LifeStar 27 Mai 2015 15:06
Regizorul Radu Gabrea va fi omagiat la Berlin printr-o retrospectiva organizata in perioada 8 - 12 iunie, in cadrul manifestarii urmand sa fie difuzat si cel mai recent film al sau, "O poveste de dragoste, Lindenfeld".

Retrospectiva Radu Gabrea va fi organizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman la Berlin si in colaborare cu prestigiosul cinematograf Filmkunst 66, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Programul cuprinde cinci dintre filmele de referinta din cariera cineastului roman si debuteaza pe 8 iunie, de la ora locala 20:00, cu cel mai recent lungmetraj al acestuia, "O poveste de dragoste, Lindenfeld". Seara de deschidere se va desfasura in prezenta regizorului Radu Gabrea si a producatorului Victoria Cocias, vizionarea fiind urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri.

Radu Gabrea si Victoria Cocias vor participa la intreaga serie de proiectii de la Filmkunst 66, ce va continua cu prezentarea urmatoarelor filme: "Manusi Rosii" (2010), pe 9 iunie, "Calatoria lui Gruber" (2008), pe 10 iunie, "Rosenemil" (1992/1993), pe 11 iunie, si "Un barbat ca Eva" (1984), pe 12 iunie.

Referindu-se la Radu Gabrea drept unul dintre cei mai prolifici regizori romani contemporani, Dominique Nasta, doctor in filosofie si litere la Université Libre de Bruxelles, scria in Contemporary Romanian Cinema: "Dupa o cariera de 40 de ani a lui Radu Gabrea, cuprinzand un numar impresionant de filme documentare si de fictiune, care nu au facut parte din ceea ce se numeste in mod general «film de autor», Radu Gabrea optand in mod deliberat pentru filme orientate spre o mai larga audienta, el a reusit totusi sa-si castige un statut unic printre cineastii romani, acela de autentic regizor european, sfidand timpul printr-o constanta preocupare de a imbina in mod armonios in filmele sale fapte istorice relevante cu forme filmice de fictiune de mare interes artistic. «Citizen Gabrea [Kane]» ar fi cu siguranta cea mai potrivita porecla a regizorului".

Citeste si:
Berlin: Reducerea livrărilor de gaz rus către Europa reprezintă un...
Berlin: Reducerea livrărilor...

Radu Gabrea s-a nascut in 1937, la Bucuresti. In 1956 are loc o prima ciocnire a studentului in anul II la Institutul de Constructii Radu Gabrea cu regimul comunist: este arestat pentru intentia de a participa impreuna cu alti studenti la o manifestatie de solidaritate cu Revolutia din Ungaria. Dupa 9 luni de arest, acesta este eliberat si apoi readmis la Facultatea de Constructii, pe care a absolvit-o, devenind inginer in constructii civile si industriale. Cativa ani mai tarziu, se inscrie la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) din Bucuresti.

Lungmetrajul sau de debut, "Prea mic pentru un razboi atat de mare", realizat in 1969, dupa un scenariu de D. R. Popescu, este premiat la Festivalul de la Locarno in 1970 si selectionat in sectiunea Quinzaine des réalisateurs a Festivalului de la Cannes, in acelasi an.

Citeste si:
Retrospectivă 2021. Ioan Bîrlădeanu: A fost un an marcat de...
Retrospectivă 2021. Ioan...

A doua ciocnire majora cu regimul comunist are loc in 1974. Filmul sau, "Dincolo de nisipuri", dupa un roman de Fanus Neagu, cu Dan Nutu, George Constantin, Mircea Albulescu, Emil Botta si Gina Patrichi, este oprit din ordinul personal al lui Nicolae Ceausescu. Filmul a fost selectat la Quinzaine des réalisateurs, la Cannes, in acelasi an. Cariera fiindu-i compromisa, regizorul Radu Gabrea se hotaraste sa emigreze in Germania, tara de origine a mamei, in 1975. In cei 20 de ani petrecuti aici, Gabrea realizeaza o serie de filme in limba germana, printre care si "Un barbat ca Eva", inchinat cineastului Rainer Werner Fassbinder.

Dupa Revolutie se intoarce in Romania, unde regizeaza o serie de filme romanesti: "Struma", "Noro", "Mostenirea Goldfaden", "Cocosul decapitat", "Calatoria lui Gruber", "Manusi rosii", "Moartea Ceausestilor - Trei zile pana la Craciun" si "O poveste de dragoste, Lindenfeld". In 2002, regizorului Radu Gabrea i se acorda Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler, din partea presedintiei Romaniei, pentru ca in februarie 2011 sa primeasca Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Citeste si:
Orban, mesaj de Sfântul Andrei: „Îl putem omagia din casele noastre”
Orban, mesaj de Sfântul...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.