Morrissey revine in 2004 cu discul "You Are the Quarry", de pe care stralucesc single-urile "The World Is Full of Crashing Bores" si "How Can Anybody Possibly Know How I Feel?".

Jesse Tobias, fostul chitarist al formatiei Red Hot Chili Peppers, i se alatura pentru cateva luni, colaborand la "Ringleader of the Tormentors" (2006), produs de un alt fost asociat al lui Bowie, Tony Visconti, iar in 2009 sunt lansate discurile "Years of Refusal" si "Swords". Cea mai recenta aparitie discografica semnata de Morrissey este "World Peace Is None of Your Business", din iulie 2014.

Citeste si:
Morrissey: Mi se pare ca Spacey a fost atacat fara niciun rost
Morrissey: Mi se pare ca...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.