LifeStar 1 Iulie 2015 18:27
Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, castigator al trofeului Ursul de Argint pentru cea mai buna regie la Festivalul de Film de la Berlin 2015, va rula pe marile ecrane din Franta incepand cu data de 5 august, potrivit allocine.fr.

"Aferim!", in regia lui Radu Jude, este un film istoric a carui actiune are loc in Tara Romaneasca a inceputului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu), cauta un rob fugar (Cuzin Toma). Din distributie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc si Alexandru Bindea.

Scenariul filmului este scris de Radu Jude si Florin Lazarescu, imaginea este realizata de Marius Panduru, montajul ii apartine lui Catalin Cristutiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucretia Bunescu, costumele au fost realizate de Dana Paparuz, scenografia, de Augustina Stanciu, consilier istoric a fost Constanta Vintila-Ghitulescu, iar producator este Ada Solomon.

"Aferim!" este o productie Hi Film, in colaborare cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development Romania, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, in asociere cu EZ Films si cu participarea HBO Romania. Filmul a fost finantat de Centrul National al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene, scrie MEDIAFAX.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor "Lampa cu caciula", "Alexandra", "O umbra de nor", "Trece si prin perete", care au castigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericita fata din lume", a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toata lumea din familia noastra", a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Berlin, in sectiunea Forum. "Toata lumea din familia noastra" a obtinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu Bayard d'Or si premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeulFestivalului International de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF si premiul pentru regie alaturi de premiul publicului la B-EST IFF.

Citeste si:
Theo Rose a terminat filmările pentru Clanul: „Din august mă...
Theo Rose a terminat...

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, a fost desemnat marele castigator la Festivalul International de Film IndieLisboa, in luna mai a acestui an, si a fost proiectat la mai multe evenimente de profil internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.