LifeStar 9 Iunie 2015 14:10
José Carreras va sustine un concert, pe 26 noiembrie, de la ora 20.00, la Complexul Romexpo din Bucuresti, informeaza organizatorii evenimentului.

José Carreras s-a nascut pe 5 decembrie 1946, in Barcelona, Spania, iar, 28 de ani mai tarziu, dupa interpretarea rolului Pinkerton din "Madame Butterfly", la New York City Opera, era ovationat si adulat atat de public, cat si de critici. José Carreras a facut parte si din proiectul "Cei trei tenori", alaturi de Placido Domingo si Luciano Pavarotti, cu care a inceput in 1990 o serie de concerte foarte populare, care au continuat pana in 2003, cand Pavarotti s-a retras din cauza unor probleme de sanatate.

Cariera sa cuprinde peste 60 de roluri interpretate pe marile scene muzicale ale lumii, dar si inregistrari cu mari artisti care au activat in afara ariei muzicii clasice, precum Diana Ross, Klaus Meine, Charles Aznavour, Sarah Brightman etc.

José Carreras a inceput sa cante la varsta de 8 ani, cand a interpretat cunoscuta arie din "Rigoletteo", de Verdi, "La donna è mobile", piesa care va ramane una dintre favoritele repertoriului sau. Era fascinat de Mario Lanza, pe care il vazuse in rolul titular al filmului "Caruso", consacrat vietii marelui tenor italian.

Dupa studii la Conservatorul de Muzica din Barcelona, a debutat in 1970, cu rolul Flavio din "Norma", de Vincenzo Bellini, cu Montserrat Caballé in rolul principal. Remarcat, a fost invitat de celebra soprana sa cante in "Lucrezia Borgia", de Gaetano Donizetti, primind primul sau rol principal - Gennaro. Si tot alaturi de ea, a cantat pentru prima data la Londra, in "Maria Stuarda", de Gaetano Donizetti, si apoi in alte 15 productii.

Consacrarea internationala a venit repede, fiind invitat pe multe dintre principalele scene lirice ale lumii. In 1972, si-a facut debutul american, in rolul Pinkerton din "Madame Butterfly". A fost ovationat atat de public, cat si de criticii de peste ocean. La 28 de ani interpretase deja 24 de roluri principale de tenor. Presa il adora, iar chipul sau aparea in multe publicatii cunoscute din lume, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Tenorul Mario Frangoulis canta in premiera in Romania
Tenorul Mario Frangoulis...

Diagnosticat cu leucemie, tenorul a dovedit ca are o personalitate puternica, luptand si invingand aproape miraculos boala, iar, din 1988, dupa recuperarea sa, a infiintat Fundatia Internationala José Carreras pentru lupta impotriva leucemiei. Dupa infiintarea fundatiei, a alocat mult timp pentru strangerea de fonduri, organizand din 1995 gale live la televiziunea din Leipzig. Pana in prezent, tenorul a reusit sa stranga din donatii peste 71 de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.