LifeStar 3 Iunie 2015 15:35
Astrofizicianul britanic Stephen Hawking, care sufera de peste 50 de ani de scleroza laterala amiotrofica, o maladie care i-a paralizat corpul, spune ca s-ar gandi la sinucidere asistata daca ar deveni o povara pentru cei dragi, informeaza dailymail.co.uk.

Fizicianul este un suporter infocat al dreptului omului de a muri si spune ca ar alege sinuciderea asistata daca ar suferi dureri mari sau daca ar deveni o povara pentru cei dragi. Hawking, care a facut aceste afirmatii intr-un interviu pentru realizatorul TV Dara O'Briain, spune ca incalcarea dreptului de a muri in cazul unor persoane extrem de bolnave este "cea mai mare forma de lipsa de demnitate".

Totusi, fizicianul subliniaza ca nu are nicio intentie de a incetini ritmul planurilor sale, adaugand: "Sa fiu al naibii daca voi muri inainte sa descopar mai multe din tainele Universului". In acelasi interviu, fizicianul, care sufera de timiditate, a mai spus ca din cauza bolii sale s-a simtit uneori izolat, dar si trist pentru ca nu se putea juca cu copiii sai.

Interviul va fi difuzat pe postul de televiziune BBC1, pe 15 iunie, si mai include imagini cu copiii fizicianului, Lucy, in varsta de 45 de ani, si Tim, in varsta de 36 de ani, care prezinta viata si cariera tatalui lor, dar si discutii cu studentii acestuia de la Universitatea Cambridge. Intr-un alt interviu din 2013, Hawking a spus ca, desi sprijina sinuciderea asistata, este de parere ca trebuie pusa la punct o legislatie care sa previna abuzurile, scrie MEDIAFAX.

In perioada 1998 - 2014, britanicii au reprezentat al doilea cel mai numeros grup de straini care a apelat la serviciile clinicii Dignitas din Zurich, Elvetia, unde pacientii sunt ajutati sa moara. Britanicii au fost depasiti doar de germani. Astfel, in aceasta perioada, 920 de germani, 273 de britanici si 194 de francezi au apelat la serviciile acestei clinici.

In Elvetia, sinuciderea asistata este permisa in anumite conditii: pacientii trebuie sa dovedeasca faptul ca sunt in deplinatatea facultatilor mintale si capabili sa-si administreze singuri doza letala de medicament. In 2010, tarifele organizatiei erau de aproximativ 3.200 de lire sterline (4.400 de euro) pentru pregatiri si sinucidere asistata si de 6.500 de lire sterline (8.900 de euro) pentru cei care doresc si inmormantare si alte servicii.

Stephen Hawking a fost diagnosticat cu o maladie neuronala degenerativa (scleroza laterala amiotrofica) la varsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus in acel moment ca mai avea de trait cel mult doi sau trei ani. Ajuns in prezent la varsta de 73 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciati oameni de stiinta din lume, fiind cunoscut pentru lucrarile sale despre gaurile negre si pentru cartea sa "Scurta istorie a timpului" ("A Brief History of Time"), devenita un bestseller international.

Citeste si:
9 teorii ale conspiratiei absurde ce ar putea fi adevarate
Teorii ale conspiratiei ce ar...

Fostul sef al catedrei de matematica de la Universitatea Cambridge, un post detinut in trecut si de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat in trecut din cauza comentariilor sale despre religie. Cartea sa intitulata "The Grand Design", lansata in 2010, a provocat un scandal urias in randul liderilor religiosi, deoarece Hawking sustinea in acest volum ca nu este nevoie de o forta divina pentru a explica aparitia Universului. Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic, in 1982, si este membru al Academiei de stiinte americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.