LifeStar 8 Mai 2015 12:38
Evolutia muzicii pop din Occident, lansata intre anii 1960 si 2010, a fost analizata de cercetatorii britanici, care au ajuns la concluzia ca acest stil muzical a trecut prin trei "revolutii" in ultima jumatate de secol, informeaza bbc.com.

Cercetatorii de la Universitatea Queen Mary si de la Imperial College din Londra au analizat peste 17.000 de cantece pop care au intrat in topul US Billboard Hot 100. Ei au descoperit trei revolutii muzicale - in 1964, 1983 si 1991 - si au remarcat disparitia acordurilor de blues din topuri, dar si nasterea stilului disco. Studiul a fost publicat in revista editata de Royal Society Open Science.

Aceiasi cercetatori au respins, de asemenea, afirmatiile potrivit carora piesele din stilul pop au inceput sa se semene foarte mult intre ele si sa sune aproape la fel. Savantii britanici au analizat diferite caracteristici ale muzicii, inclusiv armonia, modificarile de acorduri si de timbru (care definesc calitatea tonalitatii unor compozitii muzicale), si au analizat apoi felul in care aceste elemente s-au schimbat de-a lungul anilor.

La inceputul anilor 1960, acordurile din gama denumita "dominanta cu septima", folosite in muzica jazz si blues, au inceput sa dispara. In locul lor, in 1964, invazia trupelor britanice - de la The Beatles si pana la The Rolling Stones - a introdus in topurile muzicale un sunet nou, radical, tipic pentru stilul rock, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii spun ca aceasta a fost prima dintre cele trei revolutii stilistice muzicale - perioade marcate de o modificare extrem de rapida a pieselor intrate in topul Billboard. Noua tehnologie, reprezentata de sintetizatoare, sampler-uri si sintetizatoare de ritm, a condus la o a doua schimbare majora, produsa in 1983. Cea de-a treia, aparuta in 1991, s-a produs atunci cand muzica rap si muzica hip-hop au patruns in mainstream.

Cercetatorii britanici mai spun ca anumite schimbari muzicale au patruns mai lent in topuri, dar au inca un impact major asupra muzicii actuale. "Acordurile minore cu septima au fost introduse in topuri prin intermediul muzicii funck, soul si disco, in anii '70. Nu au determinat o revolutie, insa ele nu erau prezente inainte de acel moment si nu au disparut dupa aceea. Noile piese folosesc si in zilele noastre aceste acorduri", au declarat autorii studiului.

Citeste si:
Care sunt cele mai bune accesorii și echipamente complementare...
Care sunt cele mai bune...

Ei considera ca muzica a evoluat in mod constant si a continuat sa se schimbe pe parcursul ultimei jumatati de secol. Totusi, a existat si o deviatie minora de la aceasta tendinta generala: introducerea rock-ului pe stadioane in anii 1980 a facut ca, pentru o vreme, muzicii occidentale sa ii lipseasca diversitatea. "Multe piese rock si metal, precum cele interpretate de Bon Jovi si Bruce, au patruns in topuri, iar ele au detinut procente foarte mari din topurile generale. Dar apoi au aparut stilurile rap si hip-hop. Hip-hopul a salvat topurile", au declarat autorii studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.