Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, este propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina alta decat engleza" a premiilor Oscar 2016.

Anul acesta, 14 pelicule au fost considerate eligibile pentru a deveni propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film strain" a premiilor Oscar 2016, au declarat pentru MEDIAFAX, pe 28 iulie, reprezentantii Centrului National al Cinematografiei (CNC).

In afara de "Aferim!", in aceasta cursa au intrat "Cel ales", de Cristian Comeaga, "Quod Erat demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, "Poarta alba", de Nicolae Margineanu, "Ana", de Alexa Visarion, "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, "Live", de Vlad Paunescu, "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Carmen", de Doru Nitescu, "Doar cu buletinul la Paris", de Serban Marinescu, "Terapie pentru crima", de Cristian Vasilescu, "Cuscrii", de Radu Potcoava, "Alt Love Building", de Iulia Rugina, si "Fata cu ochii verzi", de Mihai Mihaiescu.

Reprezentantii CNC au declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca juriul care a desemnat propunerea Romaniei pentru o nominalizare la Oscar 2016 a fost format din Cristina Corciovescu, Magda Mihailescu, Ileana Barsan, Eugenia Voda, Irina Margareta Nistor, Mihai Fulger, Iulia Blaga si Dana Duma, scrie MEDIAFAX.

Filmul "Aferim!" a fost ales sa reprezinte Romania la premiile Oscar 2016 cu majoritatea voturilor membrilor juriului.

"Aferim!" - pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai buna regie la Festivalul de la Berlin 2015 - este un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu), cauta un rob fugar (Cuzin Toma). Din distributie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc si Alexandru Bindea.

Citeste si:
Will Smith a demisionat de la Academia Oscarurilor, după ce l-a...
Will Smith a demisionat de la...

Scenariul filmului este scris de Radu Jude si Florin Lazarescu, imaginea este realizata de Marius Panduru, montajul ii apartine lui Catalin Cristutiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucretia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Paparuz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanta Vintila-Ghitulescu, iar producator este Ada Solomon.

"Aferim!" este o productie Hi Film, in colaborare cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development Romania, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, in asociere cu EZ Films si cu participarea HBO Romania. Filmul a fost finantat de Centrul National al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund si Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Citeste si:
Primul film romanesc, regizat de Radu Jude, recompensat cu Globul...
Primul film romanesc, regizat...

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acorda premiile Oscar, productiile eligibile la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina" trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent intr-o alta limba decat engleza. Pentru anul viitor, sunt considerate eligibile filmele lansate in tara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2014 si nu mai tarziu de 30 septembrie 2015. De asemenea, filmele eligibile trebuie sa fi rulat cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf din tara de origine si sa aduca incasari producatorului si distribuitorului.

Propunerile tarilor trebuie sa fie primite de Academia de film americana pana la data de 1 octombrie a anului in curs. Fiecare tara poate avea o singura propunere.

Fiecare tara poate propune o productie proprie pentru aceasta distinctie, iar, dintre zecile de propuneri, este alcatuita mai intai o lista scurta de noua pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizari.

Citeste si:
Lungmetrajul "Aferim! ", marele castigator la Gala Premiilor Gopo 2016
Lungmetrajul "Aferim! ",...

Drama poloneza "Ida", de Pawel Pawlikowski, a castigat Oscarul pentru cel mai bun film strain la editia din 2015 a acestor prestigioase premii. Anul trecut, propunerea Romaniei la Oscarul pentru cel mai bun film strain a fost pelicula "Cainele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu. Nominalizarile pentru cea de-a 88-a editie a premiilor Oscar vor fi anuntate pe 14 ianuarie 2016, iar gala de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc pe 28 februarie. Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor "Lampa cu caciula", "Alexandra", "O umbra de nor", "Trece si prin perete", care au castigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericita fata din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toata lumea din familia noastra", a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Berlin, in sectiunea Forum. "Toata lumea din familia noastra" a obtinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d'Or si premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului International de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF si premiul pentru regie, alaturi de premiul publicului la B-EST IFF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.