Cea de-a 11-a editie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), un eveniment cinematografic ce prezinta filme care nu sunt distribuite in circuitul multiplexurilor, va avea loc intre 19-30 august la Amfiteatru-La Pescarie din Vama Veche si intre 19-25 octombrie la Cinema Union din Bucuresti.

Deschiderea Ro-IFF 2015 comemoreaza 100 de ani de la genocidul armean printr-o proiectie speciala, prezentata in premiera nationala - "1915 Filmul", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Timp de un deceniu, Ro-IFF a adus in fata publicului peste 4.000 de filme, lungmetraje, scurtmetraje si documentare. De-a lungul acestor zece ani, festivalul i-a avut drept oaspeti de onoare, printre altii, pe Nick Powell (presedinte executiv al Academiei de Film Europene), Emir Kusturica (regizor, premiat la Cannes pentru "Underground", "Vremea tiganilor/ Time of the Gypsies", "Tata in calatorie de serviciu/ When Father Was Away On Business"), Kevin Costner (actor, premiat cu Oscar pentru "Dansand cu lupii/ Dances with Wolves"), Julie Taymour (regizoare nominalizata la Oscar pentru "Frida"), Nicola Piovani (autor de muzica de film, premiat cu Oscar pentru "Viata e minunata/ Life Is Beautiful"), Elliot Goldenthal (autor de muzica de film premiat cu Oscar pentru "Frida").

La cea de-a 11-a editie, Ro-IFF aduce atat filme bune, cat si multe surprize. Astfel, la Vama Veche vor fi proiectate lungmetraje din sectiunile competitionale CineBlackSea si Femeia in Cinema, precum si din sectiunile necompetitionale Focus, 2x3, XTREME, Rockzone (Club 27), Filmul de la miezul noptii/ Midnight Film. Peliculele vor fi reluate in etapa a doua a festivalului, la Bucuresti.

In plus, editia de anul acesta a festivalului se alatura celor care comemoreaza un eveniment tragic din istoria umanitatii: genocidul armean. In memoria victimelor de acum un secol, prima zi a evenimentului este dedicata unei proiectii speciale. In 2015, la exact 100 de ani de la genocidul armean, directorul unui teatru din Los Angeles pune in scena o piesa dedicata memoriei victimelor tragediei - o crima oribila, uitata si negata timp de un secol. Protestatarii inconjoara teatrul, actorii sunt speriati de o serie de accidente misterioase, iar fantomele trecutului par omniprezente. Misiunea sa este insa mai importanta decat pare. Aceasta este, pe scurt, povestea filmului care va deschide festivalul, pe 19 august, de la ora 21.00, la Amfiteatru - La Pescarie din Vama Veche: "1915 Filmul/ 1915 The Μovie", productie SUA, 2015, in regia lui Garin Hovannisian si a lui Alec Mouhibinan. Filmul ii are in distributie pe Simon Abkarian, Angela Sarafyan si Sam Page.

Citeste si:
Un copil a ajuns din Vama Veche până în apele Bulgariei pe o saltea...
Un copil a ajuns din Vama...

Filmul reprezinta debutul celor doi regizori, iar la proiectia speciala va participa Garin Hovannisian.

Istoricii numesc ceea ce s-a intamplat in aprilie 1915 "genocidul armean", primul genocid din lume. In 2015, primul care a vorbit oficial despre acesta a fost papa Francisc. Au urmat multe tari care, prin declaratii oficiale, au condamnat acest episod. In aprilie 2015, milioane de armeni din toata lumea au manifestat pasnic pentru a comemora acest trist eveniment, dar si impotriva a 100 de ani de negare, tacere si indiferenta.

Romania International Film Festival este un eveniment care promoveaza cineasti est-europeni din zona Marii Negre (in special prin competitia CineBlackSea) si are, de asemenea, o sectiune competitionala rezervata femeilor-regizor (Woman in Cinema). De asemenea, Ro-IFF se alatura tuturor celor care si-au unit vocile si actiunile in vederea ajutorarii regizorului ucrainean Oleg Sentsov, retinut de Securitatea din Rusia (FSB) in mai 2014.

Citeste si:
Kronenbourg 1664 Blanc continuă parteneriatul cu TIFF
Kronenbourg 1664 Blanc...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.