Cineasta belgiana Chantal Akerman, o personalitate a cinematografiei moderne si avangardiste, a murit luni, la Paris, la varsta de 65 de ani, informeaza huffingtonpost.fr.

Informatia a fost confirmata de producatorul ei, Patrick Quinet. "Era o cineasta cu un talent urias, care, prin singularitatea sa, a revolutionat cateva segmente ale cinema-ului international", a declarat acesta, fara sa dezvaluie insa cauzele exacte ale decesului. Cineasta belgiana suferea de tulburari maniaco-depresive. Potrivit cotidianului francez Le Monde, Chantal Akerman s-ar fi sinucis luni seara.

Provenind dintr-o familie de evrei originari din Europa Centrala care s-au mutat in Belgia in anii '30, Chantal Akerman si-a inceput cariera cinematografica la sfarsitul anilor '60 si a regizat peste 50 de filme apartinand unor genuri diferite, de la documentar la musical. Aborda in operele sale mai ales tema timpului si a memoriei.

In anii '70 s-a facut remarcata cu pelicule precum "Je, tu, il, elle" si "Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles". A regizat si filme populare, in anii 1990 - 2000, precum "Un schimb avantajos/ Un divan à New York" cu Juliette Binoche si William Hurt si "Captiva/ La Captive" cu Sylvie Testud.

Chantal Akerman era interesata si de arta contemporana, iar instalatiile sale au fost expuse la Bienala de la Venetia si Documenta din Kassel, scrie MEDIAFAX.

Ultimul ei film, "No Home Movie", consacrat mamei sale, care a supravietuit lagarului de concentrare de la Auschwitz, a fost prezentat in vara acestui an la Festivalul de la Locarno.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.