LifeStar 3 Mai 2015 10:38
Legendara balerina rusa Maia Plisetkaia, una dintre cele mai importante dansatoare si coregrafe din toate timpurile, a murit sambata, la varsta de 89 de ani, potrivit unui anunt facut de directorul general al Teatrului Balsoi, Vladimir Ourin, citat de Russia Today.

Maia Plisetkaia a murit in Germania, in urma unui atac de cord. "Sotul ei, compozitorul Rodion Schedrin tocmai m-a sunat. Ea a murit in urma unui atac de cord - doctorii germani au facut tot ce au putut, dar nu au putut sa o salveze", a declarat Vladimir Ourin, pentru agentia rusa de stiri TASS, citata de site-ul televiziunii Russia Today.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis condoleante familiei celebrei balerine, potrivit news.yahoo.com. Nascuta pe 20 noiembrie 1925, la Moscova, Maia Plisetkaia a fost considerata una dintre cele mai importante balerine ale secolului al 20-lea. A facut parte dintr-o proeminenta familie de artisti rusi cu origini evreiesti. Tatal sau a fost impuscat mortal in 1938 de regimul Stalin, iar mama sa de profesie actrita a fost acuzata de tradare si trimisa intr-un lagar din Kazahstan, scrie MEDIAFAX.

Maia Plisetkaia a fost apreciata atat datorita tehnicii sale desavarsite si interpretarii dramatice, cat si pentru faptul ca spectacolele sale au sfidat conventiile sovietice. S-a alaturat Teatrului Balsoi in 1943, la varsta de 18 ani, si a devenit unul din starurile acestei institutii de spectacole. A cunoscut faima internationala dupa ce interdictia sa de a calatori a fost ridicata chiar de catre Nikita Hrusciov in 1959, cu un an inainte ca Plisetkaia sa devina prim-balerína a Teatrului Balsoi. Maia Plisetkaia a dansat timp de peste cinci decenii, retragandu-se din activitate abia in 1990.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.