Actrita americana Angelina Jolie a avertizat intr-o comisie a Parlamentului britanic, ca Statul Islamic (SI) foloseste violul ca arma de razboi la o scala fara precedent si a cerut liderilor politici occidentali sa aiba o reactie mai dura fata de aceia care comit astfel de acte.

Actrita hollywoodiana, care detine titlul de emisar special al Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR) si participa in mod activ la campanii organizate pe plan mondial pentru a evita folosirea violentelor sexuale in timpul conflictelor armate, a spus ca Statul Islamic foloseste violul ca o "politica" si a solicitat liderilor occidentali sa aiba "o reactie foarte puternica" fata de aceste acte, informeaza Reuters.

Mii de femei si fete au fost rapite, violate si vandute ca sclave sexuale de Statul Islamic dupa ce aceasta grupare militara a instaurat un califat pe teritorii din Siria si Irak in vara anului trecut, potrivit ONU si mai multor organizatii care militeaza pentru drepturile omului.

"Cea mai agresiva grupare terorista din lume din zilele noastre foloseste violul ca punct central al terorii sale si al modului sau de a distruge comunitati si familii", a declarat Angelina Jolie, marti, intr-o comisie a Parlamentului britanic.

Vedeta americana, care si-a unit fortele cu fostul ministru de Externe britanic William Hague, in 2012, pentru a lansa o initiativa internationala care sa previna violentele sexuale in timpul conflictelor armate, a vorbit cu mai multe adolescente cu care s-a intalnit in zone de razboi si care au fost violate.

Printre acestea s-a aflat si o tanara din Irak, in varsta de 13 ani, care a fost violata de mai multe ori, alaturi de cateva prietene ale ei, si, apoi, a fost vanduta pentru 40 de dolari, scrie MEDIAFAX.

In cadrul campaniei lor impotriva agresiunilor sexuale pe timp de razboi, Angelina Jolie si William Hague au initiat, in 2013, o declaratie publica prin care au cerut tuturor guvernelor lumii sa ii pedepseasca pe cei vinovati de comiterea unor astfel de acte, sa se faca dreptate si sa asigure siguranta victimelor. Declaratia a fost semnata de peste 150 de tari.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

In 2014, vedeta hollywoodiana si fostul ministru britanic au organizat primul summit global impotriva violentelor sexuale din zone de razboi, la Londra, la care au participat reprezentanti din peste 150 de tari, cu obiectivul de a face o prioritate din limitarea violentelor sexuale in acele zone si "desfiintarea culturii impunitatii" pentru aceia care se fac vinovati de astfel de acte reprobabile.

In discursul pe care l-a sustinut marti intr-o comisie din Parlamentul britanic care se ocupa de chestiunea violentelor sexuale, Angelina Jolie a vorbit despre impactul pe care l-a avut in ultimii trei ani initiativa ei din 2012 si a spus ca Statul Islamic impune violul "ca politica oficiala" in Siria si Irak.

"Este dincolo de ceea ce am vazut vreodata in acest sens", a spus Angelina Jolie. "Ei (militantii din SI, n.r.) spun: «Trebuie sa faci asta, acesta este modul prin care trebuie construita o societate, iti cerem sa violezi». Trebuie cu adevarat sa avem o reactie dura in acest moment fata de actiunile acestei grupari militare", a adaugat vedeta americana.

Citeste si:
Halloween la Castelul Bran. Oficiali din MAI: „Elon Musk și...
Halloween la Castelul Bran....

Criticii au pus sub semnul intrebarii succesul initiativei lansate de Angelina Jolie si William Hague, dupa ce presa internationala a raportat faptul ca Marea Britanie a cheltuit pentru organizarea acelui summit din 2015 un buget de cinci ori mai mare decat sumele alocate de aceasta tara pentru programele de stopare a violentelor sexuale in zonele de conflict.

Insa William Hague a aparat initiativa, spunand ca au fost facute progrese importante pe plan international si ca a crescut gradul de constientizare in randul populatiei mondiale in legatura cu nevoia de a stopa aceste infractiuni.

Fostul ministru de Externe britanic spune ca mii de militari din lumea intreaga au fost antrenati pentru a sti cum sa abordeze chestiunea violentelor sexuale in zonele de razboi. Printre acestia se afla fortele africane de mentinere a pacii, membri ai noii armate nationale din Mali si membri ai luptatorilor kurzi din Irak.

Citeste si:
10 lucruri FASCINANTE pe care nu le stiai despre muzica
A fost folosita ca arma de...

Si guvernele mai multor state au initiat o serie de actiuni in acest sens, inclusiv Republica Democrata Congo, care a implementat un plan de instruire a armatei in cazurile de violente sexuale. Croatia si Kosovo au adoptat o serie de legi ce vizeaza compensarea victimelor, a spus William Hague.

William Hague spune ca aceasta chestiune trebuie abordata atat de barbati, cat si de femei.

"Acestea sunt infractiuni care sunt comise aproape exclusiv de catre barbati si care se petrec - si s-au petrecut - timp de multi ani si raman nepedepsite si care ar trebui sa ii rusineze pe toti barbatii. Barbatii si liderii politici ai lumii au un rol crucial in rezolvarea acestei probleme", a spus fostul ministru britanic.

Angelina Jolie s-a asociat cu William Hague in lansarea acestor initiative, dupa ce fostul ministru a vizionat debutul regizoral al actritei americane, "In The Land Of Blood And Honey", un film despre dramele din timpul Razboiului din Bosnia (1992 - 1995), pe durata caruia istoricii estimeaza ca peste 20.000 de femei au fost violate.

Citeste si:
CNN: Liderul Statului Islamic ar fi murit intr-un raid american in...
CNN: Liderul Statului Islamic...

Angelina Jolie, in varsta de 40 de ani, a fost numita ambasador al bunavointei pentru Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati in 2001. In aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de emisar special, intrucat actrita americana a dovedit in circa un deceniu, de cand a devenit ambasadoare a bunavointei pentru UNHCR, un angajament exceptional fata de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat in ultimii ani peste cinci milioane de dolari programelor initiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea intreaga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.