Lista completa a castigatorilor premiilor Gopo 2015 - considerate echivalentul romanesc al trofeelor Oscar -, care au fost decernate luni seara, la Sala Studio a Teatrului National Bucuresti (TNB).

Filmul "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a fost marele castigator al serii, dupa ce a obtinut noua premii Gopo din 12 nominalizari. Astfel, lungmetrajul lui Nae Caranfil a obtinut premiile categoriilor "cel mai bun film", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu", "cea mai buna imagine" (Marius Panduru), "cel mai bun montaj" (Catalin Cristutiu, Larry Madaras, Roberto Silvi), "cel mai bun sunet" (Alexandru Dumitru, Marius Leftarache, Florin Tabacaru), "cea mai buna muzica originala" (Laurent Couson), "cele mai bune costume" (Doina Levintza) si "cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura" (Lucas Coulon, Maria Andreescu, Laura Ozier, Elena Tudor).

Lungmetrajul "Q.E.D.", de Andrei Gruzsniczki, care primise cele mai multe nominalizari la premiile Gopo 2015 - 17 -, a obtinut cinci premii, printre care cele patru dedicate categoriilor de interpretare. Atat "Q.E.D.", cat si "Closer to the Moon" au scenarii inspirate din perioada comunismului.

Astfel, scenariul filmului lui Nae Caranfil - o coproductie internationala Romania/ Italia/ Polonia/ Franta, cu o distributie hollywoodiana, in rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului roman, precum Mark Strong, Vera Farmiga si Harry Lloyd - este inspirat din fapte reale petrecute in Bucurestiul anului 1959, cand un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Bancii Nationale punea intreaga tara pe jar.

De cealalta parte, drama stilizata, filmata in alb-negru, "Quod Erat Demonstrandum" duce publicul inapoi in Romania anilor 1980. Un matematician ar vrea sa-si publice lucrarea in afara tarii conduse de Nicolae Ceausescu, dar nu este usor sa scape de cenzura statului si sa o scoata din tara, scrie MEDIAFAX.

In timpul galei Gopo de luni seara, trei momente speciale au fost dedicate actritelor Eugenia Bosanceanu si Coca Bloos si regizorului de filme de animatie Ion Truica. 81 de filme romanesti lansate in cinematografe si in festivaluri in 2014 au fost luate in considerare pentru nominalizarile celei de-a noua editii a galei premiilor Gopo. Nominalizarile la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselectie alcatuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producatorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocaltei si criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihailescu, Iulia Blaga, Florin Barbu si Ada Maria Ichim.

Citeste si:
Cine sunt câștigătorii Galei Green Report?
Cine sunt câștigătorii Galei...

Dupa anuntul nominalizarilor, peste 450 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film romanesti au votat pentru desemnarea castigatorilor trofeelor din acest an, fie in plic sigilat, prin posta, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit si consultanta PwC Romania, cu care organizatorii premiilor Gopo au demarat in 2011 un parteneriat.

Sala Studio a Teatrului National Bucuresti a gazduit pentru prima oara evenimentul care rasplateste, in fiecare an, performanta din filmul romanesc. Prezentatorii galei din acest an au fost actorii Paul Ipate si Diana Cavallioti.

Gala Premiilor Gopo a fost transmisa in direct pe TVR 2, TVR HD si Radio Romania Cultural si online, pe www.premiilegopo.ro si www.tvrplus.ro. Gala premiilor Gopo 2015 a fost organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), Primariei Municipiului Bucuresti prin Creart - Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti si Babel Communications.

Prezentam lista completa a castigatorilor premiilor Gopo 2015:

Citeste si:
Spectacolul „Jurnal de România. 1989” are două nominalizări la UNITER
Spectacolul TNB „Jurnal de...

Cel mai bun film: "Closer to the Moon", de Nae Caranfil

Cel mai bun regizor: Nae Carafil ("Closer to the Moon")

Cel mai bun actor intr-un rol principal: Florin Piersic Jr. (pentru rolul Alecu Voican din filmul "Q.E.D.")

Cea mai buna actrita intr-un rol principal: Ofelia Popii (pentru rolul Elena Buciuman din filmul "Q.E.D.")

Cel mai bun actor intr-un rol secundar: Virgil Ogasanu (pentru rolul Martin Scaunasu din filmul "Q.E.D.")

Cea mai buna actrita intr-un rol secundar: Alina Berzunteanu (pentru rolul Valeria Amohnoaiei din filmul "Q.E.D.")

Cel mai bun scenariu: Nae Caranfil ("Closer to the Moon")

Cea mai buna imagine: Marius Panduru ("Closer to the Moon")

Cel mai bun montaj: Catalin Cristutiu, Larry Madaras, Roberto Silvi ("Closer to the Moon")

Citeste si:
Premiile Gopo 2021: peste 80 de producții în competiția pentru...
Premiile Gopo 2021: peste 80...

Cel mai bun sunet: Alexandru Dumitru, Marius Leftarache, Florin Tabacaru ("Closer to the Moon")

Cea mai buna muzica originala: Laurent Couson ("Closer to the Moon")

Cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu ("Q.E.D.")

Cele mai bune costume: Doina Levintza ("Closer to the Moon")

Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura: Lucas Coulon, Maria Andreescu, Laura Ozier, Elena Tudor ("Closer to the Moon")

Cel mai bun film de debut: "Bucuresti, unde esti?", de Vlad Petri

Cel mai bun film documentar: "Toto si surorile lui", de Alexander Nanau

Cel mai bun scurtmetraj documentar: "O scurta istorie - Astra Film", de Carmen Lidia Vidu

Cel mai bun scurtmetraj fictiune: "Trece si prin perete", de Radu Jude

Premiul Romanian Society of Cinematographers: Vivi Dragan Vasile

Citeste si:
Teatrul Naţional din Bucureşti reia spectacolele în toate sălile
Teatrul Naţional din...

"Tanara speranta": Alexandra Carastoian, Boroka Biro (pentru imaginea filmului "Plansa")

Premiul Gopo pentru intreaga activitate: actrita Eugenia Bosanceanu

Premiul special: regizorul de animatie Ion Truica

Premiul pentru intreaga cariera: actrita Coca Bloos

Cel mai bun lungmetraj european (dintre cele distribuite in Romania in 2014): "Marea frumusete/ La grande bellezza", de Paolo Sorrentino

Premiul publicului (premiul pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes de box-office in 2014): "#Selfie", de Cristina Iacob


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.