Premiul Lumière este cea mai inalta distinctie care va fi decernata la cea de-a saptea editie a Lumiere Grand Film Festival din Lyon, Franta, un eveniment organizat in perioada 12 - 18 octombrie, informeaza lefigaro.fr.

Premiul Lumière va fi decernat in acest an cineastului american Martin Scorsese, "pentru ansamblul operei sale, pentru cinematografia sa generoasa, pentru lupta sa neincetata pentru salvarea cinematografiei din trecut, pentru fictiunile sale, pentru documentarele sale, pentru iubirea lui pentru muzica, pentru bunavointa aratata tinerilor cineasti din lumea intreaga, dar si pentru rasul lui molipsitor", au precizat organizatorii festivalului intr-un comunicat oficial.

Martin Scorsese ii va urma astfel lui Pedro Almodovar, laureatul din 2014 al acestui premiu care recompenseaza un cineast cu o contributie exceptionala la dezvoltarea cinematografiei mondiale. Cineastul american va calca pe urmele altor cineasti de marca recompensati cu acest trofeu la editiile anterioare ale festivalului - Clint Eastwood (2009), Milos Forman (2010), Gérard Depardieu (2011), Ken Loach (2012) si Quentin Tarantino (2013), scrie MEDIAFAX.

Festivalul Lumière, care se va desfasura la Lyon, in perioada 12 - 18 octombrie, va organiza o serie de evenimente speciale si in onoarea altor personalitati din industria cinematografica - regizorul japonez Akira Kurosawa, regizorul francez Julien Duvivier, umoristul, actorul, regizorul si producatorul Jean Yanne si compozitorul de muzica de film Alexandre Desplat.

Celebra actrita italiana Sophia Loren va fi invitatul de onoare al festivalului din acest an.

Alte evenimente vor fi organizate pentru a marca o serie de trei aniversari speciale - studiourile Gaumont vor implini 120 de ani de existenta, studioul de animatie Pixar va implini "varsta" de 30 de ani, iar procedeul Technicolor isi va celebra centenarul. Regizorul Nicolas Winding Refn va prezenta in cadrul festivalului volumul "L'Art du regard", publicat de editura Actes Sud, ce contine o colectie de afise ale unor filme erotice.

Citeste si:
Will Smith a demisionat de la Academia Oscarurilor, după ce l-a...
Will Smith a demisionat de la...

Intr-o cariera de peste sase decenii in industria cinematografica, Martin Scorsese este considerat unul dintre cei mai influenti cineasti americani contemporani, fiind autorul unor filme devenite clasice, precum "Soferul de taxi/ Taxi Driver" (1976), "Taurul furios/ Raging Bull" (1980) si "Baieti buni/ Goodfellas" (1990), dar si al unor pelicule mai recente, extrem de bine primite de public si de critici, precum "Bandele din New York/ Gangs of New York" (2002), "Aviatorul/ The Aviator" (2004), "Hugo" (2011) si "Lupul de pe Wall Street" (2013). Martin Scorsese, in varsta de 72 de ani, a primit si 12 nominalizari la Oscar, trofeu pe care l-a obtinut in cele din urma in 2007, cu filmul "Cartita/ The Departed".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.