Scriitorul suedez Henning Mankell, exponent de seama al curentului literar "nordic noir", ale carui romane politiste din seria dedicata inspectorului Kurt Wallander au fost adaptate cu succes in filme si seriale TV, a murit din cauza unui cancer, luni, la varsta de 67 de ani.

Henning Mankell a fost diagnosticat cu cancer in ianuarie 2014 si a relatat aceasta experienta in ultimul sau volum, intitulat "Quicksand: What It Means To Be A Human Being", informeaza theguardian.com.

Scriitorul suedez a publicat peste 40 de romane - din care 11 l-au avut ca protagonist pe cel mai cunoscut personaj al sau, ofiterul de politie suedez Kurt Wallander - care s-au vandut in peste 40 milioane de copii pe plan mondial si au fost traduse in peste 40 de limbi, scrie MEDIAFAX.

Personajul Kurt Wallander, care a aparut in romane publicate intre anii 1991 si 2009, a fost interpretat de actorul Rolf Lassgård intr-o serie de filme suedeze pentru marele ecran, dar si in adaptari TV, una suedeza si alta britanica, in care a fost jucat de Krister Henriksson, respectiv Kenneth Branagh.

Henning Mankell a fost o personalitate de prim rang in genul literar "nordic noir", explorand partea intunecata a spiritului suedez si oferind cititorilor un univers aflat in opozitie cu imaginea oficiala a tarii sale, aceea a unei societati relativ lipsite de criminalitate.

Potrivit editurii Rao, Henning Mankell s-a nascut pe 3 februarie 1948, la Stockholm, dar a copilarit la Sveg. Si-a dorit inca din tinerete sã devina scriitor, dar a fost pasionat si de teatru, astfel ca, in 1966, isi incepe cariera in domeniu ca regizor asistent la Riks Theater in capitala Suediei. In anii 1970, activismul sau politic s-a manifestat pregnant, Menkell participand la proteste impotriva Razboiului din Vietnam si a regimului apartheid din Africa de Sud. Dupa ce a locuit in Zambia si in alte tari africane, Mankell a fost invitat sa devina directorul artistic al teatrului Avenido din Maputo. In ultimii ani, si-a petrecut timpul intre Mozambic si Suedia, spunand adeseori ca traia "cu un picior in zapada si cu unul in nisip".

Printre romanele sale publicate in limba romana se afla volume precum "Creierul lui Kennedy", "Omul din Beijing", "Pantofi italienesti" si "Ucigasi fara chip".

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.