Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, condamnat marti de un tribunal rus la o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare pentru "terorism", a fost trimis intr-un lagar de munca, informeaza site-ul publicatiei Financial Times.

Potrivit prestigioasei publicatii britanice, verdictul de marti reprezinta cea de-a doua sentinta pronuntata de o instanta rusa in mai putin de o saptamana impotriva unor cetateni straini, care au fost judecati in procese pe care opozantii actualului regim politic rus le-au asemanat cu "procesele-spectacol din era stalinista".

Un judecator de la Tribunalul din Rostov-pe-Don, un oras din sudul Rusiei, l-a condamnat marti pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, opozant al anexarii Peninsulei Crimeea de catre Federatia Rusa, la 20 de ani de inchisoare, pentru "terorism". Instanta rusa a considerat ca Oleg Sentsov si Alexander Kolchenko, un activist ucrainean de extrema stanga, se fac vinovati de faptul ca au complotat impotriva statului rus, incercand sa puna bazele unei grupari teroriste in Peninsula Crimeea. Alexander Kolchenko a fost condamnat la 10 ani de inchisoare intr-un lagar cu un regim sever de munca.

In urma cu o saptamana, un tribunal rus l-a condamnat pe Eston Kohver, un agent de securitate estonian, rapit din propria lui tara de Serviciul Secret al Federatiei Ruse (FSB) si acuzat de spionaj, la o pedeapsa de 15 ani de inchisoare. Nadia Savcenko, pilot de avion ucrainean, care lupta in estul Ucrainei, este judecata si ea in Rostov-pe-Don, pentru acuzatia de crima, dupa ce a fost capturata si adusa in Rusia.

Aceste procese sunt descrise de mai multi profesionisti rusi in domeniul legislatiei ca o revenire la procesele politice si la dovezile "fabricate", atat de comune in epoca dictatorului sovietic Iosif Stalin din anii 1930 si care au durat mai bine de un deceniu.

Criticand verdictul de marti, Federica Mogherini, Inalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, a spus: "Tribunalele rusesti nu au competenta de a judeca acte savarsite in afara teritoriului Rusiei, care este recunoscut de comunitatea internationala. UE considera ca acest caz incalca legislatia internationala si standardele elementare ale justitiei. UE continua sa ceara Federatiei Ruse sa ii elibereze imediat pe Oleg Sentsov si Alexander Kolchenko si sa garanteze reintoarcerea lor in conditii de siguranta in Ucraina".

Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

"Acest proces nu a avut absolut nicio legatura cu procedurile judiciare in vigoare si faptele nu ar trebui judecate in termeni care tin de justitia penala", a spus Kiril Koroteev, avocat principal al organizatiei Memorial, care militeaza pentru respectarea drepturilor omului.

Amnesty International a spus ca procesul lui Oleg Sentsov a fost "fatal viciat", notand de asemenea faptul ca o serie de plangeri credibile facute de acuzati, care au spus ca au fost torturati, au fost complet ignorate de tribunalul rus. "Intregul proces a fost creat pentru a transmite un mesaj. Se inscrie in propaganda de razboi folosita de Rusia impotriva Ucrainei si aminteste de procesele-spectacol in care disidentii erau judecati in epoca stalinista", a declarat Heather McGill, expert in probleme euroasiatice pentru Amnesty International.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

In varsta de 39 de ani, Oleg Sentsov a devenit o figura marcanta a protestatarilor din Maidan, piata centrala din Kiev, care l-au constrans pe presedintele ucrainean Viktor Ianukovici sa renunte la putere. Cineastul locuia in Crimeea, o regiune din sudul Ucrainei care a votat, intr-un referendum contestat de majoritatea comunitatii internationale, alipirea la Rusia. Oleg Sentsov este cunoscut gratie filmului sau din 2011 "Jucatorul/ Gamer", un lungmetraj despre un adolescent care incearca sa scape de realitate cu ajutorul jocurilor video.

Rusia: Celebru regizor ucrainean, condamnat la 20 de ani de inchisoare

Sentsov si Kolchenko, alaturi de alti doi cetateni ucraineni, au fost arestati in Peninsula Crimeea in mai 2014, dupa anexarea acestei peninsule de catre Rusia. Ei au fost acuzati ca au incendiat birourile in care functionau doua organizatii ruse si ca planuiau o serie de atacuri violente - acuzatii pe care ei le-au negat. In timpul anexarii Peninsulei Crimeea de catre Rusia, Sentsov si Kolchenko au oferit alimente soldatilor ucraineni care erau inconjurati in bazele lor militare de trupele de elita ale Rusiei.
Citeste si:
Festivalul Cannes 2022: TOP 10 filme care merită urmărite la ediția...
Festivalul de Film de la...

Oleg Sentsov a declarat ca a fost torturat si amenintat cu violul in timpul perioadei de detentie care a precedat procesul sau, insa anchetatorii rusi spun ca regizorul prezinta "tendinte sado-masochiste" si ca si-a provocat singur mai multe rani si vanatai.

Desi mai multi avocati rusi au denuntat revenirea sistemului juridic rusesc la practicile din era stalinista, Kiril Koroteev spune ca exista totusi cateva diferente fata de acea perioada. Acuzatii din tribunalele penale din Rusia zilelor noastre pot inca sa conteste acuzatiile care le sunt aduse, iar avocatii pot inca sa ii apere, spre deosebire de epoca anilor '30, cand avocatii acuzatilor cereau judecatorilor sa ii condamne pe clientii lor, asa cum se intampla adeseori in procesele staliniste, scrie MEDIAFAX.

Dupa o perioada de relativa deschidere in anii 1990, spune Kiril Koroteev, o serie de reforme in justitie initiate de administratia presedintelui Vladimir Putin in 2003 au redirectionat sistemul juridic rusesc spre verdicte rapide si stricte, nu catre obtinerea dreptatii. Profesionistii rusi din domeniul legii spun ca elementul-cheie care a produs aceasta schimbare a fost un sistem de evaluare a judecatorilor, in functie de numarul de condamnari, care oferea magistratilor stimulente financiare consistente pentru pronuntarea verdictelor de vinovatie.

Citeste si:
Ion Dichiseanu a stat într-un lagăr nazist
Ion Dichiseanu a stat într-un...

Marti, atunci cand judecatorul rus a pronuntat verdictul, Oleg Sentsov si Alexander Kolchenko au aparut zambitori si au adoptat o atitudine provocatoare, intonand imnul ucrainean. Saptamana trecuta, Oleg Sentsov s-a folosit de pledoaria sa in fata judecatorului pentru a lansa un apel plin de pasiune la adresa poporului rus, cerandu-i sa lupte pentru a invinge frica si letargia: "Si noi (poporul ucrainean, n.r.) am avut un regim politic criminal, dar am iesit in strada si ne-am luptat cu el. Acelasi lucru vi se va intampla si voua, mai devreme sau mai tarziu".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.