Actrita Anca Sigartau a anuntat, printr-un mesaj pe Facebook, ca isi depune demisia din functia de director al Teatrului Municipal "Bacovia" din Bacau, iar, daca Primaria o va accepta, inseamna ca nu este un "om dorit" in aceasta institutie teatrala.

Anca Sigartau a castigat, in luna aprilie, concursul pentru ocuparea functiei de manager general al Teatrului Municipal "Bacovia". Dupa doar patru luni de activitate, Anca Sigartau a scris un lung mesaj pe reteaua de socializare Facebook, in care, printre altele, vorbeste despre decizia de a-si anunta demisia din aceasta functie.

"Aceste cuvinte nu se doresc a fi o justificare, ci o alarma, un semnal pe care il trag din pacate in ceasul al doisprezecelea. Un semnal pe care il trag acum cand, dupa toate explicatiile date, cu cifre si acte, vad in continuare ca imaginea mea, munca mea si a colegilor mei este terfelita si batjocorita. Cu insinuari, cautandu-se scandal acolo unde nu exista, cu minciuni si invective. Cu noroi...", a scris actrita pe Facebook.

Aceasta mentioneaza ca, la Bacau, a venit "cu draga inima", dorind sa faca ceva si a gasit un "teatru inert, incremenit in trecut, fara deschidere spre viitor, cu un repertoriu prafuit, fara recunoastere nationala sau internationala". "Am gasit un colectiv divizat, in care unii se plangeau de distributii preferentiale, in care unii acuzau «bataia de joc» artistica si umana. Am gasit un teatru in care mi s-a spus ca trebuie sa fac cum spun unii si totul va fi bine", mai scrie Anca Sigartau.

Totodata, actrita precizeaza ca nu s-a dus la Bacau pentru "fabulosul salariu de 2.400 de lei", pentru "conditiile de cazare de 5 stele" si pentru "a juca si a primi recunoastere artistica". "Nu am nevoie si toata lumea stie asta. Am venit in baza unui concurs, pe un proiect castigator, care a fost facut public. Va rog sa comparati dumneavoastra bacauanii ce am propus eu si ce au propus contracandidatii mei si sa spuneti daca am meritat sau nu sa castig", a mai scris Anca Sigartau.

"Am fost acuzata ca din comisie au facut parte colegii mei de scena Maia Morgenstern, George Ivascu sau Adrian Titieni. Am fost acuzata ca din comisie a facut parte viceprimarul Radu Ababei pe care il cunosc si cu care sunt prietena. Nu ma voi dezice de ei, oricat de marsave ar fi atacurile. Oamenii mentionati mai sus sunt profesionisti adevarati, au venit in comisie pentru calitatea si experienta lor in functiile detinute: managerul femeie al unui teatru de stat cu un buget similar Bacaului, managerul unui teatru de proiect Metropolis si rectorul UNATC Bucuresti. In plus de asta Radu Ababei este reprezentantul primariei, cum era si normal sa fie", a scris Anca Sigartau, pe contul sau de Facebook.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Totodata, actrita a mentionat ca nu accepta "minciuna si insinuarile", scrie MEDIAFAX.

"Trebuie sa stiti urmatoarele lucruri despre bugetul si situatia teatrului, asa cum le-am gasit in mai, cand am venit: - bani pentru productii proprii zero (...), - ultima montare ("Valentine's day in familie"), si o spun cat se poate de rapicat, de o mediocritate crasa, o rusine nedemna nici de camin cultural a fost facuta in octombrie. Am rugat, nu am cerut, de pe pozitia managerului care putea impune, dar repet am rugat toata echipa (artistic, tehnic, administrativ) sa functionam ca o «multinationala», fara concedii luate in masa, ci prin rotatie, cu un efort de echipa, cu inceperea stagiunii in septembrie, nu in a doua jumatate a lunii octombrie, cum era obisnuita. Am vorbit despre proiecte de viitor, despre necesitatile teatrului, despre dezvoltare artistica, logistica, de personal. Totul a fost acceptat si aprobat, totul a fost in regula. Niciun comentariu, nicio obiectie, nimic. In momentul in care am propus primele 3 spectacole, in momentul in care a fost pusa distributia la avizier, liderul de sindicat, fara mandat din partea sindicatului, dar sustinand acest lucru, a venit sa solicite concedii pentru toata lumea, sa ma ameninte cu legea si sa ma certe pentru epuizarea fizica si psihica a colectivului. Colectiv care nu intrase in nicio productie noua de mai bine de 7 luni!!!!!!!! Asadar am respectat solicitarea lor si am dat concediu tuturor. Trebuie sa fie foarte clar, in perioada festivalului THEATERSTOCK toata lumea a fost in concediu pentru ca au solicitat acest lucru prin liderul de sindicat Firuta Apetrei, nu pentru ca i-am trimis eu. (...) Nu ma cramponez de functia de director, pot trai foarte bine fara ea. Dar nu am venit la Bacau sa-mi bat joc de spectatori, sa ma fac ca fac teatru, sa ma cred mare valoare nationala si sa girez mediocritate. Am venit sa fac performanta si voi face daca voi fi lasata", a mai spus Anca Sigartau.

Citeste si:
Probleme pentru Oana Moșneagu și Vlad Gherman, înainte de nuntă! Ce...
Probleme pentru Oana Moșneagu...

De asemenea, actrita a precizat ca a mers la Bacau sa faca treaba, nu sa se asocieze si sa se complaca in mediocritate. "Am muncit pentru a ajunge unde sunt din punct de vedere artistic si O SPUN CAT SE POATE DE CLAR: ori vreti sa muncim impreuna si intelegeti asta, ori usa teatrului va e deschisa. Nu va convin ritmul, conditiile, politica repertoriala, usa teatrului este larg deschisa. Nu va tine nimeni cu forta aici", a compleatat Anca Sigartau.

Totodata, actrita spune ca a intalnit in teatru o echipa de oameni de "toata isprava", dornici de munca, dar si persoane care o contesta vehement.

"(....) Voci care ma ataca folosind limbaj suburban, barfa si comportament de mahala. Firuta, Goranda nu ma cobor la nivelul vostru dar stiu cu siguranta un lucru: voi nu va veti ridica la nivelul meu- o spun fara falsa modestie. Sunt un actor mai bun, sunt un manager care invata si va deveni mai bun, nu accept sa imi dea lectii artistice mediocritatea care se crede valoare nationala. Deocamdata, numele Sigartau inseamna ceva in lumea artistica si va insemna indiferent de atacurile voastre", a mai scris, pe Facebook, actrita.

Citeste si:
WhatsApp a picat în toată lumea. Utilizatorii au întâmpinat...
WhatsApp a picat în toată...

Anca Sigartau spune ca, in 4 luni, din care 2 de concediu, a avut urmatoarele activitati: "Zilele portilor deschise", primele doua proiecte noi - "Imblanzirea scorpiei", parte din programul "Shakespeare 365", si "Moara cu Noroc", parte din programul "Bacovia educativ - teatru de repertoriu scolar" -, doua spectacole noi in repertoriu, alte patru spectacole in pregatire din programul educativ, 3 spectacole din programul "Shakespeare 365", doua spectacole din programul "Bacovia Comedy", trei spectacole din programul "Independent" , doua spectacole din programul "Ca toti sa fie una", trei spectacole la sectia de animatie, un spectacol musical, festivalul Theaterstock.

"Ce oameni politici am suparat, ce calcule am stricat de am fost transformata in inamicul public numarul 1? Am depus un raport financiar, sunt pregatita in orice moment sa imi arat buna credinta. De ce am ajuns sa fiu bataia de joc a unor oameni lipsiti total de orice valente?", se intreaba Anca Sigartau.

Citeste si:
Unele funcții de pe Facebook, Instagram și WhatsApp, disponibile...
Unele funcții de pe Facebook,...

"Dragi bacauani, asta este atmosfera in care traim, in care ne desfasuram activitatea. Astea sunt atacurile la care a trebuit sa fac fata de la venirea mea in Bacau. Venire pe care astazi o regret. Lupte politice, interese de partid, polite platite, interese comerciale, presiuni din toate partile si de toate felurile. Poate ca s-a dorit un director obedient care sa fie vehicul electoral. Nu s-a obtinut asta. De aceea, dragi bacauani cred din inima ca nu ar trebui sa lasati teatrul pe mana unor indivizi care isi vad doar interesul propriu. Aveti grija pe cine alegeti in consiliu anul viitor, de ei depind destinele comunitatii. Alegeti oameni de valoare, alegeti buni gospodari si oameni de cultura, alegeti oameni educati si civilizati. Eu am decis sa-mi depun demisia", a scris Anca Sigartau.

Aceasta mai spune ca, daca Primaria decide sa accepte demisia ei, atunci inseamna ca nu este un "om dorit". Daca nu i se accepta demisia, isi doreste din toata inima ca lucrurile sa se indrepte. De asemenea, Anca Sigartau anunta, pe Facebook, viitoarele ei planuri.

Pe de alta parte, la Primaria Bacau nu a fost depusa, pana la momentul difuzarii acestei stiri, nicio cerere de demisie. Purtatorul de cuvant al Primariei, Ionut Tomescu, a declarat pentru MEDIAFAX ca nu se pot face comentarii oficiale, avand in vedere ca nu a fost depusa nicio cerere de demisie, iar cele scrise de Anca Sigartau sunt "pareri private" pe o retea de socializare.

"In momentul in care vom primi o hartie, ne vom formula un punct de vedere", a declarat Ionut Tomescu.

Anca Sigartau, nascuta pe 29 iulie 1967, in Bucuresti, este actrita de teatru si film. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale", la clasa profesorului Dem Radulescu, promotia 1991, potrivit site-ului Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti.

In perioada 2007-2008, a fost prezentatoarea emisiunii "Excentricii", la TVR Cultural. De cativa ani se ocupa de regizarea dublajelor in limba romana pentru desenele animate realizate de Disney si da voce unor personaje in aceste productii.

Anca Sigartau a primit premiul pentru cea mai buna actrita la Gala Tinerilor Actori - Costinesti, in 1989, precum si premiul pentru cel mai bun rol de comedie, pentru Puck, din"Visul unei nopti de vara", in 1992.

Printre filmele in care a jucat se numara "O zi la Bucuresti" (1986), "Padurea de fagi" (1987), "Zambet de Soare" (1987), "Si totul era nimic..." (2006), "Nunta muta" (2008), "Marilena" (2008). In ceea ce priveste rolurile in spectacolele de teatru, Anca Sigartau a jucat, printre altele, in "Visul unei nopti de vara", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1991), "Desteptarea primaverii", de Frank Wedekind, regia Liviu Ciulei (1991), "Trei Surori", de Anton Cehov, regia Alexandru Darie (1995), "Imblanzirea scorpiei", de William Shakespeare, regia Mihai Maniutiu (2000), "Richard al III-lea se interzice", de Matei Visniec.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.