Lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore in rolul principal, va fi prezentat in premiera in Romania, pe 26 martie, de la ora 20.00, la CinemaPRO din Capitala, in deschiderea celei de-a 24-a editii a Festivalului International de Film DaKINO.

Julianne Moore a castigat pentru acest rol premiul Oscar, premiul BAFTA si Globul de Aur pentru cea mai buna actrita. Filmul urmareste povestea lui Alice Howland - profesoara de lingvistica renumita si mama a trei copii acum adulti. Alice incepe sa uite cuvinte, iar, dupa ce este diagnosticata cu maladia Alzheimer, relatia ei cu cei din familie trece prin momente dificile. Incercarile ei de a ramane cat de cat persoana care era inainte sunt infricosatoare, devastatoare, dar si extrem de emotionante, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

Regia este semnata de Richard Glatzer si Wash Westmoreland. Richard Glatzer a murit pe 10 martie, la varsta de 63 de ani, fiind diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica. "In decembrie 2011, eu si Richard am primit un telefon, prin care ni se propunea adaptarea unui roman: povestea in sine, aceea a unei femei sclipitoare care este diagnosticata cu Alzheimer- sugera un film despre boala, tristete si pierdere. Subiectul era, pentru noi, unul mult prea intim - in cursul aceluiasi an, Richard era examinat de un neurolog din Los Angeles pentru a stabili de ce acesta articula cuvintele neclar - doctorul suspectand in cazul sau scleroza laterala amiotrofica. (...)

Extrem de curajos, Richard a fost prezent pe platourile de filmare in fiecare zi, regizand, in ciuda tuturor dificultatilor fizice, conferind astfel intregii productii o semnificatie mult mai profunda", a explicat Wash Westmoreland. Scenaristi si regizori, Richard Glatzer si Wash Westmoreland au devenit cunoscuti pentru "Quinceañera", film recompensat cu premiul publicului si marele premiu al juriului la Sundance, in 2006. Filmografia lor include, de asemenea, titlurile "The Last of Robin Hood", cu Kevin Kline, Susan Sarandon si Dakota Fanning, prezentat in premiera la Festivalul International de Film de la Toronto in 2013 si "The Fluffer" (2001).

Filmul "Still Alice" este proiectat in cadrul DaKINO 24 prin amabilitatea InterCom Film. Dintre filmele de Oscar din acest an, DaKINO 24 va prezenta si "Wild", de Jean-Marc Vallée, care a primit doua nominalizari la premiile Oscar, pentru cea mai buna actrita in rol principal, Reese Witherspoo, si pentru cea mai buna actrita in rol secundar, Laura Dern. Filmul va fi proiectat in premiera in Romania prin amabilitatea Odeon Cineplex. De asemenea, va fi prezentat "12 ani de copilarie/ Boyhood", de Richard Linklater, pentru care Patricia Arquette a castigat premiul Oscar, premiul BAFTA si Globul de Aur pentru cea mai buna actrita in rol secundar. "Boyhood" va fi proiectat prin amabilitatea Ro Image.

Citeste si:
Cele mai așteptate filme ale anului 2023
Cele mai așteptate filme ale...

Competitia oficiala de scurtmetraje romanesti la Festivalul International de Film DaKINO va fi compusa din peliculele "Apasatoarele indatoriri ale cetateanului Craciun", de Claudiu Bolchis, "In Familie", de Andrei Cotarcea, "The Story of Little Hans", de Daniel Djamo, "Candy Crush", de Andrei Georgescu, "De ce au disparut dinozaurii", de Mihai Ghita, "Amnezia", de Jamil Hendi, "Pui de somn", de Paul Muresan, "Fantezie in DO minor", de Rares Neagu & Stefan Marin, si "Have Sweet Dreams", de Ciprian Suhar.

Competitia de Scurtmetraje DaKINO 24 include 27 de filme din 13 tari, selectia apartinand criticului de film Irina Margareta Nistor. Filmele vor fi vizionate pe parcursul a trei zile, la Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, de juriul format din producatorul de film Velvet Moraru (presedinte), Ludmila Cvikova, fost selectioner la Rotterdam IFF si la Doha IFF si selectioner al Festivalului International de Film Independent Anonimul, regizorul bulgar Yavor Vesselinov, actorul Anghel Damian si criticul de film Florin Barbu. Festivalul International de Film DaKINO se va desfasura in perioada 26 - 29 martie, la Bucuresti.

Citeste si:
Massif free your wild side
Massif free your wild side

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.